Έπειτα από μαραθώνιες συνομιλίες, οι Ευρωπαίοι κατέληξαν σε συμφωνία για τη μετανάστευση - Ικανοποιημένη η Ιταλία

 
Έπειτα από μαραθώνιες συνομιλίες, οι Ευρωπαίοι κατέληξαν σε συμφωνία για τη μετανάστευση - Ικανοποιημένη η Ιταλία

Ενημερώθηκε: 29/06/18 - 10:49

Οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ κατέληξαν σήμερα το πρωί, έπειτα από διαβουλεύσεις εννέα ωρών, σε συμφωνία για τη μετανάστευση, την οποία χαιρέτισε η Ιταλία, η οποία απειλούσε να ασκήσει βέτο στην σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, αν δεν της έδειχναν περισσότερη αλληλεγγύη όσον αφορά την άφιξη μεταναστών.

"Η Ιταλία δεν είναι πια μόνη", εξέφρασε την ικανοποίησή του ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος είχε εντείνει τις πιέσεις στους Ευρωπαίους εταίρους του μπλοκάροντας την υιοθεσία των πρώτων συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, προτού καν αρχίσει η συζήτηση για το θέμα της μετανάστευσης.

"Υπερίσχυσε η ευρωπαϊκή συνεργασία", δήλωσε χαιρετίζοντας την συμφωνία ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι "η αλληλεγγύη που οφείλουμε στις χώρες πρώτης εισόδου έγινε πράξη".

Η συμφωνία, η οποία συνήφθη στις 04:30 το πρωί τοπική ώρα (05:30 ώρα Ελλάδος) έπειτα από εννέα ώρες συνομιλιών, προτείνει μια "νέα προσέγγιση" με τη δημιουργία "κέντρων αποβίβασης" μεταναστών εκτός της ΕΕ για να αποτρέπει τον διάπλου της Μεσογείου.

Για τους μετανάστες που διασώζονται σε ευρωπαϊκά ύδατα προτάθηκαν "ελεγχόμενα κέντρα", τα οποία θα φτιάξουν τα κράτη μέλη "σε εθελούσια βάση" και εκεί θα γίνεται "γρήγορα" μια διάκριση μεταξύ παράτυπων μεταναστών που πρόκειται να απελαθούν και αυτών που δικαιούνται άσυλο, οι οποίοι θα μπορούν να ανακατανεμηθούν στην ΕΕ, και πάλι "σε εθελούσια βάση".

Η συμφωνία καλεί επίσης τα κράτη μέλη να πάρουν όλα τα απαραίτητα εσωτερικά μέτρα για να αποφύγουν τις μετακινήσεις μεταναστών μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ. Αυτές οι "δευτερογενείς μετακινήσεις" συγκλίνουν συνήθως προς τη Γερμανία, όπου βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης που έχει αποδυναμώσει την Άγγελα Μέρκελ.

Διαβάστε εδώ όλο το κείμενο

Αισιόδοξη" η Μέρκελ

"Είμαι αισιόδοξη μετά την σημερινή ημέρα όσον αφορά το γεγονός ότι μπορούμε τώρα να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, μολονότι μας απομένουν πολλά να κάνουμε για να γεφυρώσουμε τις διαφορετικές απόψεις", δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας μετά την επίτευξη της συμφωνίας.

Μακρές διαβουλεύσεις χρειάστηκαν για να καταλήξουν οι 28 ηγέτες σε αυτήν την συμφωνία, η οποία ωστόσο παραμένει ασαφής σε πολλά σημεία. Οι διαβουλεύσεις μπόρεσαν κυρίως να προχωρήσουν πάνω στη βάση των προτάσεων που είχε προετοιμάσει ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Μια ιταλική κυβερνητική πηγή χαιρέτισε την "σημαντική συμβολή" του Μακρόν, ο οποίος είχε έντονες διαβουλεύσεις με την ιταλική κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι εντάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες κορυφώθηκαν με ένα διπλωματικό μπρα ντε φερ που διήρκεσε δύο εβδομάδες για τα πλοία που μετέφεραν μετανάστες οι οποίοι διασώθηκαν στη Μεσόγειο, τον ελλιμενισμό των οποίων αρνήθηκε η Ρώμη.

Αυτή η σύνοδος κορυφής έγινε επίσης στο πλαίσιο μιας άνευ προηγουμένου αποδυνάμωσης της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, την αρχή της οποίας θέτουν υπό αμφισβήτηση για το μεταναστευτικό ζήτημα οι σύμμαχοί της της CSU, της δεξιάς πτέρυγας του συνασπισμού της, η οποία θεωρεί πολύ χαλαρή την πολιτική της πάνω στο ζήτημα αυτό.

Οι γαλλο-ιταλικές προτάσεις, οι οποίες τροφοδότησαν τις συνομιλίες αφορούν κυρίως τη δημιουργία "ελεγχόμενων κέντρων" στις ευρωπαϊκές χώρες, όπου θα αποβιβάζονται οι μετανάστες που φτάνουν στα ευρωπαϊκά ύδατα.

Οι μετανάστες που θα δικαιούνται άσυλo θα ανακατανέμονται από αυτά τα κέντρα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και αυτό σε εθελούσια βάση, ανταποκρινόμενοι κατ'αυτόν τον τρόπο στην ιταλική επιθυμία για τον "καταμερισμό της ευθύνης" για όλους τους μετανάστες που φτάνουν στην Ευρώπη.

"Αυτό που συνέβη με το Aquarius είναι ενδιαφέρον", γνωστοποίησε μια πηγή της ιταλικής κυβέρνησης αναφερόμενη στο πλοίο με τους 630 μετανάστες, τον ελλιμενισμό του οποίου αρνήθηκαν στις αρχές του Ιουνίου η Ιταλία και η Μάλτα.

"Μόλις έφτασε στην Ισπανία έγινε μια κατανομή μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών" των προσφύγων που μετέφερε, σημείωσε η πηγή αυτή. Όσον αφορά το Lifeline, το άλλο ανθρωπιστικό πλοίο τον ελλιμενισμό του οποίου αρνήθηκε επίσης η Ρώμη, αυτό προσέδεσε την Τετάρτη στη Μάλτα έπειτα από αβεβαιότητα ημερών.

Κέντρα εκτός της ΕΕ

Για να μειωθεί στο ελάχιστο ο αριθμός των πλοίων που θα φτάνουν στα ευρωπαϊκά ύδατα, οι 28 αποδέχθηκαν να εξετάσουν τη δημιουργία "κέντρων αποβίβασης" εκτός της ΕΕ για τους μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα, τα οποία "θα δώσουν τέλος στο οικονομικό μοντέλο των παράνομων διακινητών".

Η αποβίβαση των μεταναστών εκτός της ΕΕ θα γλιτώσει τους Ευρωπαίους από τους καυγάδες για το ποιος θα αναλάβει τα πλοία. Ωστόσο το περίγραμμα του σχεδίου παραμένει ακόμη πολύ ασαφές και προκαλεί πολλά ερωτήματα όσον αφορά το κατά πόσον είναι συμβατό με το διεθνές δίκαιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου Νάσερ Μπουρίτα γνωστοποίησε ήδη από την Πέμπτη ότι η χώρα του απορρίπτει την ιδέα της δημιουργίας τέτοιων κέντρων υποδοχής εκτός της ΕΕ. Ο Αλβανός πρόεδρος δήλωσε επίσης κατηγορηματικά αντίθετος.

Οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ ζήτησαν εξάλλου να "βρεθεί μια συναίνεση για τον Κανονισμό του Δουβλίνου", η μεταρρύθμιση του οποίου έχει περιέλθει σε αδιέξοδο εδώ και δύο χρόνια. Ωστόσο δεν όρισαν ένα χρονοδιάγραμμα, μολονότι πριν από μερικούς μήνες είχε οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία για την μεταρρύθμισή του αυτή η σύνοδος κορυφής.

Βάσει του "Κανονισμού του Δουβλίνου" οι χώρες πρώτης εισόδου στην ΕΕ φέρουν την κύρια ευθύνη για την επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου, το οποίο βαραίνει δυσανάλογα ορισμένες χώρες της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει παρέκκλιση από την αρχή αυτή σε περιόδους κρίσης, με μια ανακατανομή των αιτούντων ασύλου από τον τόπο άφιξής τους. Ωστόσο χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, υποστηριζόμενες από την Αυστρία, αντιτίθενται τελείως σε αυτό.

Η Ιταλία ζητεί από την πλευρά της ένα μόνιμο σύστημα ανακατανομής και την σαφή εγκατάλειψη της αρχής ότι την ευθύνη φέρει η χώρα άφιξης.

Μακρόν: Υπερίσχυσε η ευρωπαϊκή συνεργασία

«Ήταν η ευρωπαϊκή συνεργασία αυτή που υπερίσχυσε», δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σχολιάζοντας την επίτευξη συμφωνίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος έπειτα από τις μαραθώνιες και ιδιαίτερα δύσκολες διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Μέρκελ: Θετική ένδειξη η συμφωνία για το μεταναστευτικό

Θετική ένδειξη χαρακτήρισε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ το ότι οι ηγέτες των 28 μπόρεσαν να καταλήξουν έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής σε κοινή γλώσσα όσον αφορά την αντιμετώπιση του ζητήματος των μεταναστών και των προσφύγων, ωστόσο παραδέχθηκε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν βαθιές διαφορές ανάμεσα στις χώρες-μέλη.

«Συνολικά, έπειτα από μια εντατική συζήτηση για το πιο δύσκολο ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή το μεταναστευτικό, είναι καλό σημάδι το ότι συμφωνήσαμε σε ένα κοινό κείμενο», είπε η Μέρκελ.

«Εχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε για να γεφυρώσουμε τις διαφορετικές απόψεις», πρόσθεσε πάντως η γερμανίδα καγκελάριος.

Ικανοποίηση Κόντε: Η Ιταλία δεν είναι πλέον μόνη της

Ικανοποιημένος για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες των χωρών – μελών της ΕΕ για το μεταναστευτικό, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, σημειώνοντας ότι η Ρώμη θα λάβει αργότερα αποφάσεις για το εάν θα φιλοξενήσει κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της.

«Είμαστε ικανοποιημένοι», δήλωσε ο Κόντε στους δημοσιογράφους, εξερχόμενος από τη μαραθώνια συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Ηταν μια μακρά διαπραγμάτευση, αλλά από σήμερα η Ιταλία δεν είναι πλέον μόνη της», πρόσθεσε.

Ο Κόντε αναφέρθηκε σε ορισμένες από τις διαστάσεις της συμφωνίας που επιτεύχθηκε, ιδίως την πιθανότητα να δημιουργηθούν ελεγχόμενα κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών όπου θα παραμένουν ως ότου να εκδίδονται αποφάσεις για τις αιτήσεις τους για τη χορήγηση ασύλου.

Διευκρίνισε πως η Ρώμη δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα δημιουργήσει τέτοιο κέντρο στην επικράτειά της.

«Αυτή είναι μια απόφαση που θα λάβουμε μαζί, ως κυβέρνηση. Δεν μας ζητήθηκε να το κάνουμε οπωσδήποτε», τόνισε ο Κόντε, που πήρε μέρος στην πρώτη του Σύνοδο Κορυφής.

Η υιοθέτηση του κειμένου των συμπερασμάτων καθυστέρησε κυρίως επειδή η ιταλική κυβέρνηση απειλούσε να ασκήσει βέτο στην πρώτη του εκδοχή.

Το σκληρό «παζάρι» της Ιταλίας

Προηγήθηκε ένα σκληρό «παζάρι», με άξονα το μεταναστευτικό και η σκληρή στάση της Ιταλίας για το ζήτημα, η οποία, όπως είχε απειλήσει, μπλόκαρε την υιοθέτηση του συνόλου των συμπερασμάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «ένα κράτος-μέλος διατύπωσε επιφυλάξεις για το σύνολο των συμπερασμάτων και προς στιγμήν δεν συμφωνήθηκαν συμπεράσματα».

Γάλλος διπλωμάτης: Η Ιταλία συμφωνεί σε νέο κείμενο για τη μετανάστευση

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, πάντως, Γάλλος διπλωμάτης ανέφερε ότι η Γαλλία και ορισμένα ακόμη κράτη - μέλη, εκ των οποίων και η Ιταλία, συμφώνησαν σε μια νέα διατύπωση των συμπερασμάτων για τη μετανάστευση.

Η πηγή ανέφερε ότι ανάμεσα στις χώρες που συμφωνούν με το προσχέδιο κειμένου είναι η Μάλτα, η Ισπανία και η Ολλανδία, αν και ο εκπρόσωπος της ολλανδικής κυβέρνησης αργότερα τόνισε ότι η χώρα του δεν συμμετείχε στις νέες προτάσεις που προέκυψαν μετά το βέτο που άσκησε η Ρώμη νωρίτερα.

«Δεν μπορώ να σας πω ότι όλα έχουν διευθετηθεί», τόνισε στους δημοσιογράφους ο Γάλλος διπλωμάτης στο περιθώριο της Συνόδου. «Αλλά είναι σημαντικό ότι μπορέσαμε να συνεργαστούμε με τον Ιταλό πρωθυπουργό και να πετύχουμε πρόοδο στην ιδέα των ελεγχόμενων κέντρων που θα έχουν μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στήριξη», συμπλήρωσε.

Τι ζητούσε η Ιταλία

«Όταν μια βάρκα με μετανάστες φτάνει στην Ιταλία, φτάνει και στην Ευρώπη», ανέφεραν νωρίτερα ιταλικές κυβερνητικές πηγές. Το πρώτο που ζητάει η Ιταλία είναι οι μετανάστες που φτάνουν στα λιμάνια της χώρας, να μοιράζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ή έστω στις γύρω μεσογειακές χώρες της ΕΕ, εξήγησαν οι ίδιες πηγές, κάτι το οποίο ουσιαστικά σημαίνει την κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου.

Επιπλέον, οι ίδιες ιταλικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Ιταλία συμφωνούσε με την αποδέσμευση του δεύτερου πακέτου 3 δισ. ευρώ για την Τουρκία, αλλά παράλληλα ζητούσε την αποδέσμευση των 500 εκατ. ευρώ για το Ταμείο για την Αφρική.

«Πιστεύουμε ότι η ιταλική πρόταση για την μετανάστευση είναι λογική. Η Ιταλία δεν θέλει λόγια, θέλει πράξεις για την μετανάστευση», δήλωσε νωρίτερα από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Από την πλευρά της η Αγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει: «Μπορούμε να συζητήσουμε για την αποβίβαση των μεταναστών στην Αφρική, αλλά χρειάζεται πρώτα να μιλήσουμε με αυτές τις χώρες. Εχουμε ήδη επιτύχει πολλά στο θεμα αυτό, αλλά θα συζητήσουμε ιδίως για την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων. Και από την πλευρά μου θα ήθελα να πω ότι ασφαλώς και μπορούμε να συζητήσουμε για τον χειρισμό του θέματος των πλοίων που έρχονται από την Βόρεια Αφρική.

Η συμφωνία με την Τουρκία ήταν μια τέτοια διμερής συμφωνία. Θα πρέπει επομένως να δούμε και τις ανάγκες αυτών των χωρών μαζί με διεθνείς οργανισμούς. Η προστασία όμως των κοινών μας συνόρων είναι κάτι το οποίο μας ενώνει. Θα συζητήσουμε φυσικά για την φύλαξη των κοινών μας συνόρων, για την FRONTEX και θέματα δευτερογενή όπως την ανάγκη προστασίας και υποστήριξης των χωρών οι οποίες υποδέχονται πρόσφυγες».