Εκλογές Γερμανία: Exit poll: Νίκη της Μέρκελ με 32,5 % SPD: 20%

 
Τα exit poll δίνουν ξεκάθαρη νίκη στην Μέρκελ-Πολιτικός σεισμός στη Γερμανία καθώς ύστερα από 60 χρόνια το ακροδεξιό κόμμα μπαίνει ξανά στη γερμανική βουλή (LIVE)

Ενημερώθηκε: 24/09/17 - 21:20

Εκλογές Γερμανία: Τα exit poll για τις γερμανικές εκλογές δείχνουν νικήτρια την Ανγκελα Μέρκελ με 32,5% ενώ το Σοσιαλιστικό κόμμα SPD, με υποψήφιο τον Μάρτιν Σουλτς παίρνει 20%.

Ιστορικό εκλογικό σκορ κατέγραψε το εθνικιστικό λαϊκιστικό κόμμα της γερμανικής δεξιάς Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που λαμβάνει το 13,5% των ψήφων, σύμφωνα με το exit poll του τηλεοπτικού δικτύου ARD.

Σύμφωνα με το exit poll του ARD

Χριστιανοδημοκράτες 32,5%

Σοσιαλδημοκράτες 20%

ΑfD 13,5%

Φιλελεύθεροι 10,5%

Αριστερό Κόμμα 9%

Πράσινοι 9,5%

Σύμφωνα με το exit poll του ZDF

Χριστιανοδημοκράτες 33,5%

Σοσιαλδημοκράτες 21%

AfD 13%

Φιλελεύθεροι 10%

Αριστερό Κόμμα 9%

Πράσινοι 9%

ατά τους ειδικούς, η είσοδος του Φιλελεύθερου FDP και του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» στην Μπούντεσταγκ θα μειώσει καταρχάς τις έδρες, κυρίως των δύο μεγάλων κομμάτων που ήδη βρίσκονται στη Βουλή. Ο λόγος για την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU), το σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD), αλλά ενδεχομένως και για τα μικρότερα. Δηλαδή, τους Πράσινους (Die Gruenen) και την Αριστερά (Die Linke). Φυσικά οι πιθανοί εφικτοί συνδυασμοί των ενδιαφερομένων δυναμένων να συμμετάσχουν στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό έχουν αναλυθεί δεόντως στο παρασκήνιο από τα κομματικά επιτελεία.

Καταρχάς, όλα τα κόμματα αποκλείουν την συνεργασία με το AfD και η Αριστερά αποκλείεται εκ προοιμίου από την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση. ‘Ετσι, δια της εις άτοπον απαγωγής μένουν τα υπόλοιπα.

Δείτε live:

Η κατανομή των εδρών στη νεα γερμανική βουλή σύμφωνα με το exit poll του ARD

ΟΙ αναλυτές κάνουν λόγο για ένα πολύ φτωχό αποτέλεσμα -σχεδόν ήττα – για τη συντηρητική παράταξη της Μέρκελ. Ο Τζέρεμι Κλάιφ του The Economist σχολιάζει: «Πρόκειται για σημαντικό χειρότερο [αποτέλεσμα] για τη Μέρκελ απ’ ό,τι προέβλεπε οποιαδήποτε δημοσκόπηση».

Σουλτς: Καμία περίπτωση να συμμετέχουμε στην κυβέρνηση

Η πρώτη αντίδραση από το στρατόπεδο των σοσιαλδημοκρατών ήρθε δια μέσου εκπροσώπου του του Μάρτιν Σουλτς ο οποίος έκανε λόγο για βαριά ήττα του κόμματος που αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συνασπισμού και διαπραγματεύσεων. «Για εμάς τελειώνει εδώ ο μεγάλος συνασπισμός, παίρνουμε θέση στα έδρανα της αντιπολίτευσης», είπε χαρακτηριστικά. Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν φαίνονται αυτή τη στιγμή διατεθειμένοι να μετάσχουν σε έναν μεγάλο συνασπισμό. Η αντιπρόεδρος του SPD Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί βαριά ήττα για το SPD και σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού. «Θα περάσουμε στην αντιπολίτευση», είπε.

Η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε δε ότι ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα παραμείνει στην ηγεσία του. Ωστόσο, αργότερα ο ίδιος ο Μάρτιν Σουλτς στην πρώτη του δήλωση μετά τα exit polls, μπροστά στο εκλογικό του ακροτήριο, δεν φάνηκε να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της παραίτησης.

Το τέλος του μεγάλου συνασπισμού

Οι Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους Πράσινους, σύμφωνα με το ARD.

Πανηγυρίζουν οι ακροδεξιοί

Πρόκειται για ένα ιστορικό εκλογικό σκορ για το εθνικιστικό λαϊκιστικό κόμμα της γερμανικής δεξιάς Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) - που δεσμεύεται «να αλλάξει τη χώρα». Οπαδοί του AfD ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς μόλις ανακοινώθηκαν τα exit poll και άρχισαν να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Γερμανίας. Ο εις εκ των βασικών τους υποψηφίων, Αλεξάντερ Γκάουλαντ τόνισε: «Θα ξαναπάρουμε πίσω τη χώρα και το λαό μας.»

Σύμφωνα με την πρώτη προβολή -με την ενσωμάτωση των πρώτων αποτελεσμάτων – του ARD

Χριστιανοδημοκράτες 32 % (από 41,5% στις περασμένες εκλογές-χειρότερη επίδοση από το 1949)

Σοσιαλδημοκράτες 20% (από 25,7% το 2013, το χειρότερο αποτέλεσμα όλων των εποχών)

AfD 13%

Φιλελεύθεροι 10%

Αριστερό Κόμμα 9% (από 8,6% το 2013)

Πράσινοι 9% (από 8,4% το 2013)

Κάουντερ: Η CDU πέτυχε το στόχο της

Ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, δήλωσε ότι οι Χριστιανοδημοκράτες «πετύχαμε τον εκλογικό μας στόχο, που ήταν να είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα και έχουμε εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση (…) Η Άγγελα Μέρκελ παραμένει καγκελάριος και οι ψηφοφόροι μας θα είναι ευγνώμονες για αυτό».

Καταποντίζεται και το αδελφό κόμμα της Μέρκελ στη Βαυαρία

Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) έχασε μεγάλο μέρος της δύναμής της, καταγράφοντας το χαμηλότερο πόσοστό της από το 1949.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο προπύργιο τους τη Βαυαρία οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) του Χορστ Ζέχοφερ συγκεντρώνουν το 38,5%, την ώρα που στις εκλογές του 2013 είχαν συγκεντρώσει το 49,3%.

Ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, στέλεχος της CSU δήλωσε ότι «για το σύνολο των μελών της κυβέρνησης η σημερινή βραδιά αποτελεί μία μεγάλη απογοήτευση».

Γερμανία – η επόμενη ημέρα

Η Άνγκελα Μέρκελ θα υποχρεωθεί τώρα να συγκροτήσει μια κυβέρνηση συνασπισμού – διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μήνες, μετά την κατάρρευση των ποσοστών της Κεντροδεξιάς από 41,5% το 2013 στο 32%.

Το θλιβερό 20% που κατέγραψαν οι Σοσιαλδημοκράτες συνιστά τη χαμηλότερη επίδοσή τους στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας και το κόμμα απέκλεισε τώρα την πιθανότητα να μετάσχει σ’ ένα νέο «μεγάλο συνασπισμό» και θα ηγηθεί της αντιπολίτευσης.

Ένας εναλλακτικός συνασπισμός για τη Μέρκελ θα ήταν η συμμαχία «Τζαμάικα» με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, ένας συνασπισμός που δεν έχει δοκιμαστεί μέχρι σήμερα σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Τόσο οι Πράσινοι όσο και οι Φιλελεύθεροι υποβάθμιζαν προεκλογικά την πιθανότητα ενός συνασπισμού «Τζαμάικα», αλλά δεδομένου ότι ήταν εκτός κυβέρνησης για τέσσερα και 12 χρόνια αντίστοιχα, ίσως δεχθούν να μετάσχουν στην κυβέρνηση. Η απόφαση του SPD σημαίνει επίσης ότι το ακροδεξιό κόμμα δεν θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση στη νέα Μπούντεσταγκ.