Η Γαλλία επισπεύδει την κατασκευή δύο ακόμα Belharra - Κίνηση κίνητρο για την Ελλάδα

ΦΡΕΓΑΤΕΣ BELHARRA
Ενημερώθηκε: 30/03/21 - 17:36

Η Γαλλία επιταχύνει το πρόγραμμα παραδόσεων των φρεγατών FDI, γνωστές και ως [email protected], με την υπουργό Άμυνας της χώρας, Φλοράνς Παρλί, να ανακοινώνει χθες την παραγγελία δύο ακόμη φρεγατών, για το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας. Σύμφωνα με την δήλωση της γαλλίδας υπουργού οι δύο αυτές φρεγάτες θα παραδοθούν το 2025, ενώ ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε παράδοση μίας κάθε 18 μήνες.

H απόφαση αυτή, σύμφωνα με την κ.Parly, οφείλεται στο γεγονός ότι η Γαλλία αναγνωρίζει τις αυξανόμενες απειλές στη θάλασσα και, με τον τρόπο αυτό, θα έχει στη διάθεση της τρεις κορυφαίες φρεγάτες ένα έτος πριν από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Η επιτάχυνση των παραδόσεων λήφθηκε με βάση την πεποίθηση ότι πρόκειται για φρεγάτα με τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης, ικανό να ανταποκριθεί σε νέες απειλές κοντά στα εθνικά ή ευρωπαϊκά σύνορά της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει από το 2020 η ναυπήγηση της πρώτης FDI, που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα παραδοθεί στο γαλλικό ναυτικό το 2024, ενώ όπως αποκάλυψε η κ. Παρλί ο γαλλικός σχεδιασμός προβλέπει το 2030 να έχουν μπει σε υπηρεσία συνολικά 5 FDI.

Η επιτάχυνση του προγράμματος παραδόσεων των φρεγατών FDI ίσως αποτελεί προάγγελο εξελίξεων για την Ελλάδα.

Με οδηγό την ολοκλήρωση σε χρόνο ρεκόρ της συμφωνίας για τα Rafale και έχοντας ως δεδομένο την ευελιξία που έδειξε τότε η γαλλική πλευρά, είναι πιθανόν αν το ΠΝ επιλέξει τις [email protected] για την ανανέωση του στόλου του τότε ίσως μια από τις δύο φρεγάτες που προορίζονται για το γαλλικό πολεμικό ναυτικό να καταλήξουν στην Ελλάδα.

Η παραπάνω υπόθεση ταιριάζει και με την πρόταση που έχει καταθέσει το Παρίσι στην Αθήνα στην οποία αναφέρεται ότι η ναυπήγηση της πρώτης ελληνικής [email protected] θα γίνει στην Γαλλία και οι υπόλοιπες τρεις μπορούν να κατασκευαστούν σε ελληνικά ναυπηγεία.

Πάντως στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τηρούν στάση αναμονής απέναντι στην Γαλλία καθώς περιμένουν νέα πρόταση της με καλύτερα οικονομικά δεδομένα και με νέα πλοία ενδιάμεσης λύσης καθώς οι φρεγάτες κλάσης Cassard που προτάθηκαν δεν ικανοποιούν τους ανθρώπους του ΠΝ.