Η Γαλλία με το βλέμμα στη Μεσόγειο και ο «ρόλος κλειδί» της Ελλάδας

 
Η Γαλλία με το βλέμμα στη Μεσόγειο και ο «ρόλος κλειδί» της Ελλάδας

Ενημερώθηκε: 26/01/22 - 08:44

Η συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας ενισχύεται και αποκτάει όλο και πιο ισχυρούς δεσμούς. Για την Γαλλία, η Ελλάδα, αλλά και η Κύπρος, έχουν σπουδαία σημασία καθώς, είναι τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Στο πρώτο εξάμηνο του 2022, η Γαλλία προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, με μια από τις βασικές προτεραιότητες της, να είναι η οικοδόμηση κοινής άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ. Μιας κοινή άμυνας ενάντια στις κοινές απειλές.

Για την χώρα μας, μεγάλη απειλή είναι η Τουρκία, που από το 1995 προσπαθεί να μας εκφοβίσει με στρατιωτικό επεισόδιο σε περίπτωση που επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα.

Αυτό, η Γαλλία το γνωρίζει καλά, με τον ίδιο τον πρόεδρο Εμανουελ Μακρόν να μην διστάζει, να ξεκαθαρίσει τη στάση του.

Από τις Βρυξέλλες, ο Γάλλος πρόεδρος, δήλωσε πολύ πρόσφατα την πλήρη στήριξη του σε Ελλάδα και Κύπρο, έναντι των τουρκικών προκλήσεων και ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας σαφές μήνυμα στη Τουρκία που επιχειρεί την ανασύσταση της οθωμανικής της επικυριαρχίας.

Η επιθετική πολιτική της Τουρκίας έχει τραβήξει εδώ και καιρό το βλέμμα της Γαλλίας στην Ανατ. Μεσόγειο. Ο ρόλος της Τουρκίας ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή, δυσαρεστούσε το Παρίσι, όπου προσπάθησε να βρει αντίβαρο στην… υπερένταση της Άγκυρας με νέες συμμαχίες, όπως με αυτή της Ελλάδας.

Διεθνείς κορυφαίοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Γαλλία, αντιλαμβάνεται τη στρατηγική σύμπλευση με την Ελλάδα ως έναν τρόπο να διακόψει τις τουρκικές επιδιώξεις στη Μεσόγειο.

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν στο www.thepressroom.gr ότι οι δύο χώρες έχουν κοινό στόχο την ασφάλεια στην περιοχή μας. Έτσι, η αμυντική και πλέον στρατιωτική ελληνογαλλική συμφωνία, δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον για την προστασία της κυριαρχίας της χώρας μας και ενισχύει το γεωπολιτικό της αποτύπωμά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Γαλλικά Rafale θα πετάξουν Νοτιανατολικά της Κρήτης

Η ελληνογαλλική στρατηγική εταιρική σχέση συνδέει τις δύο χώρες στο στρατιωτικό πεδίο, με τη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας να εφαρμόζεται ήδη από τις πρώτες εβδομάδες μετά την υπογραφή της από τους Αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Σύμφωνα με Στρατιωτικές Πηγές η ελληνογαλλική στρατιωτική συμφωνία προβλέπει τακτική γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα ύστερα από αίτημα των Γάλλων εξέδωσε 3 ΝΟΤΑΜ από αύριο 26/1 έως 31/1 για άσκηση με σενάριο εναέριου ανεφοδιασμού μαχητικών Rafale σε 2 «ευαίσθητες» περιοχές που βρίσκονται νοτιο-ανατολικά της Κρήτης. Μάλιστα υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνεκπαίδευση με ελληνικά μαχητικά Rafale, που αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσουν τις πρώτες εκπαιδευτικές πτήσεις τους πάνω απο τον ουρανό του Αιγαίου.

Passex Ελλάδας-Κύπρου 

Άσκηση ναυτικής συνεργασίας με την επωνυμία "CYP/FRA-01/2022" πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21/1 στην θαλάσσια περιοχή Nότια της Λάρνακας και στο πλαίσιο της παρουσίας στην περιοχή, φρεγάτας του γαλλικού πολεμικού ναυτικού.

Την άσκηση, η οποία προβλέφθηκε στο Πρόγραμμα Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας, σχεδίασε η Διοίκηση Ναυτικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, σε συνεργασία με το γαλλικό πολεμικό ναυτικό. Η άσκηση περιλάμβανε αντικείμενα ναυτικού ενδιαφέροντος και σε αυτήν συμμετείχαν το περιπολικό πλοίο «ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ» και η Γαλλική Φρεγάτα FS PROVENCE.

askis
askisi

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυπριακού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε Τακτικές Κινήσεις και προχωρητικούς ελιγμούς, εκτέλεση πυρών επιφανείας από πυροβόλα των πλοίων καθώς επίσης και πραγματοποίηση γυμνασίου συναινετικής νηοψίας.

askisi

Η άσκηση εντάσσεται στο πλέγμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Εθνική Φρουρά με τις Ένοπλες Δυνάμεις φίλων και συμμαχικών χωρών, ενώ δίνει την ευκαιρία στο προσωπικό του ναυτικού της Εθνικής Φρουράς να συνεκπαιδευτεί με Μονάδες του γαλλικού πολεμικού ναυτικού.

Το αεροπλανοφόρο «Charles-de-Gaulle» στην Ελλάδα

Την περασμένη εβδομάδα η Γαλλίδα Υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, στην κοινή συνέντευξη τυπου με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο στη Λοριάν, είχε τονίσει ότι «Ελλάδα και Γαλλία μοιράζονται κοινό όραμα για την Μεσόγειο». Οι δηλώσεις της Γαλλίδας Υπουργού, δεν έγιναν τυχαία, καθώς με ανάρτηση της στα social media λίγες μέρες αργότερα, ανακοίνωσε την επιστροφή γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles-de-Gaulle» στη Μεσόγειο.

«Το αεροπλανοφόρο Charles-de-Gaulle και η αεροναυτική συνοδεία του, βγαίνουν ξανά στη θάλασσα στις αρχές Φεβρουαρίου: στην αποστολή, «Κλεμανσό 2022», για να συμμετάσχει κυρίως στην επιχείρηση Inherent Resolve κατά του Νταές (Ισλαμικό Κράτος) στο Λεβάντε».

Η Φ. Παρλί σημείωσε ότι αυτό το «εξαιρετικό εργαλείο ισχύος και επιρροής» θα συμμετάσχει επίσης σε πολλά γυμνάσια, σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό διαφόρων εταίρων της Γαλλίας «και θα συμβάλει στην αυτόνομη εκ μέρους μας αξιολόγηση της κατάστασης, που είναι απαραίτητη για μια δύναμη όπως η Γαλλία».

upourgoi amunas

Σε αυτό το πλαίσιο το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles-de-Gaulle» θα αποπλεύσει για τη Μεσόγειο περίπου στις 15 Φεβρουαρίου.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κων/νος Φλώρος, στην συνάντηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογο του την περασμένη Παρασκευή δεν έμεινε μόνο στην υπογραφή του οδικού χάρτη της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ο Στρατηγός Κων/νος Φλώρος συζήτησε και το θέμα της άφιξης του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles-de-Gaulle» στην Ελλάδα.

Η ναυαρχίδα του γαλλικού ναυτικού στόλου, αναμένεται να δέσει σε ελληνική ναυτική βάση την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και να συμμετάσχει σε κοινές αερο-ναυτικές ασκήσεις μεταξύ ελληνικών και γαλλικών δυνάμεων στο πλαίσιο της πολυεθνικής Άσκησης «Clemenceau 2022».

Και όχι μόνο αυτό.. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συμφώνησε με τον Γάλλο Αρχηγό, το γιγαντιαίο αεροπλανοφόρο να βρίσκεται στην Ελλάδα μέχρι την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου. Ο Τιερί Μπιουκάρ, δεν δυσκολεύτηκε να συμφωνήσει, επιβεβαιώνοντας τους ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Για όλα αυτα τα θέματα το ΓΕΕΘΑ με το γαλλικό επιτελείο είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η διμερής αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας, που φέρνει πιο κοντά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα, δημιουργεί νέα δεδομένα στην περιοχή και στην ισορροπία των στρατιωτικών δυνάμεων. Την ίδια ώρα, διεθνολόγοι εκτιμούν ότι «με ή χωρίς τον Ταγίπ Ερντογάν, ο τουρκικός αναθεωρητισμός θεωρείται δεδομένος. Επομένως, η αμυντική και στρατιωτική συμφωνία με τη Γαλλία κρίνεται απαραίτητη.