Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής υπάρχουν μόνον οι κυρώσεις στην Τουρκία

Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής υπάρχουν μόνον οι κυρώσεις στην Τουρκία
Ενημερώθηκε: 15/10/20 - 23:16
Του Πάνου Ηλιακόπουλου

Η εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι: «Δυστυχώς η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της. Η ίδια συνέπεια πρέπει να αποδειχθεί και από την Ε.Ε. στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει», ως προς τις δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών:

- Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν δίνοντας περιθώριο μιας εβδομάδας αφού προηγουμένως έχει τονίσει «είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες οι οποίες είναι απαράδεκτες»,

- Γερμανίας Χάικο Μάας αναφέροντας «πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν υπάρξει πρόοδος σε μια εβδομάδα (αναφερόμενος στον 61ο κύκλο απευθείας διαπραγματεύσεων) και μετά θα δούμε ποια στάση θα πρέπει να υιοθετηθεί από την Ε.Ε.»,

αποτελεί ξεκάθαρη προειδοποίηση κυρίαρχα προς το Βερολίνο τί ακριβώς επιζητεί και επιδιώκει η Ελλάδα;

Η χώρα μας δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη επιδεικνύει ότι είναι προσηλωμένη στην προστασία και υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας σε -γη, αέρα, θάλασσα, υπέδαφος, υφαλοκρηπίδα- εν αντιθέσει με το σκηνικό που παρατηρούμε και παραπέμπει στην ελληνική λαϊκή παράδοση του «τσοπάνη με τον λύκο…» απειλώντας με ανακοινωθέντα η Ευρωπαϊκή Ένωση - χωριό την Τουρκία «γκρίζο λύκο» όταν το Βερολίνο - «τσοπάνης» της κάνει νεύμα… για να εκτονωθεί η ένταση, έχοντας ενδεχομένως γνώση που οδηγεί την κατάσταση.

Ωστόσο, το alert που έχει επιβάλλει και διατηρεί από το καλοκαίρι ο commando στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεών μας Κωνσταντίνος Φλώρος, εξασφαλίζει τα νώτα μας κι επιφυλάσσει για τον «γκρίζο λύκο»:

- Αφενός, που και πώς θα τον αποτρέψει από την επιθετική προσπάθεια που θα επιχειρήσει να εκδηλώσει, έχοντας διαβάσει και γνωρίζει π.χ. από τις δοκιμές που προέβησαν μέτρησης των ατανακλαστικών των στρατευμένων μας,

- Αφετέρου, με την ελληνική απάντηση σε ισχύ πυρός «φωτιά και ατσάλι», βασισμένη στο εξελιγμένο δόγμα του «πρώτα θα τους κάψουμε και μετά θα αναγνωρίσουμε ποιοι είναι;», έχοντας ο ίδιος εξελίξει το δόγμα των Καταδρομών «πείτε μας που είναι και όχι πόσοι είναι;».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός με πολλή σαφήνεια υπενθύμισε προς πάσα κατεύθυνση τις προ δύο εβδομάδων αποφάσεις των έκτακτου Συμβουλίου Κορυφής και εν είδει τελεσιγράφου σήμερα το πρωί ξεκαθάρισε, ότι αυτές πρέπει να εφαρμοσθούν!

Το μόνον βέβαιο είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα δεχτεί στην αυριανή συνεδρίαση την ασφυκτικότατη πίεση του «τσοπάνη» - Βερολίνου, αλλά σε καμία των περιπτώσεων δεν θα πρέπει να ενδώσει. 

Αντίθετα μάλιστα, θα πρέπει να επιμείνει μέχρι τέλους στην άμεση εφαρμογή των αποφασισθεισών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας! Αν μάλιστα, απευθύνεται σε ώτα μη ακουόντων, ο Έλληνας πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, θα πρέπει να αποχωρήσουν αφήνοντας έκθετη την εντολοδόχο προεδρεύουσα της Ε.Ε. γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, προκειμένου να γίνει αντιληπτό προς πάσα κατεύθυνση και από όλους, που οδηγεί την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή η Νέα Τάξη Πραγμάτων, έχοντας «μακρύ χέρι της» τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αύριο θα φανεί και θα διαπιστωθεί αν και πόσες χώρες ακολουθήσουν και τί ακριβώς πέτυχε η ελληνική διπλωματία στο πλέον κορυφαίο επίπεδο επί τόσους μήνες; Γιατί αν πέραν των δύο αποχωρήσουν κι άλλοι ηγέτες, θα προκληθεί πρωτοφανής κρίση στους κόλπους της Ε.Ε., για την οποία ευθύνη θα φέρει αποκλειστικά και μόνον η επικεφαλής της γερμανικής καγκελαρίας Αγκέλα Μέρκελ, ως εντολοδόχος της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Πάντως, σταθερός στις θέσεις του, αλλά χωρίς να τις αποκωδικοποιεί για κάτι περισσότερο, είναι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν που επεσήμανε: «Θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε και στο θέμα της Τουρκίας και στην αντιπαράθεση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Δεν θέλω να προεξοφλήσω το αποτέλεσμα, αλλά οι αυριανές συζητήσεις θα αντανακλούν τις απαιτήσεις μας υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων».

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ