Ο σάλος από την πρόταση των ΗΠΑ για τις φρεγάτες MMSC προκαλεί την αντίδραση του υπουργείου Άμυνας: Η απόφαση για τις Belharra είναι ειλημμένη 

 
Φρεγάτες MMSC

Ενημερώθηκε: 11/12/21 - 16:08

Αναστάτωση προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση του Αμερικανικού ΥΠΕΞ για έγκριση πιθανής πώλησης αμερικανικών φρεγατών στην Ελλάδα.

Πολλοί αρχικά θεώρησαν ότι οι ΗΠΑ πάνε να «κλέψουν» πάλι ακόμα ένα αμυντικό συμβόλαιο από τους Γάλλους όπως έκαναν πριν από λίγο καιρό με τα υποβρύχια της Αυστραλίας.

Η αλήθεια όμως είναι ότι η Ελλάδα έχει πάρει την απόφαση της για το ποιές θα είναι οι φρεγάτες που θα οδηγήσουν το Πολεμικό Ναυτικό στην νέα εποχή και αυτές είναι οι γαλλικές «Belharra».

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας: «Η απόφαση της Κυβερνήσεως να προχωρήσει στην προμήθεια τριών γαλλικών Φρεγατών τύπου “[email protected]” είναι ειλημμένη. Όλες οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί ώστε σύντομα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι Συμβάσεις θα τεθούν ενώπιον των αρμοδίων οργάνων της Βουλής προς Ψήφιση.»

Η χθεσινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπαρτμεντ είναι η επίσημη απάντηση στην LoR που είχε αποστείλει η χώρα μας στις αρχές Μαρτίου με την οποία ζητούσε επίσημα απαντήσεις σε θέματα γύρω από τα πλοία MMSC, που μας πρότειναν οι αμερικανοί. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα γραφειοκρατικό ζήτημα των ΗΠΑ , αφού χρειάζεται να απαντούν επίσημα σε κάθε χώρα που εκφράζει επίσημα την επιθυμία να αγοράσει αμυντικό εξοπλισμό από αυτές.