Η Αλβανία των ναρκωτικών, η δολοφονία Κατσίφα και ο προκλητικός Ράμα

 
Ασφυκτικές οι πιέσεις στα χωριά της Βορείου Ηπείρου την ίδια στιγμή που στην Αλβανία αλληλοκατηγορούνται τα κόμματα για υπόθαλψη των συμμοριών που καλλιεργούν και διακινούν ναρκωτικά

Ενημερώθηκε: 11/11/18 - 17:03

Η δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στη Βόρεια Ηπειρο έχει ρίξει βαριά σκιά στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Αλβανία

Οι προκλήσεις ομάδας αλβανών εθνικιστών που μιλούσαν για τη «Μεγάλη Αλβανία», βάζοντας θέμα Τσαμουριάς στην Ελλάδα ήταν ένα ζήτημα. Κατά καιρούς γίνονται προκλητικές αναφορές, ακόμη και διαδηλώσεις στην από ακραίους που διακινούν χάρτες με την Αλβανία να φτάνει μέχρι την Πρέβεζα.

Κάπου εδώ να θυμηθούμε φυσικά τις συνθήκες διαβίωσης της ελληνικής μειονότητας στη Βόρεια Ηπειρο ή Νότια Αλβανία όπως κάποιοι λένε...

Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα

Παρά το γεγονός ότι ο, θέλοντας να δώσει τα διαπιστευτήρια προόδου στην ΕΕ, ψήφισε νόμο «περί προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων» επί της ουσίας οι Έλληνες εκεί ζουν καθημερινά με το φόβο. Η Αλβανία θέτει προβλήματα ως προς τη διδασκαλία ή ακόμη και τη χρήση της ελληνικής γλώσσας, την ταυτοποίηση των μελών της, ζητήματα με τα περιουσιακά στοιχεία. Αλλωστε πριν από μερικούς μήνες η κυβέρνηση Ράμα εξόργισε τη μειονότητα γκρεμίζοντας ακίνητα που ανήκουν σε Βορειοηπειρώτες και τα οποία βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές.

Οι Βορειοηπειρώτες τονίζουν ότι η δολοφονία Κατσίφα εντάσσεται στο πλαίσιο εκφοβισμού της μειονότητας. Πιστεύουν ότι παρά την ακραία συμπεριφορά του 35χρονου, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η δολοφονία του και θυμίζουν τα εμπόδια που έβαλαν στην έρευνα για το θάνατό του, ακόμη και την παραποίηση στοιχείων της ιατροδικαστικής έκθεσης. Το γεγονός επίσης ότι δεν τον αντιμετώπισαν απλοί αστυνομικοί αλλά οι κομάντος που χρησιμοποιούνται για ειδικές αποστολές, δείχνει ότι εκμεταλλεύτηκαν τη συγκυρία, το γεγονός ότι ο Κατσίφας πυροβολούσε στον αέρα και τον σκότωσαν στέλνοντας μήνυμα στη μειονότητα.

Η προκλητική συνέχεια

Τα όσα ακολούθησαν ασφαλώς και δεν χαρακτηρίζουν ένα κράτος που θέλει να έχει καλές σχέσεις με τους γείτονες, που βασίζεται σ’ αυτούς μιας και εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα και που επιδιώκει την ευρωπαϊκή πορεία της.

Ο Εντι Ράμα έσπευσε να χαρακτηρίσει «τρελό εξτρεμιστή» τον Κατσίφα και αμέσως μετά την ταφή του έβρισε με σκαιό τρόπο όσους πήγαν στην κηδεία του κρατώντας επί ώρες 52 από αυτούς και χαρακτηρίζοντας ανεπιθύμητο πρόσωπο την ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους από την Κύπρο.

Ο ευρωπαικός χασισοβολώνας 

H Αλβανία έχει καταγγελθεί σε όλους τους τόνους ότι είναι ο χασισοβολώνας της Ευρώπης και μάλιστα συνεχείς είναι οι κατασχέσεις τεράστιων ποσοτήτων κάνναβης στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Είτε με φορτηγά που φεύγουν προς την Ελλάδα είτε με γαϊδουράκια που μεταφέρουν τα ναρκωτικά σε μικρά λιμανάκια της Αλβανίας, η χώρα έχει γίνει ο μεγαλύτερος καλλιεργητής και διακινητής κάνναβης.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Τίρανα Ντόναλντ Λου έχει δηλώσει ότι η Αλβανία αποτελεί κέντρο οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών, όπλων και πορνείας, επισημαίνοντας ότι τέσσερις επικίνδυνες μαφιόζικες συμμορίες εμπλέκονται, μέσω 20 γνωστών οικογενειών, σε trafficking, εκβιασμούς, κλοπές αυτοκινήτων και ξέπλυμα χρήματος, ενώ φυσικά ελέγχουν και την καλλιέργεια και το εμπόριο χασίς.

Δεν είναι μυστικό το γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα στην Αλβανία συγκρούονται καθημερινά κατηγορώντας το ένα το άλλο για στενές σχέσεις με συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά. Και δεν είναι μυστικό ότι και ο ίδιος ο Εντι Ράμα έχει κατηγορηθεί πως υποθάλπει με το αζημίωτο αυτές τις συμμορίες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το… πλουσιότερο χωριό της Ευρώπης είναι το Λαζαράτι, στα σύνορα με την Αλβανία, όπου η καλλιέργεια ναρκωτικών έχει αποφέρει τεράστια έσοδα...

Μόλις πρόσφατα ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας και πρώην πρόεδρος της χώρας, Σαλί Μπερίσα, κατηγόρησε την αλβανική κυβέρνηση ότι έχει τον άμεσο έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών στην Αλβανία.

Σε δημοσίευμά της η σκοπιανή εφημερίδα Vecer ανέφερε ότι ο Σαλί Μπερίσα σε συνέντευξή του στην τηλεόραση News24, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα ότι εμπλέκεται άμεσα και ελέγχει την παραγωγή και τη διακίνηση μαριχουάνας στην Αλβανία.

"

Σύμφωνα με τον ίδιο «περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια ευρώ σε ναρκωτικά κρύβονται σε αλβανικές σήραγγες».

«Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα εμπλέκεται άμεσα στην παραγωγή και τώρα στη συλλογή των ναρκωτικών».
Πρόσθεσε ότι οι κατηγορίες εναντίον του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Σαϊμίρ Ταχίρι, είναι πραγματικές και δήλωσε ότι «είχε έναν ρόλο στην οικογενειακή συμμορία Χαμπιλάι, η οποία έκανε μεγάλη μεταφορά ναρκωτικών από την Αλβανία στην Ιταλία, όπως εντόπισε η ιταλική Εισαγγελία κατά της μαφίας».

Είπε ακόμη ότι «ο αδελφός του σημερινού υπουργού Εσωτερικών Φαστμίρ Τζαφάι είναι μέλος μεγάλης αλβανικής μαφιόζικης ομάδας που κάνει λαθρεμπόριο ναρκωτικών στο εξωτερικό».

Ο Ράμα είχε «παραιτήσει» τον υπουργό Εσωτερικών και τον είχε αντικαταστήσει με τον σύμβουλο ασφάλειας του πρωθυπουργού και πρώην στρατηγό Σαντέρ Λιέσι. Ο τελευταίος, όμως, δεν είχε ακόμα αναλάβει τα καθήκοντά του επειδή εκκρεμεί η έγκριση του διορισμού του από την αλβανική Βουλή. Η παραίτηση Τζάφαϊ αρχικά αποτέλεσε έκπληξη, καθώς ήρθε μόλις μία εβδομάδα μετά την καθοδηγούμενη από αυτόν αστυνομική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας με την κωδική ονομασία «Vol-Vo4», η οποία διεξήχθη σε 12 πόλεις της Αλβανίας. Στην επιχείρηση αυτή, που διήρκεσε τρεις ημέρες, συμμετείχαν 1.500 αστυνομικοί και είχε στόχο να εξαρθρώσει ένα ισχυρό δίκτυο εμπόρων ναρκωτικών με διασυνδέσεις στα κυβερνητικά κλιμάκια. Στη συνέχεια προέκυψε ότι ο αδερφός του Τζάφαΐ ήταν μπλεγμένος στο εμπόριο ναρκωτικών και μάλιστα, είχε βρεθεί, υπόλογος στην Ιταλία για τις δραστηριότητές του αυτές.

Ασχέτως με την εσωτερική κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία, η στάση του Εντι Ράμα τις τελευταίες ημέρες έχει προκαλέσει την οργή της ελληνικής διπλωματίας. Είναι φανερό ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις έχουν «παγώσει» επ’ αόριστο και αντίθετα βγήκαν στην επικαιρότητα οι ακραίες φωνές και τα εθνικιστικά πάθη και από τις δύο πλευρές. Στην Ελλάδα είναι φανερή η προσπάθεια εκμετάλλευσης τη δολοφονίας Κατσίφα από εθνικιστικούς κύκλους, είτε χρυσαυγίτικης προέλευσης είτε παρόμοιας ιδεολογικής στόχευσης.

Αλλά από την πλευρά της Αλβανίας, δεν είναι μόνον οι εθνικιστικοί κύκλοι που επιμένουν για τη «Μεγάλη Αλβανία». Είναι και η επίσημη στάση της κυβέρνησης...