Κιλκίς: Εντυπωσιακή εκπαίδευση Κυπρίων Εθνοφυλάκων σε επιχειρήσεις σε αστικό περιβάλλον και εκπαίδευση σε μάχες ταχείας αντίδρασης

 
Εντυπωσιακή εκπαίδευση Κυπρίων Εθνοφυλάκων

Ενημερώθηκε: 23/06/24 - 16:59

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία (και ασφάλεια) η εκπαίδευση Κυπρίων Εθνοφυλάκων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) στο «Εθνικό Πρότυπο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Αγώνος σε Αστικό Περιβάλλον» (ΕΠΚΕΑΑΠ) της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, που φέρει την ιστορική ονομασία «Πόντος», στο Κιλκίς. 

Η προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα περιελάμβανε, μεταξύ των άλλων αντικειμένων, ενημέρωση επί των αρχών και διαδικασιών του αγώνος σε αστικό περιβάλλον, εκπαίδευση στις βολές Μάχης Ταχείας Αντιδράσεως, καθώς και παροχή Α΄ Βοηθειών στο πεδίο της μάχης.

«Η δραστηριότητα εντάσσεται  στο πλαίσιο της συνεργασίας μονάδων

Εθνοφυλακής Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας» σημειώνεται από το ΓΕΣ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έδρα της επίλεκτης 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, στη Νέα Σάντα του Κιλκίς, έχει κατασκευαστεί αυτό το πρότυπο εκπαιδευτικό κέντρο, με βάση κάποια παλαιά, εγκαταλειμμένα, κτίρια και εγκαταστάσεις, που έχουν μετατραπεί με ελάχιστα χρήματα, αλλά πολύ μεράκι και φαντασία, στο ΕΠΚΕΑΑΠ, και στο οποίο εκπαιδεύεται όχι μόνο το προσωπικό του Σχηματισμού, αλλά και προσωπικό από άλλες Μονάδες του ΕΣ, στρατών ομόρων κρατών και φυσικά της Κύπρου. 

Το Κέντρο αυτό δημιουργήθηκε ως προϊόν μελετών και εξαγωγής (πολύτιμων) συμπερασμάτων από όλες σχεδόν τις σύγχρονες συγκρούσεις, που έχουν παύσει πλέον να είναι συγκρούσεις μεταξύ τακτικών στρατών, επί αναπεπταμένου πεδίου μάχης, αλλά έχουν γίνει σχεδόν αποκλειστικώς συγκρούσεις εντός κατοικημένων περιοχών, με όλες τις ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες που αυτές παρουσιάζουν. 

Αναφορικώς με την Κύπρο, η κατοχή του ενός τρίτου περίπου της εκτάσεως του νησιού, ολόκληρο το Βόρειο τμήμα του, από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής, σε συνδυασμό με την έλλειψη στρατηγικού βάθους για τη διενέργεια μεγάλης εκτάσεως αγώνος εκ παρατάξεως, καθιστά εκ των ων ουκ άνευ απαραίτητη την εκπαίδευση του προσωπικού σε τέτοιου είδους συγκρούσεις εντός κατοικημένων περιοχών. Ασφαλώς δεν οι Κύπριοι Εθνοφύλακες του ΓΕΕΦ μετά το πέρας της εδώ εκπαιδεύσεώς του και της επιστροφής τους στον τόπο τους, θα αποτελέσουν «πυρήνες» της (μετ)εκπαιδεύσεως και των υπολοίπων συναδέλφων τους στις μητρικές τους μονάδες, μεταφέροντας σε αυτούς την εμπειρία που αποκόμισαν από τη δική τους εκπαίδευση στη Νέα Σάντα Κιλκίς.         .

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ