Εκλογικός Νόμος

 
Εκλογικός Νόμος

Ενημερώθηκε: 17/05/16 - 22:54

Αρθρογράφος: Ευτυχία Αδηλίνη

Οι πρώτες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για τον εκλογικό Νόμο που θα φέρει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το προσεχές φθινόπωρο οδηγούν σε συγκεκριμένα πολιτικά συμπεράσματα σχετικά με την επιδίωξη ή τις επιδιώξεις του Αλέξη Τσίπρα.

Πρώτον, είναι πλέον ή βέβαιον ότι θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις σε όλα τα κόμματα και ενδεχομένως και διαφοροποιήσεις.

Και εξηγούμε. Για παράδειγμα το περίφημο σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών (κυρίως της Β Αθήνας και του Υπολοίπου Αττικής) θα ψηφιστεί από την Αντιπολίτευση κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία που σε παλαιότερες συζητήσεις αρκετά στελέχη της είχαν ταχθεί υπέρ ως ένα μέσον πάταξης της διασπάθισης ίσως και μαύρου χρήματος? Και πάντως σε μία τέτοια πρόσκληση ποιος ή ποιοι τελικά θα μπορέσουν να που όχι?

Δεύτερον, ποια κόμματα και με ποιο επιχείρημα θα αρνηθούν την ψήφο στα 17, εάν τελικώς προταθεί από την κυβέρνηση βάζοντας απέναντί τους τις μικρές ηλικίες που είναι σημαντικό target group? Και το ρωτώ αυτό γιατί, στόχος της κυβέρνησης, εάν τελικώς το εισηγηθεί είναι να προσεταιριστεί τη νεολαία την οποία θα ήθελε και η ΝΔ ειδικά καθώς στο ηλικιακό αυτό κομμάτι υστερεί.

Τρίτον, πως θα συμπεριφερθούν τα μικρά κόμματα ήτοι το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων ακόμα και το ΚΚΕ στην πρόταση της κυβέρνησης για απλούστερη αναλογική αλλά και στην πρόταση για προεκλογικές συμπράξεις-συμμαχίες που θα μοιράζονται το μπόνους? Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να σχεδιάζει να μικρύνει το μπόνους (από 50 βουλευτές να γίνονται 30) και να μοιράζεται σε κόμματα που αφενός έχουν δηλώσει προεκλογικά ότι θα συνεργαστούν και αφετέρου στο κόμμα ή το συνασπισμό κομμάτων που θα συγκεντρώσει από 40% και πάνω. Φυσικά σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορεί να κάνει κυβέρνηση και το δεύτερο κόμμα εάν εξασφαλίσει προεκλογικά τις απαιτούμενες συνεργασίες και το απαιτούμενο ποσοστό.

Η πρόταση αυτή από μόνη της θα είναι μία πρόκληση για τα μικρότερα κόμματα καθώς θα γνωρίζουν ότι εάν συνεργαστούν προεκλογικά θα έχουν μερίδιο στο μπόνους. Δηλαδή και δεν θα κινδυνεύουν να μην μπουν στη Βουλή και θα μπαίνουν πιο ενισχυμένα σε επίπεδο βουλευτών.

Τα παραπάνω ερωτήματα είναι εύλογα καθώς για να ισχύσει ένας νέος εκλογικός Νόμος από τις επόμενες εκλογές χρειάζεται να ψηφιστεί από 200 βουλευτές. Στην αντίθετη περίπτωση θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.
Και επειδή οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να πάρει το "μαγικό" νούμερο των 200 βουλευτών είναι εύλογο το ερώτημα γιατί ο Αλέξης Τσίπρας να επιδιώξει τώρα να αλλάξει το εκλογικό Νόμο και τι επιδιώκει πολιτικά?
Πρώτον, ο Αλέξης Τσίπρας μέσω ενός τέτοιους εκλογικού Νόμου επιδιώκει τη συνένωση της Κεντροαριστεράς η οποία, παραδοσιακά, στην Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από την Κεντροδεξιά.

Δεύτερον, επιδιώκει , μέσω της προεκλογικής συνεργασίας αλλά και του πλαφόν του 40% που θα χρειάζεται ένας κομματικός σχηματισμός για να πάρει το μπόνους να αναβιώσει τον Διπολισμό.

Ο κατακερματισμός που έχει παρατηρηθεί στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα της κρίσης οδηγεί σε κυβερνήσεις μετεκλογικής συνεργασίας που δεν πιάνουν το 40% και συνεπώς έχουν οριακή πλειοψηφία άρα δεν είναι apriori σταθερές.

Επειδή, λοιπόν, είναι πολύ δύσκολο για τα επόμενα χρόνια να έχουμε και πάλι κόμματα του 40% και άνω ο εν λόγω εκλογικός Νόμος τα δημιουργεί μέσω των προεκλογικών συνεργασιών.

Τρίτον, ένας εκλογικός νόμος που ευνοεί τον Διπολισμό-Δικομματισμό συρρικνώνει τα μικρά κόμματα αλλά, ιστορικά, και τα άκρα.

Τέταρτον, ακόμα και στην περίπτωση που ο εκλογικός Νόμος του Αλέξη Τσίπρα δεν καταφέρει να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές καθώς δεν θα συγκεντρώσει 200 ψήφους του δίνει τη δυνατότητα, εάν στις επόμενες εκλογές όποτε και να γίνουν, είναι Αξιωματική Αντιπολίτευση να αισιοδοξεί ότι θα καταστήσει τη Νέα Δημοκρατία "Δεξιά Παρένθεση". Πως? Δημιουργώντας έναν Κεντροαριστερό πόλο με κορμό τον Σύριζα που δυνητικά θα είναι πιο εύκολο να συγκεντρώσει το ποσοστό του 40% σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία που πιο δύσκολα μπορεί να δημιουργήσει Κεντροδεξιό πόλο.

Ήδη, από την ώρα που θα αρχίσουν οι επίσημες συζητήσεις για τον εκλογικό νόμο το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων θα γίνουν από τώρα "πολύφερνες νύφες" και για τη ΝΔ και για τον Σύριζα.

Χωρίς να αποκλείεται ο νέος εκλογικός νόμος να απελευθερώσει δυνάμεις για τη δημιουργία νέων κομμάτων ή και να συνενώσει κόμματα.

Τέλος, και πολύ ουσιαστικό ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι ακόμα και να μην καταφέρει να ισχύσει ο νέος εκλογικός Νόμος στις επόμενες εκλογές, όλα τα παραπάνω θα ισχύσουν στις μεθεπόμενες καθώς ο επόμενος πρωθυπουργός εάν δεν είναι ο ίδιος δύσκολα θα βρει τους 200 ψήφους να τον αλλάξει.