Εξουδετερώθηκε αεροπορική βόμβα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου στο παλιό αεροδρόμιο Ελληνικού, από στελέχη του ΤΕΝΞ

 
bomba

Ενημερώθηκε: 26/10/23 - 23:52

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Με απόλυτη επιτυχία και ασφάλεια ολοκληρώθηκε η εξουδετέρωση αεροπορικής βόμβας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, από στελέχη του Τάγματος Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) του Στρατού Ξηράς, η ανεύρεση της οποίας είχε προκαλέσει αναστάτωση στις αρμόδιες αρχές αλλά και στους κατοίκους της περιοχής!

Η βόμβα, αμερικανικής κατασκευής και προελεύσεως, βάρους 226 κιλών (500 λιβρών), που βρέθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών αναπλάσεως στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, στην πλευρά προς τη Λεωφόρο Ποσειδώνος και τη θάλασσα.

Η απενεργοποίησή της πραγματοποιήθηκε στις 10:15 το πρωί από τα εξαιρετικά έμπειρα στελέχη του ΤΕΝΞ, με τη χρήση θερμίτη και χωρίς να απαιτηθεί έκρηξη.

«Τέλος καλό, όλα καλά», τόνισε ο Δήμαρχος Γλυφάδος Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος ήταν εκεί και παρακολουθούσε την όλη επιχείρηση και συντονίζοντάς της, ως προς το σκέλος των δικών του αρμοδιοτήτων. Και πρόσθεσε: «Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος μπορεί να τελείωσε πριν από σχεδόν οκτώ δεκαετίες, αλλά τα σημάδια του είναι ακόμα υπαρκτά στη χώρα μας - ακόμα και κάτω από τη γη. Σήμερα το πρωί εξουδετερώθηκε από το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς η βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου - βάρους άνω των 200 κιλών - που εντοπίστηκε στη Γλυφάδα, μετά από εργασίες στο χώρο του πρώην διεθνούς αεροδρομίου. Μια σύνθετη και ευαίσθητη επιχείρηση έγινε με απολύτως άρτιο τρόπο και ευχαριστούμε όλους τους φορείς - το ειδικό τάγμα του Στρατού, την Ελληνική Αστυνομία και την Τροχαία, την Πυροσβεστική, την Πολιτική Προστασία του Δήμου μας και την δημοτική μας Αστυνομία - που συνεργάστηκαν για αυτό και φυσικά τους κατοίκους της γειτονιάς που ακολούθησαν όλες τις οδηγίες. H εξουδετέρωση έγινε με τη χρήση θερμίτη και χωρίς να απαιτηθεί έκρηξη».

Και ο Δήμαρχος Γλυφάδος κατέληξε επισημαίνοντας: «Κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης μας υπέστησαν μεν μια δίωρη ταλαιπωρία, αλλά η ασφάλεια όλων προέχει και το σημαντικό είναι πως όλα έγιναν χωρίς να υπάρξει ο παραμικρός κίνδυνος για οποιονδήποτε συμπολίτη μας. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να βρεθούν κι άλλες ανάλογες βόμβες ή βλήματα θαμμένα στο υπέδαφος της περιοχής, συνεπώς θα είμαστε σε διαρκή συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή του αεροδρομίου στη διάρκεια του Β’ ΠΠ βομβαρδίστηκε επανειλημμένως τόσο από τους Γερμανούς (1941), όσο και στη συνέχεια του πολέμου από τους Συμμάχους, καθώς εκεί υπήρχε εν χρήσει το αεροδρόμιο του Χασανίου, όπως λεγόταν τότε, μετέπειτα «Αεροδρόμιο Ελληνικού», από όπου επιχειρούσαν σε όλη τη διάρκεια του πολέμου μαχητικά αεροσκάφη της γερμανικής Αεροπορίας (Luftwaffe).

Η συγκεκριμένη βόμβα ήταν άσκαστη και αυτό μπορεί να οφείλεται σε δύο λόγους. Είτε ο έδαφος που έπεσε να ήταν εξαιρετικά λασπωμένο από προηγηθείσα βροχή και η βόμβα να βούλιαξε, είτε – λιγότερο πιθανό – η βόμβα να προσέκρουσε στο έδαφος με οποιοδήποτε άλλο σημείο της εκτός από το ρύγχος της όπου ήταν βιδωμένος ο πυροκροτητής της, που είναι αυτός που προκαλεί την έκρηξη της βόμβας αμέσως μετά την πρόσκρουσή του στο (σκληρό) έδαφος! Οι πυροτεχνουργοί του ΤΕΝΞ αφαίρεσαν με προσοχή τον πυροκροτητή αυτό, με αποτέλεσμα η βόμβα πλέον να είναι ακίνδυνη για την εν συνεχεία καταστροφή της χωρίς κίνδυνο.

Το ΤΕΝΞ είναι επίλεκτη Μονάδα του Όπλου του Μηχανικού του Στρατού Ξηράς και εδρεύει στα Νέα Λιόσια, στις υπώρειες της Πάρνηθος, στο Στρατόπεδο «Λοχαγού Καπποτά». Το εξαιρετικά έμπειρο προσωπικό της, που αποτελείται από μόνιμα στελέχη και πολιτικό προσωπικό, είναι απολύτως εξειδικευμένα και άριστα εκπαιδευμένα στην εξουδετέρωση κάθε είδους σύγχρονων ή παλαιότερης εποχής πυρομαχικών, καθώς και τα σύγχρονα EOD. Η Μονάδα, μολονότι εδρεύει στην Αττική, έχει κάθε στιγμή τουλάχιστον δύο ομάδες πυροτεχνουργών της στον Έβρο και άλλη μία στη Δυτική Μακεδονία, όπου ακόμα και σήμερα ανιχνεύουν, εντοπίζουν και εξουδετερώνουν άσκαστα πυρομαχικά παλαιότερων πολέμων και συγκρούσεων και αποδίδοντας έτσι δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης προς αξιοποίησή τους.

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι από το νόμο επιβάλλεται σε οποιοδήποτε δημόσιο έργο ή έργο προς δημόσια χρήση βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει προηγηθεί ο έλεγχος του χώρου – προληπτικώς – από το προσωπικό και τα μέσα του ΤΕΝΞ! Το Μουσείο του ΤΕΝΞ, που δυστυχώς βρίσκεται εντός του στρατοπέδου της Μονάδος και έτσι δεν είναι ανοικτό στο κοινό, μπορεί κάποιος να δει μερικά μόνο από τα κατά καιρούς «ευρήματα» του προσωπικού της Μονάδος, που αφού εξουδετερώθηκαν, τοποθε΄τηθηκαν στο χώρο του Μουσείου του ΤΕΝΞ!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ