Οι στόχοι της κυβέρνησης με τον εκλογικό νόμο

 
Οι στόχοι της κυβέρνησης με τον εκλογικό νόμο

Ενημερώθηκε: 14/07/16 - 00:27

Της Ευτυχίας Αδηλίνη

Αρθρογράφος: Ευτυχία Αδηλίνη

Η κυβέρνηση ανοίγοντας το θέμα του εκλογικού Νόμου στο συγκεκριμένο timing έχει πολλαπλούς στόχους.

Πρώτον, δείχνει αριστερή ταυτότητα, αυτή την οποία έχει χάσει με τα Μνημόνια, και προσπαθεί να την βρει με την Απλή Αναλογική.

Δεύτερον, προσπαθεί, δια αυτού του τρόπου, να δημιουργήσει ένα Αριστερό μέτωπο.

Τρίτον, δημιουργεί συζήτηση και αναταραχή σε όλα τα κόμματα μηδενός εξαιρουμένου.

Τέταρτον, στοχεύει στην "παρένθεση" αν δεν πιάσει τελικά τον μαγικό αριθμό 200 βουλευτών.

Πέμπτον, προσπαθεί να δημιουργήσει φυγόκεντρες δυνάμεις σε όλα τα κόμματα.

Έκτον, "δείχνει" ανοικτή σε προτάσεις των άλλων κομμάτων "δεσμεύοντας" τα να ψηφίσουν τον εκλογικό Νόμο ή εκθέτοντας τα σε περίπτωση καταψήφισης.

Έβδομον, "εκμεταλλεύεται" την τάση της κοινωνίας για συλλογικές κυβερνήσεις.

Όγδοον, προσπαθεί να ανακόψει την πορεία της ΝΔ προς την εξουσία αφού εκτιμά ότι είναι πιο πιθανό ο Σύριζα να αποτελέσει πόλο έλξης για τα μικρότερα κόμματα παρά η ΝΔ.

Ένατο, προσπαθεί να καταδείξει την αναγκαιότητα του Σύριζα για κυβερνητική σταθερότητα.

Και δέκατον, επιδιώκει να εκθέσει τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το Ποτάμι που θεωρούνται πιο κοντά στη ΝΔ από ότι στο Σύριζα για μελλοντική συνεργασία λέγοντας από τώρα ότι η μη ψήφιση του εκλογικού νόμου από τα δύο αυτά κόμματα υποκρύπτει μυστική συμφωνία με τη ΝΔ για συνεργασία και συγκυβέρνηση εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα τα αποψιλώσει από τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους που δεν βλέπουν με καλό μάτι μία συγκυβέρνηση με τη ΝΔ.

Για τους παραπάνω δέκα λόγους, ο πρωθυπουργός, εκτιμά ότι το ρίσκο που παίρνει φέροντας τον εκλογικό νόμο ακόμα και αν δεν καταφέρει να πιάσει τους 200 βουλευτές είναι μικρότερο των κερδών του.

Και να πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή.

Είναι πλέον ή βέβαιον ότι ο πρωθυπουργός θα ήθελε να πιάσει τους 200 ψήφους ώστε ο εκλογικός Νόμος να εφαρμοστεί από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Όμως και να μην το καταφέρει τελικά αυτό που επιδιώκει είναι να πιάσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό. Και αν ψηφίσουν ο Σύριζα, οι ΑΝΕΛ, η Ένωση

Κεντρώων, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος την

κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών μαζεύονται 197 ψήφοι. Τουτέστιν,, παρά τρεις

200. Ήτοι τα 2/3 της Βουλής. Αυτό το νούμερο δεν είναι μικρό ακόμα και αν προστίθενται σε αυτό οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής. Στην προκειμένη περίπτωση ισχύει η παλιά Κινέζικη παροιμία "άσπρη γάτα, μαύρη γάτα αρκεί να τρώει ποντίκια".

Άρα 197 ψήφοι θα είναι μία καλή "μαγιά" τέτοια ώστε δεν θα του επιτρέπει να κατακτήσει το στόχο στις προσεχείς εκλογές αλλά του ανοίγει άλλο πεδίο. Και ποιο είναι αυτό? Μία "πόρτα ανοικτή" σε περίπτωση που η ΝΔ ως πρώτη δύναμη δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση και αναγκαστεί να πάει σε νέες εκλογές οπότε και θα εφαρμοστεί ο καινούργιος εκλογικός νόμος.

Και πως δεν θα μπορέσει η ΝΔ να σχηματίσει κυβέρνηση? Σε περίπτωση που το Ποτάμι δεν μπει στη Βουλή και το ΠΑΣΟΚ δεν φτάνει. Αυτό βέβαια ενέχει και ρίσκο. Καθώς στο όνομα της απλής αναλογικής και αν έχει κατέβει το όριο εισόδου των κομμάτων στη Βουλής ακόμα και αν εφαρμοστεί για τις μεθεπόμενες εκλογές θα λειτουργήσει ως κίνητρο να δημιουργηθούν πολλά μικρά κόμματα τα οποία ακόμα και αν μείνουν εκτός Βουλής σε πρώτη φάση θα δώσουν τη δυνατότητα στο πρώτο κόμμα -εν προκειμένω τη ΝΔ- να σχηματίσει μέχρι και αυτοδυναμία ακόμα και με σχετικά χαμηλό ποσοστό. Επίσης, η μείωση του 3% ενέχει το ρίσκο της εισόδου στη Βουλή του κόμματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Λαφαζάνη της Ανταρσίας και λοιπόν δυνάμεων που έχουν φύγει από τα σπλάγχνα του Σύριζα.

Για όλα τα παραπάνω ουδείς γνωρίζει τελικά τι θα καταλήξει να κάνει ο πρωθυπουργός. Προς το παρόν τα ανοίγει όλα, διαπραγματεύεται με όλους, ακούει προτάσεις και στο τέλος θα πάρει την απόφασή του. Αν πάντως δει, εκτιμώ, ότι τελικά ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε το Ποτάμι θα καμφθούν να ψηφίσουν τον εκλογικό του Νόμο αμφιβάλω αν θα προχωρήσει σε τίποτα άλλο πλην της Απλής Αναλογικής. Βέβαια τότε θα έχει δικαιώσει αυτούς που λένε ότι το μόνο μέλημά του ήταν να ανακόψει τη ΝΔ να γίνει κυβέρνηση.