Υπερκομματικότητα και «φυγή προς τα εμπρός», μέσω της παρουσίασης των επιτευγμάτων του ΥΠΕΘΑ στην Άμυνα

 
Υπερκομματικότητα και «φυγή προς τα εμπρός», μέσω της παρουσίασης των επιτευγμάτων του ΥΠΕΘΑ στην Άμυνα

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 28/01/23 - 10:29

Το σημαντικό, βάσει των στοιχείων και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, έργο που έχει συντελεστεί το τελευταίο διάστημα των 3,5 ετών που βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση στον τομέα της Άμυνας, εξέθεσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας χθες αργά το βράδυ στη Βουλή, στο πλαίσιο της τριήμερης διάρκειας συζήτηση, για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, που – ως γνωστόν καταψηφίστηκε με 156 -143 ψήφους, σήμερα το μεσημέρι.

Ένα έργο στον τομέα της άμυνας, που επέλεξε να εμφανίσει ο Ν.Παναγιωτόπουλος θέλοντας αφενός να δώσει το στίγμα του της «φυγής προς τα εμπρός» αλλά και να τονίσει την υπερκοματικότητα που για εθνικούς λόγους πρέπει να έχει η Εθνική Άμυνα, και το οποίο – με τίτλους – σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του Υπουργού, περιλαμβάνει τα εξής:

· Συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας στρατηγικού χαρακτήρα. Η MDCA με τις ΗΠΑ, με την αναμόρφωση της Αλεξανδρούπολης, η συμφωνία στρατηγικού χαρακτήρα με τη Γαλλία. «Δεν τις στηρίξατε αυτές τις συμφωνίες. Δεν σας έπεισαν ότι ενισχύουν τη χώρα και το στρατηγικό γεωπολιτικό της αποτύπωμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός. Επίσης συμφωνίες παρόμοιου αμυντικού χαρακτήρα με Ισραήλ, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, ενώ την παρούσα χρονική συγκυρία «διαπραγματευόμαστε προσηλωμένοι στο στόχο μας παρόμοιου τύπου συμφωνίες με τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία», σύμφωνα πάντα με τον Υπουργό.

· Συνολικά 172 εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία συμβασιοποιήθηκαν.

· Αύξηση των διαθεσιμοτήτων για τα καθηλωμένα μέχρι πρότινος μαχητικά Mirage 2000-5, ενώ τώρα πάνω από 10 από αυτά είναι ήδη διαθέσιμα και σε κατάσταση πτήσης.

· Ολοκλήρωση και ψήφιση των ρυθμίσεων για το πρόγραμμα Viper, που αποφασίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιείται από τη ΝΔ. Ήδη τη Δευτέρα παραδόθηκε το πέμπτο, εντός των ημερών το έκτο. Για το 2023 κάθε μήνα θα προστίθενται περισσότερα στη διαθεσιμότητα της ΠΑ.

· Αύξηση των διαθεσιμοτήτων του στόλου των μεταφορικών αεροσκαφών C-27J, μετά τη σύμβαση για την «εν συνεχεία υποστήριξη» (FOS), για να υπάρχουν ανταλλακτικά.

· Διεθνές Αεροπορικό Εκπαιδευτικό Κέντρο Καλαμάτας για τους νέους πιλότους της ΠΑ του σήμερα, οι οποίοι όμως αύριο θα κληθούν να πιλοτάρουν τα υπερσύγχρονα Rafale και σύντομα (όπως εκτιμάται) τα F-35, χωρίς να διαθέτουν ένα αντάξιο, σύγχρονο, εκπαιδευτικό τζετ! Σε δυο μήνες από τώρα παραδίδεται στην ΠΑ το πρώτο από τα 10 αεριωθούμενα εκπαιδευτικά Μ-346 από τους Ιταλούς.

· Απόκτηση των 24 συνολικά Rafale, από τα οποία, εντός των ημερών, καταφτάνουν άλλα δύο στην Τανάγρα, για να γίνουν 12 κι έπεται η δεύτερη εξάδα μέσα στο 2023.

· Σε δύο - τρεις μήνες αναμένεται η απάντηση των ΗΠΑ στην LOR για τα F-35.

· Αγορά των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV). Η πρόσφατη συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών για τη χρηματοδότηση της ΕΑΒ και τεσσάρων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας στη σχεδίαση και παραγωγή του ελληνικού UAV.

· Δρομολόγηση, μετά από μία δύσκολη διαπραγμάτευση με πολλά λεπτά σημεία, της σύμβασης για την πρόσκτηση των κατευθυνομένων βλημάτων Spike NLOS, τρεις συμβάσεις, που τώρα βρίσκονται «στην τελική της ευθεία», σύμφωνα με τον Ν.Παναγιωτόπουλο.

· Τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης Μ1117, από τα οποία αναμένονται άλλα 400, για το 2023, για να προστεθούν στα σχεδόν 600 που έχουν αποκτηθεί.

· Ολοκλήρωση προγράμματος ναυπήγησης των δύο πυραυλακάτων τύπου “Super Vita” της Vosper, που ναυπηγήθηκαν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και παραδόθηκαν στο ΠΝ.

· Τέσσερα ταχέα σκάφη ειδικών αποστολών που ενσωματώθηκαν στο ΠΝ.

· Ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα ROMEΟ, από τα οποία το 2023 θα έρθουν τα πρώτα.

· Πρόσκτηση τριών φρεγατών Belh@rra, από τις οποίες η πρώτη ήδη ναυπηγείται στη Γαλλία, πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

· Επικείμενη απόφαση για τις τρεις κορβέτες.

· Εκσυγχρονισμός Μέσης Ζωής των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ-200HN, που αποφασίστηκε και δρομολογείται.

· Πρόσκτηση τορπιλών βαρέως τύπου για τα σύγχρονα υποβρύχια Type-214AIP και το εκσυγχρονισμένο «ΩΚΕΑΝΟΣ», που ως τώρα διέθεταν τορπίλες τεχνολογίας του 1980.

· Νέα διαμόρφωση Δομής Δυνάμεων.

· Νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου υπό το ΓΕΕΘΑ.

· Συμφωνία με τη Γερμανία, για ανταλλαγή, ώστε να παραχωρηθούν παρωχημένα και μη υποστηρίξιμα από ανταλλακτικά ΤΟΜΠ τύπου ΒΜΡ-1, με πιο καινούρια και σύγχρονα, γερμανικά, τύπου Marder-1A3. “Άλλα τέσσερα Marder έρχονται εντός των ημερών κι άλλα δύο μέχρι τα μέσα, υπολογίζω, του άλλου μήνα, έτσι ώστε να συμπληρωθεί η πρώτη εικοσάδα. Κι ενδεχομένως αυτό όλο να είναι προπομπός μιας αμυντικής συμφωνίας με τους Γερμανούς. Αλλά η δουλειά συνεχίζεται χωρίς περίσπαση» σημείωσε με νόημα ο Υπουργός.

.

Μέτρα υπέρ του προσωπικού

· Αύξηση εισακτέων στις παραγωγικές σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

· Πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), συνολικά 15.000 σε βάθος πενταετίας, για να μειωθεί αντίστοιχα ο μέσος όρος ηλικίας σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως στις Ειδικές Δυνάμεις.

· Κατάργηση φορολόγησης επιδομάτων στελεχών σε ειδικές κατηγορίες.

· Θέσπιση επιδόματος ειδικών αποστολών, «για παράδειγμα τα πληρώματα του ΠΝ που βρίσκονται σε αποστολή. Γίνεται αγώνας δρόμου ώστε αυτή η ρύθμιση να εισαχθεί στο νομοσχέδιο που θα έρθει σε ψήφιση την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή» σημείωσε ο Ν.Παναγιωτόπουλος. Στο νομοσχέδιο αυτό, για τη μέριμνα του προσωπικού, περιλαμβάνονται περισσότερες από 20 ευεργετικές διατάξεις και οικονομικού αποτυπώματος μέτρα για τα εν ενεργεία και αποστρατεία στελέχη, καθώς και τα Μετοχικά Ταμεία.

· Αναδιοργάνωση και η επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου της Εθνοφυλακής, επίσης από τις σημαντικές πρόνοιες αυτού του νομοσχεδίου.

· Το νέο μισθολόγιο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, του οποίου την πρόταση επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή τα Γενικά Επιτελεία, τη συντονίζει το ΓΕΕΘΑ και σύντομα θα τεθεί προς συζήτηση μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών, καθότι υπάρχει ευρύ οικονομικό αποτύπωμα.

«Ιχνηλάτης»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ