Στον Πειραιά το εμβληματικό Γαλλικό ιστιοφόρο «Belem» - Θα μεταφέρει για πρώτη φορά την Ολυμπιακή Φλόγα δια θαλάσσης

 
Στον Πειραιά το εμβληματικό Γαλλικό ιστιοφόρο «Belem»

Ενημερώθηκε: 24/04/24 - 00:21

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιώς το εμβληματικό Γαλλικό τρικάταρτο ιστιοφόρο «Belem», που θα μεταφέρει για πρώτη φορά δια θαλάσσης από τον Πειραιά στη Μασσαλία, την Ολυμπιακή Φλόγα!

​Το γαλλικό ιστιοφόρο υποδέχτηκε στο λιμάνι του Πειραιώς, ο Δήμαρχος της πόλεως κ. Γιάννης Μώραλης, ο οποίος ξεναγήθηκε στο ιστορικό πλοίο από την Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα κυρία Laurence AUER και τον κυβερνήτη του πλοίου Πλοίαρχο Aymeric Gibet, με τους οποίους και αντάλλαξε εθιμοτυπικά δώρα.

​Το τρικάταρτο «Belem», το οποίο παρέβαλε στην Ακτή Ξαβερίου, κάτω ακριβώς από το Λιοντάρι του Πειραιώς και συνοδευόταν από τo βοηθητικό σκάφος του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού «F/S LOIRE» (A602), υποδέχθηκαν θερμά μαθητές σχολείων  του Πειραιά, κρατώντας ελληνικές και γαλλικές σημαίες, ενώ  η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου, έπαιξε  γνωστές μελωδίες του Πειραιά.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο 27 Απριλίου, αφού η Ολυμπιακή  Φλόγα θα έχει ολοκληρώσει το ταξίδι της ανά την Ελλάδα, να καταλήξει στο γαλλικό ιστιοφόρο«Belem», που θα αναχωρήσει από τον Πειραιά, μεταφέροντας τη Φλόγα στο λιμάνι της Μασσαλίας, παλαιά αποικία των Φωκαέων, όπου αναμένεται να καταπλεύσει στις 8 Μαΐου 2024.

«Υποδεχθήκαμε χθες στον Πειραιά το ιστορικό ιστιοφόρο «Belem», το οποίο  σε λίγες ημέρες θα μεταφέρει  την Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων, για πρώτη φορά δια θαλάσσης, από την πόλη μας στη Μασσαλία, πόλη αδελφοποιημένη με τον Πειραιά» δήλωσε ο κ. Μώραλης, για να προσθέσει: «Πρόκειται για ένα σύμβολο της ναυτικής παράδοσης της Γαλλίας, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «Ιστορικό Μνημείο», καθώς χρονολογείται από το 1896, την ίδια χρονιά που ξεκίνησαν οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες  και παραμένει λειτουργικό μέχρι σήμερα. Είναι πράγματι εντυπωσιακό. Ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία και την εξαιρετική ξενάγηση στο πλοίο την Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα κυρία Laurence AUER, το ίδρυμα Trois-mâts Belem και τον κυβερνήτη του πλοίου Aymeric Gibet».

​Οι Πειραιώτες και γενικώς οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να επισκεφθούν το ιστορικό πλοίο, καθώς  από τις 24 έως τις 26 Απριλίου θα είναι επισκέψιμο δωρεάν για το κοινό, εφόσον γίνει προ κράτηση θέσεως με εγγραφή στην ιστοσελίδα του «Belem»:

Το γαλλικό ιστιοφόρο «Belem», που από το 1984 έχει χαρακτηριστεί «Ιστορικό Μνημείο», αποτελώντας σύμβολο της ναυτικής παραδόσεως της Γαλλίας, ναυπηγήθηκε το 1896 στο Μπελέμ της Βραζιλίας, δηλαδή την ίδια χρονιά με τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες των Αθηνών, και στη συνέχεια, στο παρθενικό ταξίδι του μετέφερε από τις Δυτικές Ινδίες κακάο και ζάχαρη στη Νάντητης Γαλλίας. Είναι το τελευταίο τρικάταρτο ιστιοφόρο του γαλλικού εμπορικού ναυτικού, με τετράγωνα πανιά και χαλύβδινη γάστρα, το οποίο και παραμένει λειτουργικό  μέχρι σήμερα. Το εμβληματικό ιστιοφόρο που είναι 128 ετών, πήρε την ονομασία του από την έδρα της εταιρείας του εφοπλιστή και τραπεζίτη της Νάντης, τον Φερνάντ Κρουά, το Μπελέµ της Βραζιλίας, όπου ναυπηγήθηκε, την πρώτη ευρωπαϊκή αποικία στον Αµαζόνιο, η οποία ιδρύθηκε το 1616 από το βασίλειο της Πορτογαλίας.

Το «Belem» χρησιμοποιούνταν ως εμπορικό/φορτηγό σκάφος και συνήθως το φορτίο του ήταν κακάο από τη Βραζιλία, ενώ μπορούσε να μεταφέρει έως και 675 τόνους. Το εντυπωσιακό ιστιοφόρο αποτελεί τη  ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και παραμένει πλήρως λειτουργικό μέχρι σήμερα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ