Βέλγιο: «Παράθυρο» στην χορήγηση ασύλου στον Πουτζδεμόν

Βέλγιο: «Παράθυρο» στην χορήγηση ασύλου στον Πουτζδεμόν
Ενημερώθηκε: 29/10/17 - 11:54

Βέλγιο: «Παράθυρο» στην χορήγηση ασύλου στον Πουτζδεμόν με την δήλωση του ο υπουργός Μετανάστευσης του Βελγίου, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά πως «δεν θα ήταν μια μη ρεαλιστική πιθανότητα αν το ζητήσει ο ίδιος», υπογραμμίζοντας παράλληλα τη διαφορετική θέση που πήρε η χώρα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η ισπανική κυβέρηση απέπεμψε τον πρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης και διέλυσε το τοπικό κοινοβούλιο, μερικές ώρες αφού οι βουλευτές κήρυξαν μονομερώς την ανεξαρτησία της περιοχής. Ταυτόχρονα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας διερευνά την υπόθεση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορεί να θεωρηθεί εξέγερση.

«Δεν είναι μη ρεαλιστικό αν κοιτάξεις την κατάσταση», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης, Τέο Φράνκεν στο κανάλι VTM και συνέχισε «Μιλούν ήδη για ποινή φυλάκισης», είπε ο Φράνκεν που είναι μέλος του εθνικιστικού φλαμανδικού κόμματος N-VA. «Το ζήτημα είναι σε ποιο βαθμό θα είχε μια δίκαιη δίκη», δήλωσε ακόμα ο βέλγος υπουργός.

Το Βέλγιο είναι μία από τις λίγες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις οποίες ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Ενώ οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν προχωρήσει σε δηλώσεις σχετικά με την ισπανική κρίση, υποστηρίζοντας ότι είναι ένα εσωτερικό ζήτημα και ότι πρέπει να εφαρμόζεται το Σύνταγμα της χώρας, ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ κάλεσε Μαδρίτη και Βαρκελώνη σε διάλογο.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Κάρλες Πουτζδεμόν θα πάει στο Βέλγιο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: