Γιατί δεν θα συμμετάσχουν ΗΠΑ και Ισραήλ στη μεγάλη αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 2023»

 
(ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI)

Πηγή Φωτογραφίας: (ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI)

Ενημερώθηκε: 12/03/23 - 20:49

«Δικαιολογημένοι απόντες», κατά τη στρατιωτική ορολογία, θα είναι οι αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ, από τη μεγάλη διεθνή, διακλαδική, αλλά υπό αεροπορικό σχεδιασμό και έλεγχο, άσκηση με την επωνυμία «Ηνίοχος 2023», που πρόκειται να διεξαχθεί για δύο εβδομάδες τον Απρίλιο του 2023, με επίκεντρο το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας και χώρο διεξαγωγής της όλο το FIR Αθηνών!

​Οι δύο πιο εντυπωσιακές ως τώρα συμμετοχές, τόσο από πλευράς μεγέθους των αποστολών τους, όσο και από πλευράς συμμετοχής πτητικών μέσων αλλά και prestige, οι αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ, δεν πρόκειται να στείλουν αποστολή στην Ανδραβίδα για σοβαρούς, επιχειρησιακούς, αλλά διαφορετικούς μεταξύ τους, λόγους!

​Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αποστείλουν αποστολή με πτητικά μέσα και προσωπικό της USAFE, εξαιτίας της εξαιρετικά αναβαθμισμένης επιχειρησιακής παρουσίας τους στα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ στη Βαλτική, στα Βαλκάνια και στη Μαύρη Θάλασσα, λόγω των συνεχιζόμενων πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, συνεπεία της απρόκλητης επίθεσης της Ρωσίας στη χώρα αυτή, που βρίσκεται τώρα στο 13ομήνα της!

​Το γεγονός αυτό δεν μπορεί να αποκλείσει την καθ’ ολοκληρία αποχή των ΗΠΑ από την άσκηση «Ηνίοχος 2023», καθώς είναι πολύ πιθανό να έχουμε αμερικανική συμμετοχή σε αυτήν, μέσω…Λάρισας και πιο συγκεκριμένα από τη Μοίρα των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) MQ-9 Reaper της USAFE, που για περισσότερο από ένα χρόνο επιχειρούν από εκεί προς τα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, σε αναγνωριστικές αποστολές και αποστολής συλλογής κάθε είδους πληροφοριών!

​Ο λόγος που δεν θα συμμετάσχουν φέτος οι Ισραηλινοί είναι καθαρά επιχειρησιακός και όχι πολιτικός/διπλωματικός, όπως υποστηρίζεται από ορισμένους, προκειμένου – τάχα – «να μην ενοχληθούν οι Τούρκοι από την ελληνοϊσραηλινή συνεργασία και τις πτήσεις των Ισραηλινών στο FIR Αθηνών».

​Πιο συγκεκριμένα, σήμερα 12 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε επίσημα στο λογαριασμό της στο τουίτερ η Ισραηλινή Αεροπορία, ξεκινά στην τεράστια Αεροπορική Βάση Nellis, στη Νεβάδα των ΗΠΑ, η μεγαλύτερη και πιο σύνθετη αεροπορική άσκηση σε όλο τον κόσμο, πιο γνωστή σε όλους όσοι ασχολούνται με τα θέματα της άμυνας ως “Red Flag 2023”.

​Στην άσκηση αυτή, που θα έχει διάρκεια δύο εβδομάδων, δηλαδή μέχρι το τέλος Μαρτίου, πρόκειται να συμμετάσχουν και οι Ισραηλινοί, με πολυπληθή αποστολή, στην οποία συμμετέχουν 7 (!) μαχητικά πέμπτης γενιάς και τεχνολογίας “stealth”, τύπου F-35A, που στις Αεροπορικές Δυνάμεις του Ισραήλ σημειώνονται ως F-35I (=Israel), πιο γνωστά ως “Amir”, 2 μαχητικά F-15I “Ra’am” καθώς και 2 αεροσκάφη ιπτάμενου ανεφοδιασμού (τάνκερ).

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι Ισραηλινοί από την προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα αναμένουν δύο σημαντικές – γι’ αυτούς – «πρωτιές»: Πρώτο, την για πρώτη συμμετοχή επιχειρησιακή ανάπτυξη και μάλιστα σε τόσο μακρινή απόσταση 7 F-35I, που μόνο η μετάβαση και επιστροφή τους από τη Νεβάδα, αποτελεί μία ξεχωριστή και εξαιρετικά σύνθετη αποστολή. Δεύτερο, το ότι για πρώτη φορά ένα ισραηλινό F-35I θα ανεφοδιαστεί εν πτήση από ένα αμερικανικό ιπτάμενο-τάνκερ τύπου KC-135, γεγονός που από ότι φαίνεται ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους Ισραηλινούς, αφού το αναφέρουν προς τούτο και στο τουίτερ τους!

Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι η φετινή “RedFlag 2023” θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος επί μέρους σεναρίων, μεταξύ των οποίων αεροπορικές αποστολές και σενάρια πλήγματος «εχθρικών στόχων» σε μεγάλο βάθος, με την απόκτηση αεροπορικής υπεροχής στην επίμαχη περιοχή, κοινές αεροπορικές αποστολές καταστολής εχθρικής αεράμυνας, αναχαίτιση εχθρικών αεροσκαφών, πτήσεις χαμηλού ύψους και ακολουθώντας το ανάγλυφο του εδάφους, καθώς και πτήσεις σε περιοχή με «κορεσμένη» εχθρική αεράμυνα. Επίσης, στο πλαίσιο πάντα της άσκησης περιλαμβάνεται τόσο ο ανεφοδιασμός αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών από ισραηλινά τάνκερ, όσο και το αντίθετο, δηλαδή αμερικανικά τάνκερ θα ανεφοδιάσουν ισραηλινά μαχητικά ιδίως τα F-35I, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους Ισραηλινούς, όπως είδαμε και πιο πριν.

Τέλος, για να κλείσουμε – προς το παρόν το θέμα της συμμετοχής των Αεροπορικών Δυνάμεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ αντίστοιχα στην άσκηση «Ηνίοχος 2023», γιατί θα επανέλθουμε και αργότερα όταν θα πλησιάζουμε την έναρξή της, αξίζει να σημειωθούν τα εξής:

Στην ελληνική άσκηση θα έχουμε σίγουρα τη συμμετοχή – για πρώτη φορά – της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας, της Ιταλικής και της Ισπανικής Αεροπορίας, την πιθανότητα συμμετοχής των ΗΠΑ, όπως την είδαμε πριν (με τα UAV της Λάρισας). Όμως επειδή κατά βάση η άσκηση «Ηνίοχος 2023» είναι κατά βάση μία άσκηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, φέτος θα έχουμε την για πρώτη φορά συμμετοχή σε αυτήν τόσο των ελληνικών RafaleF3R της 332 Μοίρας Παντός Καιρού όσο και των F-16VViper της 343 Μοίρας, γεγονός που από μόνο του θα ήταν λόγοι ιδιαίτερης αναφοράς της άσκησης. Πόσο μάλλον τώρα που έχουμε και αυτές τις ελληνικές πρωτιές, αλλά και τις προαναφερθείσες των ξένων!

«Ιχνηλάτης»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ