Ετοιμάζουν ρελάνς για τις φρεγάτες οι ΗΠΑ; Σενάρια για παραχώρηση Τιconderoga και LSC

 
Ετοιμάζουν ρελάνς για τις φρεγάτες οι ΗΠΑ; Σενάρια για παραχώρηση Τιconderoga και LSC

Ενημερώθηκε: 15/09/21 - 16:47

Πριν από λίγες μέρες η Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών του Κογκρέσου αποφάσισε ότι αξίζει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να διατεθούν, είτε με παραχώρηση είτε με μίσθωση, σε συμμαχικά ναυτικά τα πλοία τύπου Ticonderoga και τα LCS, που σκοπεύει να αποσύρει το Αμερικανικό Ναυτικό ώστε να εξοικονομηθούν πόροι.

Για το λόγο αυτό η Επιτροπή ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας να συντάξει μια έκθεση στην οποία θα εξετάσει την παραχώρηση των πλοίων. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση η έκθεση πρέπει να παραδοθεί στην επιτροπή μέχρι την 1 Μαρτίου του 2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή του Κογκρέσου ζητάει από τον υπουργό Άμυνας να εξετάσει στην έκθεση του « όλες τις επιλογές με τα σχετικά κόστη και ρίσκα που μπορεί να επηρεάσουν τη μεταβίβαση, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής πλήρους μεταβίβασης ή ενός πιθανού μηχανισμού ενοικίασης που θα επιτρέψει την επιστροφή των πλοίων πίσω στο Αμερικανικό Ναυτικό, με το τέλος του χρόνου ενοικίασης. Η έκθεση θα πρέπει επίσης να εξετάσει τις πιθανά αναγκαίες τροποποιήσεις και επισκευές για την αντιμετώπιση των επιχειρησιακών δυσλειτουργιών κι άλλων αναγκαίων τροποποιήσεων για να επιχειρήσουν τα πλοία από τα συμμαχικά Ναυτικά» .

Με δεδομένο πως εκκρεμεί η απάντηση των αμερικανών στην επιστολή ενδιαφέροντος που έστειλε η χώρα μας σχετικά με το πρόγραμμα απόκτησης 4 νέων φρεγατών και την παραχώρηση δύο ακόμη, ως πλοία ενδιάμεσης λύσης, εύλογα δημιουργείται ο συνειρμός ότι ένα από τα συμμαχικά ναυτικά που υπονοεί η Επιτροπή του Κογκρέσου είναι το ελληνικό. Επιπρόσθετα ίσως η παραχώρηση των πλοίων να γίνει και μέσα στα πλαίσιο της αναθεωρημένης αμυντικής συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα, που θα υπογραφεί σύντομα και που όπως τόνισε ο πρωθυπουργός θα έχει πενταετή διάρκεια.

Μάλιστα την είδηση αναπαρήγαγε μέσω twitter και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ρίχνοντας έτσι ακόμα περισσότερο λάδι στην φωτιά.

Στο Πολεμικό Ναυτικό πάντως δεν φαίνεται να συγκινούνται ιδιαίτερα από την παραχώρηση των Ticonderoga αφού παρά την τεράστια δύναμη πυρός που διαθέτουν, χρειάζονται πολλά άτομα προσωπικό, περίπου 300, ενώ έχουν και μεγάλο λειτουργικό κόστος. Παράλληλα είναι γνωστό το πρόβλημα που έχουν τα LCS με το σύστημα μετάδοσης της ισχύος τους, για τα οποίο όμως όπως έχει δηλώσει η κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin, είναι πολύ κοντά στην επίλυση του.

Μπορεί όμως τα παραπάνω προβλήματα να μην είναι αξεπέραστα αφού σε περίπτωση παραχώρησης των πλοίων με leasing, πολύ πιθανό οι αμερικανοί να αναλάβουν μέρος του λειτουργικού τους κόστους και έτσι να γίνουν πολύ πιο προσιτά για την Ελλάδα.

Όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν η ναυμαχία για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού θα «ανάψει» για τα καλά μέσα στο φθινόπωρο καθώς στο τραπέζι δεν υπάρχουν μόνο τα περίπου 5 δις του συμβολαίου αλλά και αρκετά έσοδα που θα προκύψουν σε βάθος χρόνου από την συντήρηση και την αναβάθμιση των πλοίων.