Νταηλίκια γιοκ! Κορβέτες γιόκ; Φρεγάτα γιόκ; Αναβάθμιση των ΜΕΚΟ γιόκ;

 
Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη φετινή του ομιλία στην 86η ΔΕΘ δεν έκανε αναφορά σε κανένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 11/09/22 - 02:00

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη φετινή του ομιλία στην 86η ΔΕΘ δεν έκανε αναφορά σε κανένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων

Με μία αναφορά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που απευθυνόταν προσωπικά στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν και η οποία καταχειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους στην ομιλία του στην τελετή των εγκαινίων της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αλλά και δύο «αφωνίες» του, που «ανακοινώθηκαν» (;), με τη μη ρητή αναφορά τους στην ομιλία τους χαρακτηρίζεται η χθεσινοβραδινή εμφάνιση του Έλληνα Πρωθυπουργού ως προς τα εθνικά – αμυντικά ζητήματα αυτής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ρητή και σαφής αναφορά του Κυρ.Μητσοτάκη έγινε στις εξής περιπτώσεις. Για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και τους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) του Στρατού, καθώς και για τα λεγόμενα «πλεύσιμα» των πληρωμάτων των σκαφών του Στόλου, όταν αυτά βρίσκονται εν πλω σε αποστολές, ενώ θα υλοποιηθούν επίσης η επέκταση της μάχιμης πενταετίας και η νυχτερινή αποζημίωση!

Ας κάνουμε μία πρώτη αποτίμηση των όσων ελέχθησαν από τον Πρωθυπουργό.

«Στις απειλές που εκτοξεύει η άλλη πλευρά του Αιγαίου απαντάμε με μια λέξη που συμπυκνώνει τη δύναμη του Έθνους μας: ΟΧΙ κύριε Ερντογάν. Και για να το πω σε μια γλώσσα που ίσως καταλαβαίνει καλύτερα: Τα νταϊλίκια γιοκ με την Ελλάδα» ήταν το σαφές – προσωπικό – μήνυμα του Έλληνα Πρωθυπουργού προς τον Τούρκο Πρόεδρο για τα όσα ανιστόρητα και προκλητικά αυτός εκτοξεύει σχεδόν σε καθημερινή βάση , κατά της Ελλάδος, των Ελλήνων και του ίδιου του Πρωθυπουργού της χώρας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του και πιο συγκεκριμένα στο έβδομο από αυτά τα οικονομικά μέτρα που θα υλοποιηθούν ΑΜΕΣΑ, εντός του 2022, ο Πρωθυπουργός σημείωσε επί λέξει: «7ον. Διευθετούμε αμέσως μια σειρά -όχι όλα, αλλά μία σειρά- από αιτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων: η μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Διάρκειας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης. H επέκταση της Μάχιμης 5ετίας και η νυχτερινή αποζημίωση. Ενώ θεσπίζεται πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή».

Αυτά ελέχθησαν και φυσικά αναμένεται να ισχύσουν.

Ο Πρωθυπουργός στη φετινή του ομιλία στην 86η ΔΕΘ δεν έκανε καμία αναφορά σε κανένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Απόλυτα λογικό από μία πλευρά, καθώς διανύουμε ήδη το τέταρτο και τελευταίο – προεκλογικό αναγκαστικά – έτος της παρούσης κυβέρνησης και η ομιλία του στο συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα της ήταν επικεντρωμένη στα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν και αφορούσαν πολύ μεγάλες κατηγορίες συμπατριωτών μας.

Τυχόν αναφορά σε εξοπλιστικά προγράμματα και φέτος, όπως είχε κάνει τις προηγούμενες χρονιές με τις αναγγελίες από αυτόν, στο συγκεκριμένο χώρο, της αποκτήσεως των Rafale και των νέων φρεγατών (FDI-HN [email protected]), πιθανόν να αποπροσανατόλιζε τον κόσμο και να αποδυνάμωνε επικοινωνιακά το μήνυμα που ήθελε να περάσει.

Καλοπροαίρετα ας το δεχτούμε, αν και προσωπικώς πιστεύουμε ότι χωρίς να υπάρξει κανένας «αποπροσανατολισμός» θα υπήρχε ακόμα μεγαλύτερος ενθουσιασμός αν – για παράδειγμα – ο Πρωθυπουργός είχε επίσης ανακοινώσει από το ίδιο βήμα το ότι σε ένα μήνα θα ανακοινωθεί ο νικητής του διαγωνισμού για τις τέσσερις νέες κορβέτες ή ότι ενεργοποιείται το «δικαίωμα προαίρεσης» («οψιόν») και για την τέταρτη φρεγάτα FDI-HN [email protected] στην ίδια ακριβώς τιμή με τις τρεις προηγούμενες ή ότι θα προχωρήσει – επιτέλους – το θέμα της αναβαθμίσεως «μέσου χρόνου ζωής» (λέμε τώρα, γιατί αυτός έχει περάσει προ πολλού) των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ-200HN, που υπηρετούν ήδη στο Πολεμικό μας Ναυτικό.

Κάτι τέτοιο δεν ανακοινώθηκε.

Ωστόσο για να είμεθα σωστοί και δίκαιοι πρέπει να παραθέσουμε και δύο σημεία (“points”, όπως τα λέμε στο χωριό μου).

Πρώτο, τι μας είπε τηλεφωνικά πολύ υψηλά ιστάμενη στρατιωτική πηγή, μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού: «Τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και μετά από 3 συνεχή χρόνια που το προσωπικό των Ε.Δ.έχει ξεσκιστεί να τρέχει παντού με πανδημίες, προσφυγικό, προκλήσεις των τούρκων και λοιπά και με τα εξοπλιστικά μας να έχουν δρομολογηθεί έτσι όπως έχουν δρομολογηθεί, εγώ ψηφίζω και με τα δύο μου χέρια στην ανακοίνωση μέτρων που θα βελτιώσουν τα οικονομικά του προσωπικού μας που έχει τραβήξει τα πάνδεινα, αγόγγυστα».

Ζητήσαμε να σχολιάσει αυτές τις «μη εξαγγελίες» του Πρωθυπουργού, ο οποίος μας είπε ότι «αυτά δεν είναι νέα προγράμματα για να ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό, αλλά παλαιότερα, που ήδη τρέχουν και είναι στο τελικό τους στάδιο».

Το κρατάμε και αυτό, αν και πολλοί θα βρεθούν να κάνουν τους «κήνσορες» κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι τα σχετικά κονδύλια θυσιάστηκαν στο βωμό της εξαγγελίας των πρόσθετων οικονομικών μέτρων προεκλογικού χαρακτήρα της κυβέρνησης!

Αν και τεχνικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς το κάθε πρόγραμμα έχει από πριν διασφαλισμένα τα οικονομικά του, εντούτοις πολιτικά μπορεί να βρει ευήκοα ώτα, ιδίως μεταξύ όσων πολιτών δεν γνωρίζουν.

Και αυτοί είναι πολλοί δυστυχώς.

«Ιχνηλάτης»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ