Χρονιά ορόσημο για τις Ένοπλες Δυνάμεις το 2021

 
Χρονιά ορόσημο για τις Ένοπλες Δυνάμεις το 2021

Ενημερώθηκε: 04/01/21 - 20:18

Η αυξανόμενη επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, η περιφρόνηση της για τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου και η ξεκάθαρη απειλή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας οδήγησαν την κυβέρνηση στην κατάστρωση ενός σχεδίου άμεσης, εντατικής και συστηματικής ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται αλλά τα πρώτα απτά αποτελέσματα θα φανούν μέσα στο νέο έτος.

Με δεδομένο ότι λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης οι Ένοπλες Δυνάμεις εδώ και περίπου μια δεκαετία είχαν παραμεληθεί, σχεδόν εγκληματικά, η κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση του προϋπολογισμού για την Άμυνα από 3,5 δισ. ευρώ που ήταν το 2020 σε 5,44 δισ. ευρώ για το 2021 , ήτοι αύξηση της τάξεως του 63% κατά 2,1 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά αυξάνονται κατά 2 δισ. ευρώ ή 375% (!) σε σχέση με το 2020 που ήταν μόλις 520 εκατ. ευρώ, φθάνοντας τώρα για το 2021 το ποσό των 2,52 δισ. ευρώ.

Πολεμική Αεροπορία

Το 2021 θα είναι μια χρονιά σταθμός για την Πολεμική μας Αεροπορία αφού μετά από χρόνια θα προχωρήσει σε αγορά νέων αεροσκαφών. Ο λόγος για τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale, που αναμένεται να αλλάξουν τις ισορροπίες πάνω από το Αιγαίο.

Η συμφωνία με την Γαλλία ύψους 2,32 δις ευρώ, η οποία αναμένεται να υπογραφεί και επίσημα μέσα στον Ιανουάριο, προβλέπει την απόκτηση 18 αεροσκαφών RAFALE εκ των οποίων τα έξι (δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια) καινούργια και δώδεκα μεταχειρισμένα (δύο διθέσια και δέκα μονοθέσια) από την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, μαζί με τα απαραίτητα όπλα, εξοπλισμό υποστήριξης, ανταλλακτικά, αλλά και υπηρεσίες εν συνεχεία υποστήριξης. Στα όπλα που θα αγοραστούν περιλαμβάνονται οι πύραυλοι Meteor καθώς και η επαναπιστοποίηση των πυραύλων Mica, Scalp κι Exocet, που ήδη διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία.

Τα RAFALE είναι ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, με δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης ποικιλίας αποστολών και αποτελεί ότι πιο σύγχρονο και αξιόμαχο διαθέτει η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ενώ παράλληλα μπορεί να μεταφέρει τα ειδικά όπλα που ήδη υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο, χωρίς να είναι αναγκαίες νέες επενδύσεις σε υποδομές και τεχνικές δυνατότητες.

Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα έρθουν στη χώρα 6 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης (περί τον Ιούλιο του 2021) με ρυθμό ένα ανά μήνα. Η Πολεμική Αεροπορία προσδοκά να διαθέτει έξι ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη στο τέλος του 2021, 12 στο τέλος του 2022 και 18 το καλοκαίρι του 2023. Οι πρώτοι τέσσερις πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταβούν στη Γαλλία για εκπαίδευση αμέσως μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Τα καλά νέα όμως για τα ελληνικά φτερά δεν σταματάνε στα Rafale αφού εντός χρονοδιαγράμματος εξελίσσεται το πρόγραμμα αναβάθμισης των 84 F-16 block 52+ και F-16 block 52+ Advance σε Viper. Τον Ιανουάριο του 2021 θα έλθουν στην Ελλάδα αμερικανοί πιλότοι, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές και στη συνέχεια, εντός του Φεβρουαρίου, η πρώτη ελληνική «οχιά» θα πετάξει στις ΗΠΑ, στην αεροπορική βάση «Edwards», προκειμένου να πάρει τη σχετική πιστοποίηση, μετά από τις επιπλέον απαραίτητες εργασίας που θα γίνουν.

Παράλληλα μεγάλη σημασίας είναι η υπογραφή συμβάσεων για την υποστήριξη των Mirage 2000-5, που θα εκτοξεύσει την διαθεσιμότητα των συγκεκριμένων αεροσκαφών, καθώς και όμως και οι συμφωνίες για την υποστήριξη των πολύτιμων μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 και C-27J, που για χρόνια ήταν παρατημένα στην ΕΑΒ.

Τέλος, η Πολεμική Αεροπορία σύντομα θα έχει στην διάθεση της δύο υπερσύγχρονα μη επανδρωμένα αεροσκάφη HERON, τα οποία έχει μισθώσει με την μέθοδο leasing από το Ισραήλ. Έχει ήδη ξεκινήσει η εκπαίδευση του προσωπικού στον χειρισμό των συγκεκριμένων drone και σε λίγο καιρό θα αρχίσει η επιχειρησιακή αξιοποίηση τους.

Πολεμικό Ναυτικό

Το Πολεμικό Ναυτικό ανταπεξήλθε και με το παραπάνω στις υποχρεώσεις του στην ένταση που δημιουργήθηκε με τις έρευνες του Oruc Reis το καλοκαίρι και απέδειξε για ακόμα μια φορά την αξία του και την υπεροχή του προσωπικού του απέναντι στο αντίστοιχο τουρκικό. Όμως η παραπάνω κρίση, που διήρκησε περίπου 100 μέρες, φανέρωσε την ανάγκη, που ήταν βέβαια εδώ και χρόνια γνωστή στην στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για άμεση ενίσχυση και ανανέωση του γερασμένου της στόλου. Οι απαιτήσεις για το Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια αφού θα κληθεί να επιχειρεί τόσο στο Αιγαίο όσο και σε μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου και αυτό την παρούσα στιγμή δεν μπορεί να το κάνει ικανοποιητικά με τα πλοία που διαθέτει. Για τους λόγους αυτούς ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει από την βήμα της ΔΕΘ την απόκτηση 4 νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου.

Η λύση όμως στο αίνιγμα ποιος θα κερδίσει αυτό το ναυπηγικό πρόγραμμα του ΠΝ είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους υποψηφίους να καταθέσουν μια λύση-πακέτο που θα περιλαμβάνει 4 νέες φρεγάτες πολλαπλών ρόλων, με εμπλοκή της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας στην κατασκευή τους, τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των 4 φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ-200ΗΝ και την προσφορά δύο πολεμικών πλοίων ως ενδιάμεση λύση, που θα καλύψουν τις ανάγκες του ΠΝ όσο διαρκεί η ναυπήγηση της πρώτης από τις τέσσερις νέες φρεγάτες.

Υποψήφιοι για το ναυπηγικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικό είναι η Γαλλία με τις φρεγάτες Belharra, οι ΗΠΑ με τα πλοία MMSC, η Ολλανδία με τις φρεγάτες SIGMA, Η Μ. Βρετανία με τις φρεγάτες Type 31, ενώ στην μάχη αναμένεται να μπουν και οι Γερμανοί με τις φρεγάτες Α200.

Πάντως η λύση-πακέτο φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί και υπάρχουν σκέψεις να «σπάσει» και ίσως χωριστεί σε τρία κομμάτια, δηλαδή νέες φρεγάτες, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ και πλοία ενδιάμεσης λύσης. Όπως και να έχει η απόφαση για τις φρεγάτες αναμένεται να παρθεί σύντομα καθώς ο χρόνος δεν είναι στο πλευρό του ΠΝ και επιπρόσθετα οποία λύση και αν επιλεγεί η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, είτε απευθείας ανάθεση είτε διεθνής διαγωνισμός, είναι χρονοβόρα και δεν προβλέπεται το ΠΝ να έχει νέα φρεγάτα συντομότερα από 4 χρόνια.

Πέραν τον φρεγατών το ΠΝ θα εξοπλιστεί μέσα στο έτος με 36 τορπίλες "βαρέως τύπου " DM2A4, που είναι ήδη πιστοποιημένες για τα υποβρύχια Type-214AIP κλάσεως "ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ" του Πολεμικού Ναυτικού και το αναβαθμισμένο "ΩΚΕΑΝΟΣ", και μπορούν έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα. Παράλληλα θα εκσυγχρονιστούν οι περισσότερες από τις 112 παλαιότερες τορπίλες SUT, τις οποίες έχει αποκτήσει η χώρα μας από τις αρχές τις δεκαετίας του 80.

Επιπρόσθετα πολύ σημαντική ενίσχυση για το ΠΝ θα αποτελέσουν τα αμερικανικά ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου ΜΗ-60R (Romeo) που θα αναλάβουν το ρόλο να «ξετρυπώσουν» τα τουρκικά υποβρύχια. Το ΠΝ θα αποκτήσει συνολικά 7 τέτοιου είδους ελικόπτερα και τα τρία εξ΄αυτών αναμένονται στην χώρα μας μέσα στο 2021.

Στρατός Ξηράς

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ίσως είναι το πιο «αδικημένο» σε αυτό το εξοπλιστικό ράλι της χώρας αφού αναμένεται να πάρει το μικρότερο κομμάτι της πίτας.

Παρόλ’ αυτά οι προσθήκες που θα γίνουν στην φαρέτρα των όπλων του στρατού ξηράς δεν είναι αμελητέες.

Το ΓΕΣ θα αποκτήσει περίπου 900 μεταχειρισμένα τεθωρακισμένα οχήματα ασφαλείας M1117 από τις ΗΠΑ, αλλά χωρίς τον οπλισμό τους. Τα πρώτα M1117, που έχουν το παρατσούκλι Guardian, θα μπορούσαν να είχαν έρθει ήδη στην χώρα μας αφού το ΓΕΣ έχει ήδη συγκροτήσει επιτροπή που θα κάνει αυτοψία στα οχήματα για να διαλέξει αυτά που είναι στην καλύτερη κατάσταση, αλλά οι περιορισμοί που υπάρχουν λόγω του κορονοϊού έχουν δημιουργήσει καθυστερήσεις.

Παράλληλα ο Σ.Ξ. θα ενισχυθεί με νέους αντιαρματικούς πυραύλους με το φαβορί να είναι οι πύραυλοι Spike NLOS της ισραηλινής εταιρείας «Rafael».

Ακόμα ένα πολύ σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα είναι η συντήρηση και αναβάθμιση των επιθετικών ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού AH-64 Apache. Τα ελικόπτερα αυτά είναι ένα οπλικό σύστημα που μπορεί να κάνει την διαφορά και επιπλέον δεν το έχουν οι Τούρκοι.

Τέλος μέσα στο 2021 θα παρθούν αποφάσεις για το νέο εθνικό τυφέκιο καθώς και για τα νέο όχημα.

Πέρα όμως από τα εξοπλιστικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν μέσα στο 2021 πολλαπλασιαστής ισχύος είναι και η ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό που θα γίνει στις Ένοπλες Δυνάμεις. Συγκεκριμένα έχει αποφασιστεί να προσληφθούν μέσα στο 2021 1600 Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) και 1000 Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ). Επιπλέον, θα υπάρξει σημαντική αύξηση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές και από 819, που εισήχθησαν το 2020, θα αυξηθούν σε 1335 το 2021.

Όλα τα παραπάνω φανερώνουν την έμπρακτη απόφαση της κυβέρνησης για ουσιαστική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό το 2021 αναμένεται να αποτελέσει μια χρονιά ορόσημο για την άμυνα της χώρας.