Η επιρροή της Τουρκίας βάζει «μπουρλότο» στις σχέσεις Ελλάδας-Σκοπίων

 
Η επιρροή της Τουρκίας βάζει «μπουρλότο» στις σχέσεις Ελλάδας-Σκοπίων

Ενημερώθηκε: 29/09/17 - 16:16

Προβληματισμό στους Γερμανικούς διπλωματικούς κύκλους, προκαλεί η ολοένα και αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στα Βαλκάνια και τα Σκόπια ιδιαίτερα. Η υπόσχεση της Τουρκίας πως θα στηρίξει με κάθε δύναμη την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ έχει προκαλέσει ανησυχία, καθώς ενδέχεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο διαμάχης με την Ελλάδα.

Η τακτική της Τουρκίας στα Σκόπια που ακολουθείται εδώ και χρόνια, έχει ως αφετηρία την υπονόμευση των σχέσεων της FYROM με την Ελλάδα. Ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Τουρκία αναγνώρισε την πΓΔΜ ως «Μακεδονία» στις 8 – 2- 1992, ενώ παρέχει συστηματική υποστήριξη στα Σκόπια σε όλους τους διεθνείς Οργανισμούς για την ονομασία.

Άγκυρας

επενδύσεων

Από την αρχή της δημιουργίας του κράτους των Σκοπίων ο ρόλος της σε οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο δείχνει συνεχώς να αναβαθμίζεται, με την Τουρκία να βρίσκεται στην 6η θέση των στη χώρα, με μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες να δραστηριοποιούνται επίσης.

Το οικονομικό πλάνο της Τουρκίας στα Σκόπια δεν σταματά εκεί, καθώς θέλει να ανέβει στην 3η θέση των εμπορικών εταίρων της χώρας και έχει αναλάβει ήδη μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ, όπως τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία των διεθνών αεροδρομίων σε Σκόπια και Οχρίδα, καθώς και τη διαχείριση διοδίων σε εθνικές οδούς. Στην αντίπερα όχθη η Ελλάδα ήταν ο 4ος εμπορικός εταίρος της πΓΔΜ το 2016 και ήταν η 3η σημαντικότερη πηγή επενδύσεων στη χώρα.

μειονότητα

Με όχημα για την τουρκική «διείσδυση» να είναι η αναγνωρισμένη τουρκική στην πΓΔΜ που αριθμεί 80.000 άτομα και αντιστοιχεί στο 4% του συνολικού πληθυσμού, είναι η τρίτη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στη χώρα. Η τουρκική πλευρά, βέβαια, αυθαίρετα προσθέτει στη μειονότητα και τους 100.000 Τορμπέσηδες (εξισλαμισμένοι Σλάβοι).

κυβέρνηση

Οι σχέσεις Τουρκίας και Σκοπίων ενισχύονται επίσης με την παρουσία ενός υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου που προέρχεται από την τουρκική μειονότητα στην Ζάεφ, ενώ η Άγκυρα μοιράζει χρηματοδοτήσεις στο συγκεκριμένο κομμάτι του πληθυσμού της χώρας, μέσω της Υπηρεσίας της Διεθνούς Συνεργασίας και Συντονισμού (ΤΙΚΑ) και του πολιτιστικού οργανισμού Yunus Emre.

Το ΤΙΚΑ έχει αναπτύξει εντυπωσιακή δραστηριότητα στα Σκόπια με κατασκευές σχολείων εκμάθησης τουρκικής γλώσσας, συντήρηση οθωμανικών μνημείων και τεμένων, ανακαίνιση πτέρυγας Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, χορήγηση κρατικών υποτροφιών σε άπορους μαθητές τουρκικής, αλβανικής καταγωγής και Τορμπέσηδων, συμβολή στην αρχαιολογική έρευνα, κ.ο.κ.