Ν. Δένδιας: Στη Βουλή εκ νέου για τη συζήτηση επί του Σχεδίου Νόμου για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων

 
Ν. Δένδιας: Στη Βουλή εκ νέου για τη συζήτηση επί του Σχεδίου Νόμου για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων

Ενημερώθηκε: 25/07/25 - 18:53

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Στη Βουλή εκ νέου για τη συνεχιζόμενη συζήτηση επί του Σχεδίου Νόμου για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων βρέθηκε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, όπου ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών Υποθέσεων του Σώματος εξετάστηκε το προαναφερθέν Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΘΑ με (πλήρη) τίτλο: «Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων, Σύσταση Ταμείου Ακινήτων Εθνικής Άμυνας και Φορέα Αξιοποίησης Ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, Σχέδιο Δράσεων για τη Διαχείριση των Στεγαστικών Αναγκών των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».

Κατά τη συνεδρίαση αυτή παρέστησαν επίσης ο ΥΦΕΘΑ κ. Θανάσης Δαβάκης, καθώς και οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ και ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.

Κατά την τοποθέτησή του ενώπιον της Επιτροπής ο κ. Δένδιας ανέφερε – μεταξύ άλλων – τα εξής: «…Ο φορέας, ο ΦΑΑΕΔ, δεν είναι ιδιοκτησιακός φορέας. Δεν αποκτά οιοδήποτε εμπράγματο ή ενοχικό δικαίωμα επί των ακινήτων, τα οποία όλα παραμένουν στο Ταμείο. Είναι απλώς φορέας διαχείρισης εφόσον του ανατεθεί η διαχείριση ενός ακινήτου, τους πόρους του οποίου επιστρέφει στο Ταμείο και η ιδιοκτησία, εφόσον δεν εκποιείται, παραμένει στο Ταμείο. Άρα οι επιφυλάξεις που αφορούν τη νομική φύση του Φορέα, δεν έχουν έννοια. Δεν μπορεί να είναι ο Φορέας αυτός Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Προφανώς, εάν θυμάστε, όσοι εξ ημών είμαστε νομικοί, τις δύο μεγάλες διακρίσεις στο Ρωμαϊκό Δίκαιο, το Imperium και το Fiscus. Αυτό ανήκει στο Fiscus, το ιδιωτικό κομμάτι της περιουσίας του Καίσαρα τότε, εν ονόματι του οποίου γίνονταν όλα. Δεν μπορεί να είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, να καταστεί ο ΦΑΑΕΔ Imperium. Να είμαστε σαφείς. Ξαναλέω για να είναι σαφές, το Ταμείο δεν δίνει κανένα περιουσιακό στοιχείο στον ΦΑΑΕΔ ιδιοκτησιακά. Το Ταμείο έχει το σύνολο της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, το σύνολο της περιουσίας. Το όλον…»

Στο σημείο αυτό ο κ.Δένδιας παρέσχε εξηγήσεις και διευκρινίσεις αναφορικώς με τη διαδικασία αποχαρακτηρισμού των στρατοπέδων, ποιος το αποφασίζει αυτό και τι γίνεται στη συνέχεια.

«…Ορισμένα από αυτά είναι στρατόπεδα. Ενεργά στρατόπεδα. Αναγκαία για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ποιος αποφασίζει εάν ένα ενεργό στρατόπεδο μπορεί να είναι ανενεργό, άρα μπορεί να έχει άλλη χρήση; Άλλη χρήση δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην εκποίηση, σημαίνει ότι απλώς δεν είναι ενεργό στρατόπεδο. Ποιος το αποφασίζει; Η απάντηση είναι σαφής. Το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων μετά από εισήγηση του Ανώτατου Συμβουλίου του οικείου κλάδου. Δεν υπάρχει εκεί ούτε Υπουργός, ούτε Υπουργός Οικονομικών, ούτε Βουλή, ούτε μπορούμε να υπάρξουμε εμείς. Αφ’ ης στιγμής αυτό όλο γίνει, από εκεί και πέρα σε όσα δεν είναι ενεργά μπορεί η Διοίκηση του ΤΑΕΘΑ να κρίνει ότι πρέπει να αναθέσουν τη διαδικασία αξιοποίησης στο ΦΑΑΕΔ. Πάλι στη διακριτική τους ευχέρεια. Σας προλέγω δε ότι στη Διοίκηση του ΤΑΕΘΑ θα μπουν μετά από τις παρατηρήσεις σας και οι παριστάμενοι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων. Για να είναι και αυτό σαφές…»

Αναφορικώς με ερώτημα που δέχτηκε από τον Ανεξάρτητο Βουλευτή, πρώην Υπουργό Εθνικής Αμύνης και Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο ε.α. Ευάγγελο Αποστολάκη, για τη χθεσινή του εξαγγελία ότι από 1/1/2026 θα καταργηθεί η κατάταξη στρατευσίμων στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία αλλά και για τις άλλες αναδιαρθρώσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο κ. Δένδιας τόνισε – μεταξύ άλλων – τα εξής:

«…Έρχομαι στις ανακοινώσεις που έκανα χθες. Θα τις συζητήσουμε, νομίζω, την άλλη εβδομάδα. Όχι τις ανακοινώσεις, αυτό που δεν μπορεί να ανακοινωθεί στην πραγματικότητα. Διότι εγώ μίλησα μόνο για την κατάργηση της Στρατιάς και για ορισμένα άλλα πράγματα. Υπάρχουν μια σειρά από επιχειρησιακές αλλαγές, οι οποίες θα κοινοποιηθούν εδώ, υπό τον όρο του απορρήτου.

Όμως στην κατάργηση της θητείας, κ. Ναύαρχε αντιλαμβάνομαι πλήρως τον συναισθηματικό δεσμό σας με το Ναυτικό, τώρα ποιος δεν το καταλαβαίνει. Όμως, ποια είναι η πραγματικότητα; Το ξέρετε, το Ναυτικό και η Αεροπορία είναι Κλάδοι πλήρους συνθέσεως και εν καιρώ ειρήνης είναι Κλάδοι πλήρους συνθέσεως. Έχει πάνω από 85% το Ναυτικό, σχεδόν 90% η Αεροπορία. Και για τους δύο Κλάδους αυτή τη στιγμή έχουμε 35.000 εφέδρους. Αν θέλουμε να τους καλέσουμε, δηλαδή, σε καιρό πολέμου, τι μας λείπει; Μας λείπει στην πληρότητα της σύνθεσης 10% σε κάθε Κλάδο εάν θέλουμε να το συμπληρώσουμε αυτό το 10%, έχουμε 35.000 ακόμα για να το συμπληρώσουμε. Αντίθετα, να δημιουργούμε και άλλους οι οποίοι χάνονται για πάντα από το Στρατό Ξηράς, ενώ η πληθυσμιακή διαφορά με τη γειτονική χώρα λειτουργεί τραγικά εναντίον μας.

Βεβαίως υπάρχουν ειδικότητες, γιατί λέτε να διατηρηθούν έστω και συμβολικά. Το συμβολικό βεβαίως θα τηρηθεί, διότι όποιος είναι ναυπηγός, όποιος είναι καπετάνιος, όποιος είναι μηχανικός αεροσκαφών, όποιος είναι πιλότος, αν υπάρχουν, βεβαίως θα πηγαίνει στην Αεροπορία και στο Ναυτικό. Θα βάλουμε ορισμένες ειδικότητες.

Τώρα εσείς το έχετε ως ιδεολόγημα, «ο ναύτης και ο σμηνίτης». Όχι, ελάχιστες ειδικότητες κατ΄ εξαίρεσιν θα πηγαίνουν στο Ναυτικό και στην Αεροπορία. Αλλά είναι καλό να μιλάμε ειλικρινά.

Το καταλαβαίνετε τώρα, δεν σας το λέω κατ΄ αντιδικίαν. Πάμε όλοι μαζί, θα τα πούμε στην απόρρητη συζήτηση αν θέλετε, να καθίσουμε να βάλουμε μαζί τις ειδικότητες πού πρέπει να πηγαίνουν.

Οπότε την άλλη εβδομάδα που έχω ζητήσει, καταλαβαίνω ότι σας ταλαιπωρώ καλοκαιριάτικα, αλλά την άλλη εβδομάδα που έχουμε ζητήσει να γίνει η κλειστή συζήτηση για τα θέματα Δομής κ.λπ., να καθίσουμε να τα συζητήσουμε και αυτά…»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ