Η Ευρώπη πρέπει να ανησυχεί για την επιτυχία των τουρκικών drone στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

 
Η Ευρώπη πρέπει να ανησυχεί για την επιτυχία των τουρκικών drone στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ενημερώθηκε: 02/12/20 - 12:38

Η επιτυχία της τακτικής του πολέμου με drone, που χρησιμοποίησαν Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, πρέπει να είναι αιτία ανησυχίας για την Ευρώπη όπως εξηγεί σε ανάλυση του ο Γκούσταβ Γκρέσελ, ανώτερος συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), ενός από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά think tanks.

Ο Γκρέσελ σημειώνει ότι πρέπει η Ευρώπη να επανεξετάσει την αεροπορική της άμυνα απέναντι στα drone σημειώνοντας ότι όσα έγιναν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι ένα ξεχωριστό μάθημα για να καταλάβει η Ευρώπη το αν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Παράλληλα, ο ειδικός αναλυτής τόνισε ότι η Ευρώπη αντί να αντιμετωπίζει τα όσα συνέβησαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ως μια σύγκρουση μικρής κλίμακας ανάμεσα σε δύο φτωχές χώρες, πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη το πως επιχείρησαν τα τουρκικά drones και το τι απειλή ενέχουν οι δυνατότητές τους για την ευρωπαϊκή άμυνα. Μάλιστα ο Γκρέσελ πάει ένα βήμα παραπάνω στην ανάλυση του υποστηρίζοντας πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα τα πήγαιναν εξίσου άσχημα με τους Αρμένιους απέναντι στα τουρκικα drone.

Την τελευταία δεκαετία, όπως τονίζει ο Γκρέσελ, η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει τεράστια πρόοδο στην κατασκευή drone με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τα Bayraktar και τα Anka-S. Τα Bayraktar ήταν αυτά που δημιούργησαν χάος κατά την επίθεση τους σε συριακές δυνάμεις σε αντίποινα για τον θάνατο 34 τούρκων στρατιωτών, ενώ ήταν αυτά που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απόκρουση της επίθεσης του Χαφτάρ στην Τρίπολη.

Σύμφωνα με τον Γκρέσελ τα τούρκικα drone έχουν την δυνατότητα όταν πραγματοποιούν αναγνωριστικές αποστολές μπορούν να υποκλέπτουν πληροφορίες από τις εχθρικές επικοινωνίες, ενώ μπορούν να δημιουργούν παρεμβολές σε παλαιότερα αντιεροπορικά αμυντικά συστήματα όπως είναι τα ρωσικά που χρησιμοποίησαν οι Αρμένιοι. Μάλιστα η τεχνολογία των τουρκικών drone εντυπωσίασε τον Βρετανό υπουργό Άμυνας, Μπεν Ουάλας, που τα χαρακτήρισε ως όπλα που αλλάζουν τις ισορροπίες.

Τέλος, ο ειδικός αναλυτής στον επίλογο της ανάλυσης του τονίζει ότι στην Ευρώπη μόνο η Γαλλία και η Γερμανία έχουν anti-drone συστήματα αλλά και αυτά είναι μικρής εμβέλειας. «Όλα αυτά θα πρέπει να κάνει την Ευρώπη να σκέφτεται και να ανησυχεί για την απειλή των τουρκικών drones» καταλήγει ο Γκρέσελ.