Προσγειώνονται Ελλάδα στις 19 Ιανουαρίου τα πρώτα έξι Rafale

 
ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ RAFALE

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ενημερώθηκε: 13/12/21 - 18:39

To Πολεμικό Ναυτικό είχε την τιμητική το περασμένο σαββατοκύριακο μετά την αναστάτωση που δημιούργησε η απάντηση των ΗΠΑ στην LoR που είχε στείλει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το περασμένο Μάρτιο για τις φρεγάτες ΜΜSC. Η υπόθεση όμως έκλεισε γρήγορα αφού η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε με επίσημη ανακοίνωση της πως η απόκτηση των Belharra είναι ειλημμένη και δεν αλλάζει.

Μάλιστα έγινε γνωστό ότι Ελλάδα και Γαλλία υπέγραψαν το προσχέδιο της συμφωνίας για τις υπερσύγχρονες φρεγάτες. Όμως πέρασε στα ψιλά ότι οι δύο χώρες υπέγραψαν επίσης το προσχέδιο της συμφωνίας για την απόκτηση των 6 επιπλέον Rafale.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ουσιαστικά πρόκειται για τροποποίηση συμβάσεων που θα συμπεριληφθούν ως συμπληρωματικές συμβάσεις στις αρχικές που υπεγράφησαν στις αρχές του έτους για την απόκτηση των 18 πρώτων Rafale.

Εκτός των 6 επιπλέον «ριπών του ανέμου» στις τροποποιήσεις περιλαμβάνονται η απόκτηση επιπλέον πυραύλων Meteor, ανταλλακτικών και άλλων όπως οι ψηφιακές κάσκες πιλότων Targo, ιματισμός, επιπλέον δεξαμενές καυσίμων. Το συνολικό κόστος της συμφωνίας αναμένεται να αγγίξει το 1 δις.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται οι τροποποιητικές συμβάσεις για τα 6 επιπλέον Rafale να πάνε στην Βουλή προς έγκριση και οι τελικές υπογραφές θα «πέσουν» μέσα στον Ιανουάριο.

Έρχονται τα πρώτα έξι Rafale

Όπως διέρρευσε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τα πρώτα 6 Rafale, από τα συνολικά 24 που θα αποκτήσει η Π.Α., αναμένεται στις 19 Ιανουαρίου να προσγειωθούν στην «φωλιά» τους στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, όπου πραγματοποιούνται πυρετώδεις προετοιμασίες για την υποδοχή τους.

Στο Υπουργείο ετοιμάζουν μια λαμπρή τελετή για την υποδοχή των Rafale όπως αρμόζει σε μια τέτοια μέρα αφού μπαίνει στο οπλοστάσιο της Π.Α ένα αεροσκάφος που για πολλούς αλλάζει τις ισορροπίες πάνω από το Αιγαίο. Στην τελετή αναμένεται να δώσουν το «παρών» εκτός από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και υψηλόβαθμοί Γάλλοι αξιωματούχοι.

Τα 6 Rafale, 4 μονοθέσια και 2 διθέσια, θα πετάξουν από την Γαλλία στην Ελλάδα με έλληνες πιλότους στα κόκπιτ τους αφού η πρώτη φουρνιά ελλήνων χειριστών έχει σχεδόν ολοκληρώσει την εκπαίδευση της πάνω στα νέα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μάλιστα οι πιλότοι αυτοί με την επιστροφή τους στην Ελλάδα θα γίνουν εκπαιδευτές και θα αναλάβουν να μυήσουν τους συναδέλφους τους στα μυστικά των Rafale, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα έτοιμοι αφού μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται η Π.Α να παραλάβει ακόμα 6 Rafale.