ΥΠΕΘΑ (Στρατόπεδο «Παπάγου») : Ξεκίνησαν οι εργασίες ανακατασκευής της προσόψεως του κτιρίου του Υπουργείου

 
υπεθα ανακαίνιση

Ενημερώθηκε: 18/07/25 - 20:30

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Ξεκίνησαν από την αρχή αυτής της εβδομάδος οι εργασίες ανακατασκευής της προσόψεως του κτιρίου του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης με νέα, σύγχρονη, βιοκλιματικού χαρακτήρος, στο πλαίσιο του ευρύτερου έργου «Αναπλάσεως του Περιβάλλοντος Χώρου του ΥΠΕΘΑ», που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, και σήμερα καταστράφηκε – δυστυχώς – δια θρυμματισμού, η πασίγνωστη όσο και χαρακτηριστική κλίμακα της κεντρικής εισόδου του κτιρίου, από λευκό Πεντελικό μάρμαρο, που έσπασε ειδικό μηχάνημα! 

Το ίδιο έχουν καταστραφεί και οι έμπροσθεν των Γενικών Επιτελείων χώροι, ενώ αποσύρθηκαν τα δύο μαχητικά αεροσκάφη Mirage F-1CG και F-5A μπροστά από την είσοδο του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, όπως και η χαρακτηριστική λέμβος με το μικρό ομοίωμα φάρου, μπροστά από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Όλες αυτές οι αλλαγές που έχουν μεταβάλλει – προσωρινώς και για μερικούς μήνες – την πρόσοψη του κτιρίου του ΥΠΕΘΑ – είχαν ως πρακτικό αποτέλεσμα την πραγματοποίηση της επισήμου υποδοχής ξένων επισήμων στο υπέροχο νεοκλασικό κτίριο της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ), στην πλατεία Ρηγίλλης, αρχής γενομένης από χθες με την υποδοχή της Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για τη Διαχείριση Κρίσεων, Ισότητος κλπ από τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Νίκο Δένδια.

Ο ΥΕΘΑ, κατά την τελετή των εγκαινίων της «Κιβωτού Εθνικής Μνήμης» τον Μάρτιο του 2025, όπου αναγράφονται τα ονόματα των 121.692 νεκρών των αγώνων του Έθνους, είχε ανακοινώσει ότι η νέα βιοκλιματική όψη του κτιρίου του ΥΠΕΘΑ, έργο και αυτό, όπως και η «Κιβωτός Εθνικής Μνήμης» του κορυφαίου Γλύπτη και καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Κώστα Βαρώτσο, θα παραδοθεί και θα εγκαινιαστεί στις 28 Οκτωβρίου 2025.     

Αναφορικώς, με το κεντρικό κτίριο του ΥΠΕΘΑ, ο καθηγητής Βαρώτσος είχε αναφέρει ότι «κατασκευάζεται μία μεμβράνη φτιαγμένη από κάθετους δοκούς από αλουμίνιο, η οποία θα δημιουργεί μερική ή και απόλυτη προστασία από τον ήλιο», προσθέτοντας ότι «το κτίριο έχει βάση στο ίδιο ύψος του έργου και έχει τρία στοιχεία τα οποία αντιπροσωπεύουν τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων…»

Στο σημείο αυτό και κάνοντας μία πολύ σύντομη ιστορική αναδρομή του κεντρικού κτιρίου του ΥΠΕΘΑ, να σημειώσουμε τα εξής:

Στις αρχές του 20ου αιώνος, στις δεκαετίες του ’10 και του ’20, ο χώρος του σημερινού Στρατοπέδου «Παπάγου» ήταν χωράφια, πολύ έξω από την πόλη της Αθήνας, που χρησιμοποιείτο ως ένα πρόχειρος διάδρομος…από/προσγειώσεων αεροσκαφών της εποχής, από τους πολλούς που υπήρχαν τότε στην Αττική! Θυμίζουμε ότι τότε η πρωτεύουσα «τελείωνε» στον κόσμο Αμπελοκήπων, όπου και η Βίλλα «Θων», ενώ στην περιοχή του πυκνού δάσους που υπήρχε στη θέση της σημερινής λεωφόρου Μεσογείων, υπήρχαν πολλά νοσοκομεία με πιο γνωστό τη «Σωτηρία», που ήταν νοσοκομείο θεραπείας φυματικών.

Αυτός ήταν και ο λόγος οι τότε αρχές να ξεκινήσουν, στα χωράφια του σημερινού Στρατοπέδου «Παπάγου», τις εργασίες για την κατασκευή ενός μεγάλου νοσοκομείου για τον αυξημένο πληθυσμό (λόγω της εγκαταστάσεως προσφύγων εκ Μικράς Ασίας) της Αθήνας. Δυστυχώς όμως η έκρηξη του Β’Παγκοσμίου Πολέμου δεν επέτρεψε την ολοκλήρωσή του, ενώ αμέσως μετά το πέρας του ξέσπασε στην Ελλάδα ο πολύχρονος, αιματηρός, Εμφύλιος πόλεμος.

Μετά το πέρας και του Εμφυλίου, και στο πλαίσιο των γενικότερων δομικών αλλαγών που πραγματοποιήθηκαν τότε στις Ένοπλες Δυνάμεις, αποφασίστηκε όπως τα τρία ως τότε ξεχωριστά Υπουργεί Στρατιωτικών, Ναυτικών και Αεροπορίας, ενοποιηθούν σε ένα Υπουργείο (Εθνικής) Αμύνης, που έπρεπε «κάπου» να εγκατασταθεί. Ως τέτοιος χώρος επιλέχτηκε το ημιτελές κτίριο του νοσοκομείου στο Χολαργό, που στις αρχές της δεκαετίας του ’50 ολοκληρώθηκε στο κεντρικό κτίριο του Στρατοπέδου «Παπάγου», στο οποίο αρκετά αργότερα προστέθηκαν οι γνωστές, όσο και χαρακτηριστικές, «προβοσκίδες» (προεξοχές) των τριών Γενικών Επιτελείων.

Όλα αυτά ως τώρα, που ξεκίνησαν οι αλλαγές για τη νέα βιοκλιματική όψη του κτιρίου που θα του αλλάξει τη μορφή που ως τώρα για τόσες δεκαετίες γνωρίζαμε.          

            Εκτός «από την Κιβωτό Εθνικής Μνήμης», που από τον Μάρτιο υφίσταται στον αύλειο χώρο του Υπουργείου, και αποτελεί την πρώτη φορά που ένα έργο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης εγκαθίσταται σε στρατιωτικό χώρο, η «Ανάπλαση του Περιβάλλοντος Χώρου του ΥΠΕΘΑ» περιλαμβάνει επίσης:

--- Τη φύτευση δύο αλσυλλίων ελαιών, που θα πλαισιώνουν εκατέρωθεν την «Κιβωτό Εθνικής Μνήμης», με 25 και 28 ελιές αντιστοίχως, συμβολισμός που παραπέμπει στην 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου, ενώ άλλα 400 δέντρα φυτεύονται στο άλσος του υπουργείου, συμβολίζοντας τα 400 χρόνια του Οθωμανικού ζυγού, που αποτελούν και τα δευτερεύοντα έργα του Μνημείου.

δεξιά και αριστερά του Μνημείου.

--- Τη δημιουργία νέας βιοκλιματικής όψεως του Υπουργείου, έργο που μόλις ξεκίνησε και αποτελεί δωρεά του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου.

--- Την ανακαίνιση του χώρου υποδοχής των Ελλήνων και ξένων Υπουργών καθώς και των εκλεκτών ξένων προσκεκλημένων που επισκέπτονται το Υπουργείο. Το έργο αυτό έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί σε χρήση και αποτελεί δωρεά του κ. Γεώργιου Περιστέρη/ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).

--- Την κατασκευή κτιρίου Ηλεκτρονικού Πολέμου, («Κτίριο Κυβερνοπολέμου»), που βρίσκεται σε προχωρημένη φάση κατασκευής και αποτελεί δωρεά του κ. Θάνου Λασκαρίδη.

--- Τη σχεδίαση και κατασκευή υπόγειου χώρου σταθμεύσεως («πάρκινγκ») 1.232 θέσεως, στα πρότυπα του αντίστοιχου υπόγειου γκαράζ της Βουλής των Ελλήνων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ