Ο Ερντογάν αλλάζει τις σχέσεις με Ρωσία και Ισραήλ

 
Ο Ερντογάν αλλάζει τις σχέσεις με Ρωσία και Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 21/06/16 - 19:13

Του Μανώλη Κωστίδη

Αρθρογράφος: Μανώλης Κωστίδης

Έρχονται σημαντικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να οδηγεί τη χώρα στον ρεαλισμό, καθώς κοινή διαπίστωση όλων είναι πως δεν υπάρχει γειτονική χώρα που η Άγκυρα να μην έχει προβλήματα και διαμάχες. Πρώτος στόχος η αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ και τη Ρωσία.

Το αρχικό βήμα ήταν η αλλαγή όλου του «κορμού» του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Απομακρύνθηκε ο γενικός γραμματέας Φεριντούν Σινιρλίογλου που ήταν στη θέση αυτή από το 2009. Επίσης φεύγει και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς. Αντικαταστάθηκαν από τα καθήκοντα τους όλοι οι αναπληρωτές γενικοί γραμματείς του Υπουργείου Εξωτερικών. Όλοι τους στενοί συνεργάτες του Αχμέτ Νταβούτογλου. Βέβαια οι αλλαγές αυτές έγιναν για να δείξει ο Ερντογάν πως κάτι αλλάζει στην πολιτική της χώρας του.

Ακολούθησε η επιστολή που έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν με αφορμή την εθνική γιορτή της Ρωσίας. Στην επιστολή ο τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία του «να φτάσουν οι σχέσεις των δυο χωρών στο σημείο που αξίζουν».

Η απάντηση της Μόσχας μέσω του εκπροσώπου του Κρεμλίνου δεν άργησε. Η Ρωσία ξεκαθάρισε πως επιθυμεί την «αποκατάσταση των σχέσεων όμως έχει συγκεκριμένους όρους». Ο Πούτιν έχει δηλώσει πως ζητάει αποζημίωση για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα σύνορα με τη Συρία και επίσης απαιτεί τη συγγνώμη της τουρκικής κυβέρνησης.

Σημαντικό βήμα θεωρείται επίσης και η παρουσία του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Άγκυρα, στο ιφτάρ, δείπνο στο Ραμαζάνι, που οργάνωσε την Τετάρτη ο Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

Να θυμίσουμε πως παρά τις τεταμένες σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας οι δυο χώρες δεν ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους.

Ο Ερντογάν διαπιστώνει πως ο τουρισμός της Τουρκίας καταρρέει καθώς η πτώση κατά 90% των αφίξεων Ρώσων τουριστών ήδη έχει προκαλέσει το κλείσιμο πολλών ξενοδοχείων. Επίσης καθυστερεί η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου, ένα έργο που το έχει αναλάβει η Ρωσία και έχει μεγάλη σημασία για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας.

Ο Πούτιν γνωρίζει πως λόγω του εμπάργκο της Ε.Ε προς τη Ρωσία λόγω της Κριμαίας, οι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες είναι οι μόνες που μπορούν να συμβάλλουν στα έργα υποδομής, όπως κάνουν πολλά χρόνια. Παράλληλα διαπιστώνει πως τα οπωροκηπευτικά που δεν μπορεί να αγοράσει από τις χώρες Ε.Ε., η Τουρκία μπορεί να του τα παρέχει άμεσα. Το εμπάργκο που έχει επιβάλλει στην Τουρκία ο ίδιος ο Πούτιν , έχει τριπλασιάσει τις τιμές των οπωροκηπευτικών στη Ρωσία καθώς δυσκολεύεται να βρει προμηθευτές . Δεν αγνοεί επίσης πως η Τουρκία, μετά τη Γερμανία, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης του ρωσικού αερίου.

Άρα οι δυο χώρες τους επόμενους μήνες θα ψάξουν κοινά σημεία επαφής. Και η Άγκυρα το δηλώνει με κάθε ευκαιρία. Την περασμένη εβδομάδα ο Πούτιν είχε ξεκαθαρίσει πως « δεν έχει αποκλείσει την κατασκευή του αγωγού «Turkish Stream»

Έτοιμη η συμφωνία με το Ισραήλ

Και με το Ισραήλ ο Ερντογάν έχει αλλάξει πολιτική. Από το 2010 δηλώνει πως θα πάει Γάζα, όμως δεν το έχει κάνει. Ήδη ο πρώην γ.γ. του Υπ.Εξ. Σινιρλίογλου είχε διαδοχικές επαφές με ισραηλινούς αξιωματούχους. Στην Άγκυρα θεωρείται πως ενδέχεται μέχρι τα τέλη Ιουνίου να ανακοινωθεί η συμφωνία της αποκατάστασης των σχέσεων των δυο χωρών. Η συμφωνία θα προβλέπει την καταβολή αποζημίωσης από το Ισραήλ στα θύματα του πλοίου Μαβί Μαρμαρά, όπου είχαν εισβάλλει ισραηλινοί κομάντος, την συγγνώμη που ήδη έχει πει ο Νετανγιάχου στον Ερντογάν και την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους . Η Άγκυρα απαιτούσε την άρση του εμπράγκο, όμως φαίνεται πως δέχεται να στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια την οποία θα παραλαμβάνει το Ισραήλ και θα τη διανείμει στη Γάζα μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Η αποκατάσταση των σχέσεων με το Τελ Αβίβ, είναι σημαντικός παράγοντας για την Άγκυρα καθώς αν την πετύχει αλλάζουν πολλά δεδομένα στη Μεσόγειο, στην Κύπρο και στο μέτωπο της Συρίας. Βασικός τομέας κοινού συμφέροντος είναι το φυσικό αέριο της Μεσογείου που Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει σκέψεις μεταφοράς του στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, χωρίς κανείς να αποκλείει και το αέριο της Κύπρου.