Επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ με δύο… «εκπλήξεις»

 
Επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ με δύο… «εκπλήξεις»

Ενημερώθηκε: 14/02/24 - 14:00

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Ολοκληρώθηκε η επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ σε αντικείμενα Ανορθόδοξου Πολέμου που διεξήχθη σε περιοχές της Πελοποννήσου με δύο ευχάριστες «εκπλήξεις».

Η πρώτη αφορά το ότι έγιναν ασκήσεις και μάλιστα από τέτοιες δυνάμεις στο χερσαίο τμήμα της Πελοποννήσου. Μέχρι τώρα, από αυτές τουλάχιστον που είχαν ανακοινωθεί, δεν θυμόμαστε ασκήσεις από τέτοιες δυνάμεις και με τέτοια αντικείμενα, που θα δούμε στη συνέχεια, στην Πελοπόννησο. Το πολύ-πολύ να γίνονταν ασκήσεις στη νησίδα «Δοκό της Αργολίδος, (π.χ. ασκήσεις ανακαταλήψεως βραχονησίδος) αλλά όχι και σε περιοχές νοτίως του Πύργου Ηλείας, όπως μας ενημέρωσαν κάτοικοι που έβλεπαν στρατιώτες με βαμμένα πρόσωπα κλπ, να ανεφοδιάζονται από αεροσκάφη (έχουμε και τις σχετικές φωτογραφίες) χωρίς να γνωρίζουν το παραμικρό.

Η δεύτερη ευχάριστη «έκπληξη» αφορούσε την αποστολή ρίψεως φόρτων και από μεταφορικά αεροσκάφη C-27J, γεγονός που πιστοποιήθηκε και από τις σχετικές φωτογραφίες που δημοσιοποίησε το ΓΕΕΘΑ, κάτι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό για τη σημερινή κατάσταση των C-27J της ιστορικής 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (354 ΜΤΜ), τόσο από πλευράς αριθμητικής, όσο και από πλευράς εκτελέσεως συγκεκριμένων αποστολών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της εκπαιδεύσεως του προσωπικού της ΔΕΠ πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες αποστολές/επί μέρους ασκήσεις:

--- Χερσαία διείσδυση τμημάτων Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ) με τα οργανικά τους μέσα.

--- Εναέρια διείσδυση τμημάτων ΕΔ-ΔΕΕ με μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D Chinook και NH-90.

--- Αμφίβια διείσδυση τμημάτων ΕΔ-ΔΕΕ, με χρήση φουσκωτών λέμβων.

---Τερματική καθοδήγηση πυρών μαχητικών αεροσκαφών F-4E Phantom II (PI-2000) της 117 Πτέρυγος Μάχης από την Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδος, από εξειδικευμένο προσωπικό Joint Terminal Attack Controller (JTAC).

--- Ρίψη φορτίων από μεταφορικά αεροσκάφη C-130H Hercules της 356 ΜΤΜ και C-27J Spartan της 354 ΜΤΜ

--- Ανεφοδιασμός από αέρα τμημάτων στο έδαφος με μεταφορικό αεροσκάφος C-27J,

--- Ειδική επιτήρηση - αναγνώριση και εξουδετέρωση ασύμμετρων απειλών.

--- Ανταρτοπόλεμος.

«Σκοπός της εκπαίδευσης ήταν η εξοικείωση του συμμετέχοντος προσωπικού στη διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων σε περιβάλλον υβριδικών - ασύμμετρων προκλήσεων» σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ