ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Ο άνθρωπος που τον κατηγορούν πολλοί, όμως τον συναντούν όλοι

 
ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Ο άνθρωπος που τον κατηγορούν πολλοί, όμως τον συναντούν όλοι

Ενημερώθηκε: 04/05/16 - 13:33

Του Μανώλη Κωστίδη

Αρθρογράφος: Μανώλης Κωστίδης

Οι κατηγορίες πολλών ξένων μέσων ενημέρωσης όπως και ηγετών πολλών χωρών εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι πως ενώ υπάρχει αυτό το κλίμα εναντίον του, ο πρόεδρος της Τουρκίας εξακολουθεί να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις.

Πριν από τρεις εβδομάδες, ο Ερντογάν υποδέχθηκε στην Άγκυρα τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν Μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ αλλά και τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί. Οι δυο αυτοί ηγέτες, έχουν εχθρικές σχέσεις καθώς ο Αμντουλαζίζ Αλ Σαούντ στηρίζει το Σουνιτικό Ισλάμ που εκπροσωπεί και το Ισλαμικό Κράτος, ενώ ο Ροχανί τους Σιίτες. Γι'αυτό και οι δυο χώρες έχουν ανοιχτά μέτωπα στην Υεμένη και στη Συρία. Ο Ερντογάν όπως και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχαν συναντήσεις και με τους δυο.

Με τη Σαουδική Αραβία συζητήθηκε το θέμα της Συρίας και η στήριξη την οποία δίνουν οι η Άγκυρα και το Ριάντ στις ένοπλες δυνάμεις της ισλαμικής αντιπολίτευσης.

Ο Ροχανί ο οποίος στηρίζει τον Άσαντ και το Σιιτικό Ισλάμ είναι εναντίον αυτής της παρουσίας της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας στη Συρία και θεωρείται σίγουρο πως στέλνει όπλα στη Χεζμπολάχ όπως και στον καθεστώς της χώρας.

Παρα τις διαφορετικές απόψεις με την Άγκυρα ο Ροχανί πήγε στην Τουρκία και συζήτησε το θέμα αυτό.

Στις αρχές Απριλίου , ο Ερντογάν είχε επισκεφθεί την Ουάσιγκτον. Εκεί παρά τις αρχικές φήμες περί άρνησης από τον αμερικανό πρόεδρο συναντήθηκε με τον Μπαράκ Ομπάμα. Οι ΗΠΑ διαφωνούν με τη στάση της Τουρκίας απέναντι στους Κούρδους της Συρίας, καθώς τους θεωρούν συμμάχους τους , ενώ η Άγκυρα τους χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

Νωρίτερα ο τούρκος πρόεδρος είχε συνομιλίες με τους εκπροσώπους των εβραϊκών οργανώσεων των ΗΠΑ και όλου του κόσμου τους οποίους τους υποδέχθηκε στο ξενοδοχείο στο οποίο διέμενε. Οι σχέσεις με το Ισραήλ είχαν φτάσει στο ναδίρ το 2010 λόγω της εισβολής των Ισραηλινών στρατιωτών στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara το οποίο κατευθύνονταν στη Γάζα. . Από τότε όμως Άγκυρα και Τελ Αβίβ έχουν φτάσει στα πρόθυρα μιας συμφωνίας για να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.

Σε όλες αυτές τις επισκέψεις και συναντήσεις να υπενθυμίσουμε και τις διαδοχικές συναντήσεις Ερντογάν- Μέρκελ που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο έτος. Η Γερμανίδα Κακγελάριος τους τελευταίους 6 μήνες επισκέφθηκε την Τουρκία 5 φορές και αυτό δείχνει τη σημασία που δίνει στις σχέσεις των δυο χωρών.

Αυτό που πρέπει να διαπιστώσουμε είναι πως οι ξένοι ηγέτες αναγνωρίζουν τον Ερντογάν ως έναν άνθρωπο που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. Και παρά τις διαφορετικές απόψεις ή θέσεις που έχουν και εκφράζουν γι' αυτόν, θέλουν να τον συναντούν και να συνομιλούν μαζί του.