Η τουρκική εταιρεία Baykar ανακοίνωσε την κατασκευή μη επανδρωμένου μαχητικού

 Η τουρκική εταιρεία Baykar ανακοίνωσε την κατασκευή μη επανδρωμένου μαχητικού
Ενημερώθηκε: 20/07/21 - 18:34

Η τουρκική εταιρεία Baykar, που έγινε γνωστή για τα επιτυχημένα drone της Bayraktar, ανακοίνωσε σήμερα το νέο της πρόγραμμα, ένα μη επανδρωμένο μαχητικό με κινητήρα τζετ.

Την ανακοίνωση έκανε ο ιδρυτής της εταιρείας και γαμπρός του Ερντογάν, Selcuk Bayraktar, που υποστήριξε ότι τα μη επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη θα αλλάξουν την έννοια της αεροπορικής μάχης και θα αντικαταστήσουν τα αεροπλάνα 5ης γενιάς στο μέλλον.

Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε ο Bayraktar το MIUS, όπως είναι η τουρκική ονομασία του πρωτότυπου αυτού μη επανδρωμένου μαχητικού, αρχικά θα ταξιδεύει με ταχύτητα κοντά σε αυτή του ήχου αλλά στόχος της εταιρείας είναι τα μοντέλα παραγωγής να είναι υπερηχητικά. Η μεταφορική του ικανότητα θα φθάνει περίπου τον 1,5 τόνο  ενώ θα διαθέτει αποθήκη οπλισμού για χαμηλό ίχνος στο ραντάρ.

Παράλληλα το MIUS Θα μπορεί να μεταφέρει έξυπνους πυραύλους αέρος-αέρος, αέρος εδάφους καθώς και πυραύλους cruise.  Επιπρόσθετα το αεροσκάφος θα χαρακτηρίζεται από υψηλή αυτονομία και με ικανότητα συνεργατικής λειτουργίας σε ομάδες, ενώ θα δρα και ως αναχαιτιστικό (με τους αντίστοιχους πυραύλους).

Σύμφωνα με τον Bayraktar το ΜIUS θα μπορεί να απογειωθεί από πλοία μικρών διαδρόμων και ανέφερε χαρακτηριστικά το ελικοπτεροφόρο TCG Anadolu LHD, που θα αποκτήσει σύντομα η Τουρκία. Όπως σημείωσε ο τούρκος κατασκευαστής το ΜIUS θα μπορεί να προσγειώνεται και να απογειώνεται με τη βοήθεια καλωδίων και αγκιστριών χωρίς τη βοήθεια ενός καταπέλτη

Το μέγιστο ύψος που θα φθάνει εκτιμάται στα 40.000 πόδια, θα έχει ικανότητα πτήσης 5 ώρες  ενώ το πρώτο πρωτότυπο αναμένεται το 2023.