Spike-NLOS: Ελλάδα – Ισραήλ με κοινή λογική και αμοιβαίο…συμφέρον!

 
ΠΥΡΑΥΛΟΣ

Ενημερώθηκε: 02/02/23 - 20:05

Φτάσαμε στην τελευταία μέρα του Ιανουαρίου και ακόμα δεν έχουμε δει να ολοκληρώνεται το πολύπαθο πρόγραμμα της απόκτησης των κατευθυνόμενων αντιαρματικών (και όχι μόνο) βλημάτων μεγάλης εμβέλειας Spike-NLOS για το Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας, από το Ισραήλ! 

            Αντ’ αυτού πληροφορηθήκαμε ότι η Φινλανδία υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια των Spike-NLOS, «ευτυχώς» όμως όχι με το Ισραήλ αλλά με την ευρωπαϊκή κοινοπραξία EuroSpike GmbH, που αποτελείται από τις εταιρείες Rheinmentall Electronics GmbH, DiehlDefence και Rafael, πρόκειται δηλαδή στην πραγματικότητα για μία γερμανο_ϊσραηλινή κοινοπραξία για την προώθηση του βλήματος στην ευρωπαϊκή αγορά!

            Το τυχόν – θεωρητικό – ερώτημα περί του «γιατί η Ελλάδα δεν προχώρησε σε συμφωνία με αυτή την κοινοπραξία αλλά απευθείας με το Ισραήλ», νομίζουμε ότι έχει επίσης προφανή απάντηση. Διότι με το Ισραήλ μας ενδιαφέρει η στρατηγική σχέση που «θερμαίνεται» και συντηρείται μέσα από μία σειρά εξοπλιστικά προγράμματα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ένα από τα οποία είναι και των Spike-NLOS.

            Αφού είναι έτσι, τότε γιατί η τόση και τέτοια σημαντική καθυστέρηση; Και εδώ η απάντηση είναι επίσης – θεωρητικά πάντα – «απλή», αφού δεν φαίνεται να είναι θέμα των κυβερνήσεων των δύο χωρών, όπου υπάρχει πολιτική βούληση, αλλά προσωπικό, όπως έχουμε επανειλημμένα επισημάνει από εδώ, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να έχει «βαλτώσει» το θέμα σε νομικούς γρίφους και παλινωδίες, όπου έντεχνα το έχουν οδηγήσει οι… «ενδιαφερόμενοι»!     

            Υπό το πρίσμα λοιπόν των όσων προαναφέρθηκαν δεν θα πρέπει να θεωρηθεί καθόλου άσχετο η επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Ισραήλ, όπου είχε επαφές με τον νέο Ισραηλινό ομόλογό του Έλι Κοέν, την πρώτη ευρωπαίου αξιωματούχου, χώρας – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τότε που η νέα κυβέρνηση υπό τον Μπίμπι Νετανιάχου ανέλαβε τα ηνία της χώρας.

            Βέβαια, ουδείς υποστηρίζει ότι ανάμεσα στον όγκο θεμάτων που τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ, τόσο των κατ’ ιδίαν όσο και μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, συζητήθηκαν οι «λεπτομέρειες» για τη σύμβαση με τα επίμαχα Spike-NLOS, που έχει «βαλτώσει». Όχι. Θεωρείται όμως βέβαιο ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν, από πολιτική-διπλωματική θέση, το όλο πλέγμα της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, μέσα από τα εξοπλιστικά προγράμματα ιδίως αυτά που είναι σε εξέλιξη – και είναι αρκετά – ώστε στη συνέχεια να έλθουν οι καθ’ ύλη αρμόδιοι των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών για τα…περαιτέρω!

            Στο πλαίσιο αυτό η εξέλιξη του προγράμματος αυτού, λόγω των «ιδιαιτεροτήτων» που παρουσιάζει αλλά και της άμεσης επιχειρησιακής ανάγκης που έχουν τόσο ο Στρατός Ξηράς για την χερσαία (εποχούμενη) έκδοση, όσο και για την εναέρια (για τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού), αλλά και την ναυτική (για τις κανονιοφόρους και τα Σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου)  το Πολεμικό μας Ναυτικό, εκτιμάται ότι δεν θα «παγώσει» στο εγγύς μέλλον, λόγω των πολιτικών εξελίξεων και των βουλευτικών εκλογών αλλά (επιτέλους) θα προχωρήσει.

            Προς το σκοπό αυτό άλλωστε και οι επαφές σε τόσο υψηλό πολιτικο-διπλωματικό επίπεδο!

            Ευχόμαστε να επικρατήσει επιτέλους η κοινή λογική και το αμοιβαίο…συμφέρον!

«Ιχνηλάτης»     

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ