ΗΠΑ σε Τουρκία: Καμία σχέση ο πάστορας με την έκδοση του Γκιουλέν, ξεχάστε την ανταλλαγή

Να...ξεχάσει την ανταλλαγή του Αμερικανού πάστορα με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, καλούν οι ΗΠΑ την Τουρκία
Ενημερώθηκε: 20/07/18 - 22:53

Οι ΗΠΑ αρνούνται να συνδέσουν την απελευθέρωση του  Αμερικανού πάστορα που κρατείται στην Τουρκία με την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, όπως δήλωσε  ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, τονίζοντας με έμφαση την συνεχόμενη ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία.

«Η μία από τις διαστάσεις αυτής της έντασης στις σχέσεις Άγκυρας- Ουάσιγκτον ήταν όταν πρόσωπα, κυρίως από τους κόλπους της τουρκικής κυβέρνησης, συνέδεσαν άμεσα τον Φετουλάχ Γκιουλέν με τον Άντριου Μπράνσον», δήλωσε ο αξιωματούχος κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Αμερικανός αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

«Δεν πιστεύουμε ότι είναι προσήκον να συνδέουμε αυτές τις υποθέσεις» συμπλήρωσε ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 

 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει:

Άρχισε τις...ανταλλαγές ο Ερντογάν: Να μας δώσουν οι ΗΠΑ τον Γκιουλέν, να τους δώσουμε τον πάστορα!

 

«Εκείνοι μας λένε να τους δώσουμε τον πάστορα. Όμως κι εσείς επίσης, εσείς έχετε έναν κληρικό. Παραδώστε τον μας και εμείς θα δικάσουμε (τον πάστορα) και θα σας τον δώσουμε».

«Πρόκειται για διαφορετικές υποθέσεις, όπου εμπλέκονται διαφορετικά νομικά συστήματα» συνέχισε ο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος. «Δεν είναι και τόσο απλό να λέει κανείς "πάρε έναν θρησκευτικό αξιωματούχο, δώσε έναν θρησκευτικό αξιωματούχο"».

Η δίκη του πάστορα Άντριου Μπράνσον, επικεφαλής μιας προτεσταντικής εκκλησίας στη Σμύρνη, ο οποίος κρατείται από τον Οκτώβριο του 2016, συνέβαλε στο να κλιμακωθεί η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

Ο υπαινιγμός των ΗΠΑ για την ενοχή Γκιουλέν

 

Από την άλλη, η Άγκυρα επιμένει στην έκδοση του Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ από το 1999.

Οι τουρκικές αρχές «παρουσίασαν έναν μεγάλο αριθμό πληροφοριών για το αποτυχημένο πραξικόπημα και την οργάνωση του Γκιουλέν» συνέχισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Το θέμα είναι "υπάρχουν άραγε επαρκώς σαφείς πληροφορίες σχετικά με την προσωπική εμπλοκή του Φετουλάχ Γκιουλέν;».