Προσεχτικά «ανοίγματα» προς τις χώρες της Ομάδας Βίσεγκραντ για την προστασία των συνόρων

 
Έβρος

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΓΕΕΘΑ

Ενημερώθηκε: 05/03/23 - 19:15

Προσεχτικά «ανοίγματα» προς τις χώρες της Ομάδας Βίσεγκραντ για την προστασία των συνόρων πραγματοποιούνται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο σχετικής πρωτοβουλίας της πάντα δραστήριας Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) αυτού.

Ανοίγματα και πρωτοβουλίες, που αποβλέπουν στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ της χώρα μας και των χωρών της Ομάδας Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία) για  την ανάδειξη του γεωπολιτικού ρόλου τους στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, με σκοπό τη χάραξη κοινού πλαισίου δράσης τόσο σε στρατιωτικό όσο και πολιτικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, προ ημερών, την 1η Μαρτίου 2023, αντιπροσωπεία στελεχών των Γενικών Διευθύνσεων Αμυντικής Πολιτικής των υπουργείων Άμυνας της Ελλάδας και της Τσεχίας, με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του ΥΠΕΘΑ Δρ. Κωνσταντίνο Μπαλωμένο και τον Τσέχο ομόλογό του Δρ. Martin Riegl, επισκέφθηκαν σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο. Σχηματισμούς, τα στελέχη των οποίων, διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο στην αντιμετώπιση της υβριδικής απειλής, με τη μορφή μεταναστευτικής κρίσης του Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2020.

Ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του ΥΠΕΘΑ Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος 
Ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του ΥΠΕΘΑ Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος 

Σκοπός της προαναφερθείσας επίσκεψης ήταν η επί του πεδίου ενημέρωση της τσέχικης αντιπροσωπείας για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής, για τη συνεχή εργαλειοποίηση της παράνομης μετανάστευσης από την Τουρκία και τέλος για την κατανόηση της σημερινής κατάστασης, σε σχέση πάντα με το μεταναστευτικό ζήτημα.

Έτσι, οι δύο αντιπροσωπείες επισκέφθηκαν:

• Την έδρα της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ) στην Αλεξανδρούπολη.

• Το Περιφερειακό Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και Μετανάστευσης στην Αλεξανδρούπολη.

• Την έδρα της XVI Μ/Κ ΜΠ στο Διδυμότειχο.

• Το σημείο ελέγχου Καστανιών («Επιτηρητικό Φυλάκιο-1») στα Βορειοανατολικά σύνορα της χώρας μας με την Τουρκία.

• Τον συνοριακό φράκτη στην περιοχή των Καστανιών.

Στην έδρα της XVI Μ/Κ ΜΠ στο Διδυμότειχο, παρατέθηκε γεύμα, όπου οι επικεφαλής των δύο χωρών  είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για το μεταναστευτικό ζήτημα και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή, ενώ συνομίλησαν με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που δρούσαν στο πεδίο.

Την επομένη, οι επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών με τις αντιπροσωπείες τους, προχώρησαν σε διμερείς διαβουλεύσεις στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Αθήνα.

Στη συνάντηση αυτή και τη συνεργασία που ακολούθησε τόσο κατ’ ιδίαν μεταξύ των δύο επικεφαλής, όσο και μεταξύ των αντίστοιχων αντιπροσωπειών συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

• Η εμβάθυνση των διμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Τσεχίας, καθώς και η ενδυνάμωση της συνεργασίας τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

• Η ανάλυση των επιπτώσεων της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον.

• Η κατάσταση ασφαλείας στα Δυτικά Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η δράση αυτή, καθώς και οι άλλες παρόμοιες που θα ακολουθήσουν, αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για μία σειρά λόγων προς όφελος της χώρας μας, όπως:

• Την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος (σε σχέση με το 2015 έχει επιτευχθεί μείωση κατά 95% των μεταναστευτικών ροών), και τη συμβολή της, στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

• Την εμπέδωση από μέρους των χωρών Βίσεγκραντ, ότι τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα ταυτίζονται με αυτά της Ελλάδας και ότι κατά την κρίση του Μαρτίου 2020 στον Έβρο, η Ελλάδα προάσπισε με τον αποτελεσματικότερο τρόπο τα σύνορα της Ευρώπης από την υβριδική απειλή της Τουρκίας.

• Μετά την συμπλήρωση 3 ετών από τα γεγονότα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στις Καστανιές, την επικαιροποίηση και διεθνοποίηση της εμπειρίας μας και των χρήσιμων συμπερασμάτων από την μεταναστευτική κρίση του Φεβρουαρίου -Μαρτίου 2020 στην περιοχή του Έβρου.

• Την βελτίωση των διμερών αμυντικών σχέσεων με τις χώρες της Ομάδας Βίσεγκραντ και τη δημιουργία θετικού αφηγήματος για την Ελλάδα, σε σχέση με την συμβολή της στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, αλλά και ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

«…Λαμβάνοντας υπόψη, ότι η Τσεχία και οι υπόλοιπες χώρες της ομάδας Βίσεγκραντ, κατά την έξαρση του μεταναστευτικού ζητήματος το 2015, διαφοροποιήθηκαν από την κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος και επέκριναν την Ελλάδα για τον τρόπο διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης, η συγκεκριμένη δράση χαρακτηρίζεται ως υψίστης εθνικής σημασίας», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της ΓΔΠΕΑΔΣ και αυτό ίσως αποτελεί και την πεμπτουσία τόσο της συγκεκριμένης διμερούς επαφής με την Τσεχία, όσο και της αντίστοιχης πρωτοβουλίας με όλες τις χώρες της Ομάδας Βίσενγκραντ.

Σημειώνεται ότι η ίδια ακριβώς πρωτοβουλία θα επαναληφθεί από μέρους της ΓΔΠΕΑΔΣ, στις αρχές Απριλίου 2023, με ανάλογη αντιπροσωπεία από το Υπουργείο Άμυνας της Ουγγαρίας.

«Ιχνηλάτης»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ