Ν. Δένδιας: «Μπορούμε να φτιάξουμε δικά μας drones» – «Υπάρχει δυνατότητα παραγωγής ραντάρ και πυραύλων»

 
dendias-n

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 13/11/23 - 23:37

Στην ανάγκη η Ελλάδα να αποκτήσει πραγματική αμυντική βιομηχανία, αλλά και στα συγκεκριμένα βήματα που ήδη γίνονται για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας και ανάπτυξης τεχνολογίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, αναφέρθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

«Προφανώς μπορούμε να φτιάξουμε δικά μας drones. Από εκεί και πέρα, software, συντήρηση των οπλικών μας συστημάτων. Συντήρηση των αεροπλάνων που ήδη έχουμε. Συντήρηση των πλοίων που ήδη έχουμε. Δυνατότητα παραγωγής πυραύλων, δυνατότητα παραγωγής ρουκετών, δυνατότητα παραγωγής ραντάρ, δυνατότητα παραγωγής ασυρμάτων, δυνατότητα παραγωγής όπλων, δυνατότητα παραγωγής πυρομαχικών» απάντησε ο κ. Δένδιας στη σχετική ερώτηση της Μ. Ζαχαρέα. «Όλα αυτά είναι απολύτως μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας μας. Και έχουμε και ένα ανθρώπινο κεφάλαιο το οποίο είναι ζηλευτό» πρόσθεσε.

Όσον αφορά την ΕΑΒ και την υπαγωγή της στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Η ΕΑΒ έρχεται στο Υπουργείο μας γιατί πρέπει να συντηρηθούν τα αεροπλάνα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με έναν τρόπο στέρεο. Μέχρι τώρα υπάρχει μια πολύ μεγάλη σειρά μεταγωγικών αεροπλάνων τα οποία δεν συντηρούνται και μια σειρά ελικοπτέρων που δεν συντηρούνται.

Η ΕΑΒ έχει πράγματα που τα κάνει καλά, το πρόγραμμα Viper στα F16 παραδείγματος χάρη, αυτό πάει καλά, αλλά και πράγματα που δεν πάνε καθόλου καλά. Πρέπει λοιπόν να γυρίσουμε και εκεί. Η ΕΑΒ είναι προβληματική πάρα πολλά χρόνια. Δεν χρειάζεται να επεκταθώ, έχουμε σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει.

Από εκεί και πέρα όμως υπάρχει ένα ολόκληρο οικοσύστημα το οποίο πρέπει να δημιουργηθεί και το Υπουργείο Άμυνας πρέπει και αυτό το ίδιο στο DNA του να αντιληφθεί ότι δεν είναι απλώς ο προϊστάμενος πολιτικός θεσμός των Ενόπλων Δυνάμεων. Έχει μια πολύ ευρύτερη αποστολή και πρέπει να την υπηρετήσει.

Η καινοτομία, η αμυντική βιομηχανία, είναι κομμάτι αυτής της αποστολής».

Τι έγινε σήμερα στη συζήτηση των ΜΟΕ με την Τουρκία στην Άγκυρα

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε επίσης στη σημερινή συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστιοσύνης, μεταξύ των αντιπροσωπειών Ελλάδας Τουρκίας στην Άγκυρα.

«Αυτές οι συζητήσεις δεν θέλω να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι είναι διαπραγμάτευση περί παντός επιστητού. Δεν είναι καν διαπραγμάτευση. Εγώ απέσπασα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έναν έμπειρο διπλωμάτη, τον παλιό μου Γενικό Γραμματέα στο Υπουργείο Εξωτερικών, τον Πρέσβη κύριο Λαλάκο, για να ηγηθεί αυτής της ομάδας. Γιατί έχει και διπλωματικά χαρακτηριστικά αυτή η προσέγγιση. Αλλά μέχρι εκεί. Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι μέτρα τα οποία περιγράφονται σε έναν κατάλογο δεκαετίας πριν, είναι 29 μέτρα αν θυμάμαι καλά απ’ έξω και από αυτά συμφωνούμε ποια θα υλοποιήσουμε ad referendum.Τι σημαίνει ad referendum; Οι ομάδες συνεννοούνται μεταξύ τους και μετά πηγαίνουν στους Υπουργούς για να εγκρίνουν ή να μην εγκρίνουν αυτά που οι διαπραγματευτικές ομάδες, οι δύο ομάδες δηλαδή που συζήτησαν τα ΜΟΕ, έχουν αποφασίσει».

Ο κ. Δένδιας διευκρίνισε επίσης: «Είναι μέτρα που έχουν να κάνουν παραδείγματος χάρη με αθλητικούς αγώνες μεταξύ των ομάδων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, με γραμμές επικοινωνίας, με ανταλλαγές επισκέψεων. Μη θεωρήσει κανείς ότι μπαίνουμε στα βαθιά νερά της Ελληνοτουρκικής διαφοράς. Αυτό δεν είναι δουλειά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Είναι δουλειά του Υπουργείου Εξωτερικών. Είναι διαφορετικοί οι ρόλοι. Όμως, το να υπάρχει μια κατανόηση, να υπάρχει ένα καλό κλίμα, να υπάρχει ύφεση, αυτό είναι κάτι που το επιδιώκουμε όλοι».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε πάντως την ανησυχία του με αφορμή την υποστήριξη της Χαμάς από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

«Αυτό όμως που εμένα, θέλω να σας είμαι ειλικρινής, με στενοχωρεί, είναι ότι αυτή η τουρκική θέση ενέχει και μια γεωπολιτική επιλογή. Επιλογή ενός προτύπου. Η Χαμάς δεν μπορεί να είναι πρότυπο για μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν μπορεί να είναι πρότυπο για μία χώρα που θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θέλει να είναι κομμάτι του δυτικού κόσμου και εμείς αυτό ευχόμαστε για την Τουρκία. Εμείς την Τουρκία τη θέλουμε μέσα στο δυτικό αξιακό σύνολο. Τότε και η Ελληνοτουρκική διαφορά μπορεί να λυθεί πολύ ευκολότερα. Μια Τουρκία η οποία έχει άλλες απόψεις, άλλες φιλοδοξίες, είναι πολύ πιο «περίεργος» γείτονας».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ