Και οι δεύτεροι έσονται πρώτοι - Πώς θα διοικήσουν οι νέοι δήμαρχοι χωρίς πλειοψηφία - Παραδείγματα

 
Και οι δεύτεροι έσονται πρώτοι - Πώς θα διοικήσουν οι νέοι δήμαρχοι χωρίς πλειοψηφία - Παραδείγματα

Ενημερώθηκε: 03/06/19 - 08:21

Εκλογές 2019: Θα μπορέσουν οι νέοι δήμαρχοι να κυβερνήσουν, το ερώτημα μετά και το β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, αφού οι περισσότεροι από τους νέους δημάρχους δεν θα διαθέτουν την απαραίτητη πλειοψηφία για να διοικήσουν τους δήμους τους λόγω του νόμου που έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ

απλής αναλογικής

Το νέο σκηνικό, όπως προκύπτει λόγω , προκαλεί «ακυβερνησία» σε πολλούς ΟΤΑ. Επτά περιφερειάρχες και περίπου 220 δήμαρχοι χρειάζονται τη στήριξη συμβούλων της αντιπολίτευσης για να λάβουν την όποια απόφαση (ακόμα και για τα αυτονόητα, ζητήματα «επιπέδου γειτονιάς»).

Μάλιστα δεν λείπουν οι περιπτώσεις εκείνες στις οποίες ο εκλεγμένος δήμαρχος έχει λιγότερους συμβούλους από τον υποψήφιο επί του οποίου επικράτησε στον δεύτερο γύρο.

έκανε την μεγάλη έκπληξη και αναδείχθηκε τελικός νικητής επί του Νίκου Ταχιάου

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι βεβαίως εκείνο της Θεσσαλονίκης, όπου ο Κωνσταντίνος Ζέρβας , που είχε την πρωτιά στον πρώτο γύρο. Οι 49 έδρες στον Δήμο Θεσσαλονίκης έχουν μοιραστεί μεταξύ 16 υποψηφίων. Ο κ. Ζέρβας θα έχει μόλις επτά έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ ο κ. Ταχιάος 11, με την πλειοηφία να απαιτεί 25 ψήφους. Ο τρίτος στη σειρά, ο οποίος δεν πέρασε στον β΄ γύρο Γιώργος Ορφανός έχει 7 έδρες, ενώ επίσης 7 έδρες έχει και η κ. Κατερίνα Νοτοπούλου που κατετάγη τέταρτη στον α΄ γύρο. Από τη διασπορά των εδρών είναι φανερό ότι απαιτούνται συμπράξεις, οι οποίες ας μη γελιόμαστε, γίνονται πάντα με συμφωνίες που ικανοποιούν με κάποιον τρόπο όλα τα μέλη παρέχοντας οφέλη και παραχωρώντας τμήμα της εξουσίας.

Κάτι ανάλογο συνέβη και στον Δήμο Ηλιούπολης. Νέος δήμαρχος θα είναι ο Γιώργος Χατζηδάκης, ο οποίος στον πρώτο γύρο ήταν δεύτερος με ποσοστό μόλις 15,9% που του εξασφάλισε έξι έδρες. Ο αντίπαλός του Βασίλειος Βαλασόπουλος είχε λάβει 30,7% και 13 έδρες. Ο κ. Χατζηδάκης θα πρέπει να αποσπά το «ναι» τουλάχιστον 15 συμβούλων της αντιπολίτευσης για να προωθεί την όποια απόφαση.

Στο Δήμο Αιγάλεω που η μάχη αποδείχθηκε ντέρμπι, ο Γιάννης Γκίκας που απέσπασε οριακή πρωτιά στον πρώτο γύρο, επικράτησε τελικά και πάλι με οριακή διαφορά στο δεύτερο επί του Δημήτρη Μπίρμπα. Στο δημοτικό συμβούλιο θα έχει 11 έδρες έναντι 10 του κ. Μπίρμπα και επίσης 10 του Λάμπρου Σκλαβούνου, που είχε μείνει για λίγες ψήφους διαφορά και αυτός στην τρίτη θέση στον πρώτο γύρο. Η λήψη των αποφάσεων σίγουρα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Ντέρμπι και στο Δήμο Αχαρνών όπου ο δήμαρχος Σπυρίδων Βρεττός θα έχει μόλις μία έδρα περισσότερη από τον Χάρη Δαμάσκο (10 έναντι 9) στο δημοτικό συμβούλιο.

Ανατροπή είχαμε και στον Δήμο Χανίων. Ο δεύτερος του πρώτου γύρου Παναγιώτης Σημανδαράκης θα είναι τελικά ο νέος δήμαρχος. Θα έχει μόλις εννέα έδρες στο Δ.Σ. έναντι 13 του ηττημένου του δεύτερου γύρου, Αριστείδη Παπαδογιάννη.

Ενδεικτικό του προβλήματος που μπορεί να προκύψει είναι το γεγονός ότι για να έχει ισχύ μία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, πρέπει να υπογραφεί από τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα. Τι θα συμβεί αν τα δύο πρόσωπα προέρχονται από αντίπαλες παρατάξεις ή υπάρχει διαφορά απόψεων;

Τα δημοτικά συμβούλια των δήμων αποφασίζουν για τα πάντα κυριολεκτικά, μικρά ή μεγάλα. Αν θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, αν θα δοθεί θέση στάθμευσης σε ανάπηρο που έχει καταθέσει αίτηση, αν ο δήμος θα δανειστεί ή θα αγοράσει ένα ακίνητο, αν ένα κατάστημα υγιειονομικού ενδιαφέροντος θα λάβει άδεια για τραπεζοκαθίσματα κ.λπ.

Προκειμένου να μπορεί να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο απαιτείται απαρτία –άρα η παρουσία του 50%+1 δημοτικών συμβούλων που απαρτίζουν το σώμα τουλάχιστον– σε κάθε συνεδρίαση.

Αν μία παράταξη θέλει για παράδειγμα να μπλοκάρει τη διαδικασία, μπορεί απλώς να μην προσέρχεται στις συνεδριάσεις. Αυτό σημαίνει ότι η συνεδρίαση θα αναβληθεί δύο φορές, ενώ στην τρίτη φορά λαμβάνεται απόφαση από τους παρόντες. Δηλαδή καθυστέρηση ενός μήνα για την πιο απλή απόφαση.