ΥΠΕΘΑ : Σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου για την αξιοποίηση της ακινήτου περιουσίας των ΕΔ

 
υπεθα

Ενημερώθηκε: 04/07/25 - 18:46

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Τέθηκε από το βράδυ της 3ης Ιουλίου 2025, σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης για την αξιοποίηση της ακινήτου περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και τη Σύσταση Ταμείου Ακινήτων Εθνικής Αμύνης και Φορέα Αξιοποιήσεως Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων.

Επίσημος τίτλος του προαναφερθέντος Σχεδίου Νόμου είναι: «Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων – Σύσταση Ταμείου Ακινήτων Εθνικής Άμυνας και Φορέα Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων – Σχέδιο δράσεων για τη διαχείριση των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων», ενώ η όλη διαδικασία της δημόσιας διαβουλεύσεως θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025, στις 9 π.μ.

Τρία είναι τα βασικά μέρη του συγκεκριμένου Σχεδίου Νόμου:

Το πρώτο μέρος αποβλέπει στην πιο αποτελεσματική και ορθολογική διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των ΕΔ, μέσω της συστάσεως ενός ενιαίου ταμείου διαχειρίσεώς της, με την ονομασία «Ταμείο Ακινήτων Εθνικής Άμυνας» (ΤΑΕθΑ), το οποίο «θα συγχωνεύει τα προϋφιστάμενα ταμεία των τριών κλάδων και θα ενσωματώνει τους σκοπούς τους, με αποστολή την κάλυψη αναγκών εθνικής άμυνας και την υλοποίηση δράσεων για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων», συμφώνως με το ΥΠΕΘΑ.

Το δεύτερο μέρος στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου φορέα, με την επωνυμία «Φορέας Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων» (ΦΑΑΕΔ), που θα είναι επιφορτισμένος με το έργο της αποκλειστικής αξιοποιήσεως των ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, «με στόχο τη βέλτιστη και αποδοτικότερη αξιοποίησή τους, μέσω σύγχρονων και εξελιγμένων διαδικασιών, προσαρμοσμένων στις σύγχρονες συνθήκες της οικονομίας και της αγοράς».

Το τρίτο μέρος αφορά ρυθμίσεις σχετικές με την υιοθέτηση και την εκπόνηση σχεδίου δράσεων για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, «καλεί να συμμετάσχουν στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις τους για την όποια βελτίωση των διατάξεων του νομοθετήματος.», όπως σημειώνεται σχετικώς.

Από το ΥΠΕΘΑ σημειώνεται επίσης ότι το προαναφερθέν Σχέδιο Νόμου «…είναι μία στρατηγική μεταρρύθμιση, η οποία αποτελεί σημαντική πτυχή της συνολικής μεταρρύθμισης «Ατζέντα 2030»» και ότι «Στόχος του είναι η ορθολογική και με πλήρη διαφάνεια διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Πυρήνας της νέας στρατηγικής αντίληψης είναι η διαπίστωση ότι η ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να αποτελέσει πηγή σημαντικών εσόδων και να αξιοποιηθεί με ιδιαίτερα επωφελή τρόπο, τόσο για την ενίσχυση της αμυντικής οχύρωσης της Πατρίδας μας όσο για την εξυπηρέτηση των στεγαστικών αναγκών των στελεχών τους.»

Ενδεικτικώς σημειώνεται ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έρχεται να επιλύσει, αναφορικώς με τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ο κατακερματισμός. Ο συνολικός αριθμός των ακινήτων ανέρχεται στα 2.529 ακίνητα, εκ των οποίων τα 2.060 ακίνητα διαχειρίζονται 3 Ταμεία: Το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), το Ταμείο Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) και το Ταμείο Αεροπορικής Άμυνας (ΤΑΑ).

«Το Σχέδιο Νόμου φιλοδοξεί να βάλει τέλος σε αυτόν τον κατακερματισμό, όπως επίσης στην αδράνεια και την πολυνομία, την κατακερματισμένη διοίκηση, την επικάλυψη αρμοδιοτήτων και τις αναχρονιστικές διατάξεις που διέπουν τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Ενδεικτικό είναι ότι ο ιδρυτικός Νόμος που διέπει τη λειτουργία του ΤΕΣ είναι του 1931! (Ν.4944/1931). Σημαντικά προβλήματα είναι επίσης η έλλειψη συγκροτημένου μηχανισμού αξιοποίησης των μη επιχειρησιακά αναγκαίων ακινήτων και η ανορθολογική στελέχωση, που την διακρίνει η έλλειψη τεχνογνωσίας και εξειδικευμένου προσωπικού.» σημειώνεται χαρακτηριστικώς από το ΥΠΕΘΑ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ