Συνοδεία της τριήρους «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» απέπλευσε από τον Πειραιά το γαλλικό ιστιοφόρο «Belem» μεταφέροντας την Ολυμπιακή Φλόγα  στη Μασσαλία

 
Συνοδεία της τριήρους «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» απέπλευσε από τον Πειραιά το γαλλικό ιστιοφόρο «Belem» μεταφέροντας την Ολυμπιακή Φλόγα  στη Μασσαλία

Πηγή Φωτογραφίας: FB / Thodoris Moraitis

Ενημερώθηκε: 27/04/24 - 22:44

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Συνοδεία της τριήρους «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» του Πολεμικού Ναυτικού απέπλευσε σήμερα από το λιμάνι του Πειραιώς το γαλλικό ιστιοφόρο «Belem» μεταφέροντας την Ολυμπιακή Φλόγα στη Μασσαλία, πόλη που ιδρύθηκε από Έλληνες κατοίκους της αρχαίας Φώκαιας και εδώ και αρκετά χρόνια είναι «αδελφοποιημένη» πόλη με τον Πειραιά!

Το κλίμα ήταν ιδιαιτέρως συγκινητικό, καθώς η μεταφορά της Ολυμπιακής Φλόγας από την Ελλάδα για τη χώρα τελέσεως των Ολυμπιακών Αγώνων έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία δια θαλάσσης.

Την Ολυμπιακή Φλόγα  μετέφερε στο ιστιοφόρο, ο Πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής των Ολυμπιακών Αγώνων, Τόνι Εστανγκέ, παλαιός Χρυσός Ολυμπιονίκης της Γαλλίας στο κανόε-καγιάκ στους Ολυμπιακούς Αγώνες των Αθηνών του 2004.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αποβάθρα του λιμανιού, παρουσία της Μπάντας του Λιμενικού Σώματος, παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Πειραιώς κ. Γιάννης Μώραλης, η Πρέσβης της Γαλλίας  στην Ελλάδα κυρία Laurence Auer, η Υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας κυρία Amelie Oudea - Castera, εκπρόσωποι από την πόλη της Μασσαλίας, ο Πρόεδρος Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας κ. Αθανάσιος  Βασιλειάδης, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ.Ισίδωρος Κούβελος,ο Τελετάρχης των Τελετών της Ολυμπιακής Φλόγας κ. Γιάννης Παπαδημητρίου, o γνωστός παρουσιαστής κ. Νίκος Αλιάγας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Δημήτρης Μάντζος, η Αντιδήμαρχος Πειραιώς κυρία Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος κ.Νίκος Γέμελος, ο Αντιδήμαρχος κ.Δημήτρης Καρύδης, άλλοι τοπικοί παράγοντες και πλήθος κόσμου.

Αποχαιρετώντας την Ολυμπιακή Φλόγα από τον Πειραιά (και την Ελλάδα) ο Δήμαρχος της πόλεως κ. Μώραλης δήλωσε τα εξής: «Μοναδικές, ιστορικές στιγμές έζησε ο Πειραιάς, ο οποίος είχε έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στο ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας στη Γαλλία. Υποδεχθήκαμε την Φλόγα, τη δεύτερη ημέρα του ταξιδιού της στην πόλη μας,  με μια μοναδική λαμπαδηδρομία και μια εντυπωσιακή τελετή στο Δημοτικό Θέατρο. Σήμερα αποχαιρετήσαμε την Φλόγα, η οποία μεταφέρεται με το εμβληματικό γαλλικό ιστιοφόρο «Belem» από το λιμάνι του Πειραιά στη Μασσαλία, με την οποία είμαστε αδελφοποιημένες πόλεις από το 1984. Είναι πρωτόγνωρο για την παγκόσμια κοινότητα να μεταφέρεται η Φλόγα δια θαλάσσης για πρώτη φορά, με όλα τα βλέμματα να στρέφονται στον Πειραιά, γεγονός που μάς χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς ενισχύεται ακόμα περισσότερο η εξωστρέφεια της πόλης μας.  Η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων, περικλείει ισχυρούς συμβολισμούς και νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανος που ο Πειραιάς συμμετείχε στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση της υφηλίου».

Ακολούθως, το «Belem» απέπλευσε από την Ακτή Ξαβερίου, κάτω ακριβώς από το Λιοντάρι του Πειραιά, συνοδευόμενο τιμητικώς από την τριήρη του ΠΝ «ΟΛΥΜΠΙΑΣ», και ιστιοπλοϊκά σκάφη, σε όλη την ακτογραμμή της πόλεως  μέχρι και το Μικρολίμανο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ