Ένα βήμα πιο κοντά για την απόκτηση των μαχητικών EF-2000 Typhoon/ Eurofighter βρίσκονται οι Τουρκία από τη μία πλευρά και η Βρετανία και Γερμανία από την άλλη (για την Ισπανία δεν γεννάται θέμα καθώς η συνεργασία της με την Άγκυρα είναι πολυεπίπεδη και μακροχρόνια και ποτέ δεν υπήρξε πραγματικό πρόβλημα, ούτε βέβαια και με την Ιταλία αλλά σε μικρότερο βαθμό αυτή), μετά τις τελευταίες – σημερινές – εξελίξεις.
Εξελίξεις, που σε αυτή τουλάχιστον τη φάση αφορούν την απόκτηση 40 μαχητικών EF-2000, που οι μεν Βρετανοί τα αποκαλούν «Τυφώνες» (Typhoon), ενώ οι άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι της κατασκευαστικής κοινοπραξίας «Ευρωμαχητικό» (Eurofighter), και όχι και την απόκτηση και του βλήματος Meteor, στην κατασκευή του οποίου συμμετέχει και η Γαλλία.
Πιο συγκεκριμένα, σήμερα στην Τουρκία, όπου πραγματοποιείται η μεγάλη έκθεση αμυντικών συστημάτων “IDEF 2025”, που παραδοσιακώς αποτελεί ένα πρώτης τάξεως «εκθετήριο» των προϊόντων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, και στο περιθώριο αυτής, υπογράφτηκε «Μνημόνιο Κατανοήσεως» (Memorandum of Understanding”/MOU) μεταξύ των Υπουργών Αμύνης της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου κ.κ. Γιασάρ Γκουλέρ και Τζων Χήλυ, για την απόκτηση 40 μαχητικών Typhoon/Eurofighter, που κατασκευάζονται στη Βρετανία και κρίσιμα απάρτιά τους κατασκευάζονται στη Γερμανία, οι οποίοι τόνισαν ότι η συμφωνία φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την απόκτηση των μαχητικών και ότι ενισχύει τις διμερείς σχέσεις και την αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ.
«Οι υπουργοί Άμυνας υπέγραψαν σήμερα από κοινού ένα μνημόνιο κατανόησης. Το έγγραφο αυτό κωδικοποιεί τις σχέσεις μεταξύ των χωρών, φέρνοντάς τις ένα βήμα πιο κοντά σε μια πλήρη συμφωνία για το Typhoon. Και οι δύο υπουργοί χαιρετίζουν την υπογραφή ως ένα θετικό βήμα προς την ένταξη της Τουρκίας στην οικογένεια του Typhoon και μοιράζονται την αμοιβαία φιλοδοξία να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις το συντομότερο δυνατόν» τονίζεται, μεταξύ άλλων, στη σχετική ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Αμύνης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οικονομικοί όροι της μελλοντικής αγοράς δεν έχουν γίνει εισέτι γνωστοί, καθώς επισήμως είναι ακόμα φάση διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς (συμφώνως με το Bloomberg) η Τουρκία έλαβε μια αρχική προσφορά τιμής φέτος, για τουλάχιστον 20 αεροσκάφη σε πρώτη φάση, έναντι εκτιμώμενου ποσού 5 δισ. Ευρώ, ενώ από βρετανικές πηγές αναφέρθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία σχετικά με τη συμφωνία για την πώληση 40 Typhoon/Eurofighter θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες, μετά τη σημερινή υπογραφή του MOU μεταξύ των δύο πλευρών.
Από την πλευρά του, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στη δική του ανακοίνωση ανέφερε: «Οι υπουργοί Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας χαιρέτισαν την ευκαιρία να συναντηθούν σήμερα στην 17η Διεθνή Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας στην Κωνσταντινούπολη και επιβεβαίωσαν τη δύναμη της εταιρικής σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου-Τουρκίας.
Υπογράμμισαν τη σημασία της μακροχρόνιας αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας μέσω του ΝΑΤΟ και των αυξανόμενων δεσμών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και της ασφάλειας. Και οι δύο υπουργοί δεσμεύτηκαν να εμβαθύνουν αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση για την υποστήριξη της συλλογικής αποτροπής της Συμμαχίας. Οι δύο χώρες συνεχίζουν να σημειώνουν εξαιρετική πρόοδο σχετικά με την εξαγωγή του Eurofighter Typhoon.»
Μετά τη συνάντησή τους και την υπογραφή του MOU, οι Υπουργοί Αμύνης Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου περιηγήθηκαν στην Έκθεση “IDEF 2025”, όπου περιηγήθηκαν περίπτερα της τουρκικής – κυρίως – και βρετανικής αμυντικής βιομηχανίας, «…με τον Τούρκο υπουργό να ενημερώνει τον επισκέπτη ομόλογό του για τα τεχνολογικά προϊόντα που εκτίθενται», όπως σημειώνεται σε σχετική (άλλη) ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΑΜ.
Τέλος, έγινε γνωστό από το Βερολίνο ότι η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την παράδοση 40 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Eurofighter/Typhoon στη ΝΑΤΟϊκή, όπως σημειώνεται, Τουρκία, συμφώνως με σχετική ανακοίνωση του Γερμανικού Συμβουλίου Ομοσπονδιακής Ασφαλείας, που είναι υπεύθυνο για εξαγωγές όπλων, χωρίς να γίνουν άλλες επίσημες δηλώσεις, λόγω της φύσεως του θέματος.
Αξίζει να θυμηθούμε ότι πριν λίγες μέρες, ο Τούρκος Πρόεδρος κ.Ερντογάν είχε αναφέρει ότι τόσο η Γερμανία όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο τηρούσαν θετική στάση απέναντι στην πώληση, και η Άγκυρα επιθυμεί την άμεση οριστικοποίηση της συμφωνίας, εκφράζοντας επίσης τη στήριξή του προς τον ρόλο της Γερμανίας και της Βρετανίας στην προώθηση της πωλήσεως αυτής, με την Άγκυρα να εκφράζει την επιθυμία να εντάξει στις αεροπορικές της δυνάμεις τα προαναφερθέντα μαχητικά το δυνατόν πιο σύντομα.