Η τελετή υποστολής της Σημαίας του υποβρυχίου Υ/Β «ΤΡΙΤΩΝ» (S-112) και το πέρασμά του πλέον στην ιστορία μετά από μισό αιώνα πολύτιμης προσφοράς στο Στόλο και στην Πατρίδα πραγματοποιήθηκε χθες στον έμπροσθεν της ιστορικής Διοικήσεως Υποβρυχίων (ΔΥ) χώρο, στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος.
Στη σεμνή, όσο και στενάχωρη για κάθε ναυτικό, ιδίως για όσους έχουν υπηρετήσει όλα αυτά τα χρόνια στο Υ/Β «ΤΡΙΤΩΝ», τελετή υποστολής της Σημαίας, παροπλισμού και ουσιαστικώς αποχαιρετισμού ενός «έμπιστου φίλου», παρέστησαν ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Χρ. Σασιάκος ΠΝ, σύσσωμο το επιτελείο της ΔΥ υπό τον Διοικητή της Πλοίαρχο Ι. Λειβαδάρο ΠΝ, πλήθος αποστράτων στελεχών του ΠΝ, οι οποίοι στο παρελθόν υπηρέτησαν στο υποβρύχιο καθώς και συγγενών τους και πολλών μελών του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρύχιων
Η διαδικασία της αποβιβάσεως του τελευταίου πληρώματος αποτελεί και την ουσιαστική «αποστρατεία» ενός ως πρόσφατα ζωντανού και ενεργού οργανισμού, που υπηρέτησε πιστά την Πατρίδα για 53 ολόκληρα χρόνια, εκτελώντας με επιτυχία ΟΛΕΣ τις αποστολές που – κατά καιρούς – του ανατέθηκαν.
Μία συγκινητική «λεπτομέρεια» που συνάδει όμως πλήρως με την Ιστορία και τις Παραδόσεις του Πολεμικού μας Ναυτικού (δεν) έγινε στη διάρκεια της προαναφερθείσας τελετής! Ως γνωστόν, σε παρόμοιες περιπτώσεις, είθισται όπως ο τελευταίος κυβερνήτης ενός υπό παροπλισμό πλοίου να παραδίδει την Σημαία του πλοίου αμέσως μετά την υποστολή της στον πρώτο κυβερνήτη του ή απουσία αυτού για φυσικούς λόγους, στον αρχαιότερο εν ζωή πρώην κυβερνήτη του.
Στην περίπτωση του Υ/Β «ΤΡΙΤΩΝ» ο πρώτος του κυβερνήτης ο τότε (1973) Πλωτάρχης Ι. Μανιάτης ΠΝ είναι και ο σημερινός αρχαιότερος εν ζωή κυβερνήτης του σκάφους, οπότε και η Σημαία του υποβρυχίου ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΩΣ θα καταλήξει σε αυτόν. Για λόγους όμως ηλικίας αλλά κυρίως υγείας ο Αντιναύαρχος ε.α. Ι.Μανιάτης ΠΝ δεν παρέστη στην τελετή υποστολής της Σημαίας του Υ/Β «ΤΡΙΤΩΝ», οπότε και την Σημαία του υποβρυχίου ανέλαβε να την μεταφέρει στην οικεία του Ναυάρχου και να την παραδώσει στα χέρια του ο σημερινός, τελευταίος κυβερνήτης του σκάφους Πλωτάρχης Ν. Μπαλατσούκας ΠΝ.
Το υποβρύχιο «ΤΡΙΤΩΝ», συμφώνως με την πάντα δραστήρια και με πολύτιμο έργο Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού (ΥΙΝ), παραγγέλθηκε το 1967 από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ναυπηγήθηκε την 1η Ιουνίου 1969 στα Ναυπηγεία Howaldtswerke, πιο γνωστά με τα αρχικά HDW, του Kιέλου της Ομοσπονδιακής (τότε Δυτικής) Γερμανίας και καθελκύσθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1971.
Στις 8 Αυγούστου 1972 το υποβρύχιο παρελήφθη από τον τότε Πλωτάρχη Ι. Μανιάτη ΠΝ, ως πρώτο Κυβερνήτη και κατέπλευσε εις Ελλάδα στις 11 Νοεμβρίου 1972, όπου και εντάχθηκε αμέσως στη δύναμη του Ελληνικού Στόλου.
Το Υ/Β «ΤΡΙΤΩΝ» (S-112) είναι το πρώτο υποβρύχιο Type-209/1100, κλάσεως «Γλαύκος», που εντάχθηκε στο πρόγραμμα αναβαθμίσεως “NEPTUNE I” και από τον Αύγουστο του 1991 έως τον Αύγουστο του 1993 πραγματοποιήθηκαν σε αυτό οι εργασίες εκσυγχρονισμού του στις εγκαταστάσεις της εταιρείας HDW στο Κίελο της Γερμανίας, για την επιχειρησιακή και τεχνολογική του αναβάθμιση. Τα υπόλοιπα τρία υποβρύχια που αναβαθμίστηκαν, στο πλαίσιο του προαναφερθέντος προγράμματος, αναβαθμίστηκαν στην Ελλάδα, στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά, διαθέτοντας ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα διευθύνσεως βολής, SONAR, και συστήματα ναυτιλίας της εποχής του, γεγονός που του επέτρεπε να χρησιμοποιήσει ένα μεγάλο αριθμό όπλων για επιχειρήσεις τόσο εναντίον πλοίων επιφανείας όσο και εναντίον άλλων υποβρυχίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υ/Β «ΤΡΙΤΩΝ» είναι το δεύτερο στη ιστορία του ΠΝ με αυτό το όνομα, καθώς το πρώτο ήταν το υποβρύχιο με χαρακτηριστικό πλευρικό αριθμό «Υ-5», το οποίο έδρασε κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, οπότε και βυθίστηκε στις 16 Νοεμβρίου 1942, με κυβερνήτη τον τότε Υποπλοίαρχο Επαμεινώνδα Κοντογιάννη, στα στενά του Καφηρέως. Τότε το Ελληνικό υποβρύχιο επιτέθηκε σε γερμανική νηοπομπή, βυθίζοντας ένα πετρελαιοφόρο. Μετά από εξάωρη καταδίωξη από τα συνοδά πλοία της νηοπομπής, βυθίστηκε κατόπιν εμβολισμού του από το γερμανικό καταδιωκτικό υποβρυχίων UJ-2102, με αποτέλεσμα τον θάνατο 24 ανδρών, από τους οποίους οι 19 μέλη του πληρώματός του και 5 μέλη αποστολής που θα αποβιβάζονταν στην κατεχόμενη Ελλάδα. Οι υπόλοιποι του πληρώματος διασώθηκαν αμέσως από το γερμανικό σκάφος, ενώ δύο ακόμη διέφυγαν την αιχμαλωσία κολυμπώντας ώρες ολόκληρες μέχρι την Εύβοια.
Η Πολεμική Σημαία του Υ/Β «ΤΡΙΤΩΝ», που δευτερόλεπτα πριν τη βύθισή του είχε αποσπάσει από τον ιστό της ένας ναύτης από το πλήρωμα του γερμανικού σκάφους που το εμβόλισε και έκτοτε την είχε ως ενθύμιο ο κυβερνήτης του, μεταπολεμικώς, το 1972, ο ίδιος την παρέδωσε στον πρώτο κυβερνήτη του νεότερου υποβρυχίου «ΤΡΙΤΩΝ» και έκτοτε κοσμεί το γραφείο του εκάστοτε Διοικητή της Διοικήσεως Υποβρυχίων!
(Φωτογραφίες: Γεώργιος Στεφόπουλος)




