Καταλονία: Δεν το «κουνάει» από το Βέλγιο ο Πουτζδεμόν! (BINTEO)

Καταλονία: Δεν το «κουνάει» από το Βέλγιο ο Πουτζδεμόν! (BINTEO)
Ενημερώθηκε: 01/11/17 - 17:43

Καταλονία: Βολεύτηκε ο Κάρλες Πουτζδεμόν στη πρωτεύουσα του Βελγίου και δεν το... κουνάει από εκεί θεωρώντας τον εαυτό του εξόριστο.

Ο ίδιος τονίζει πως δεν γυρίζει- για την ώρα έστω- στην Καταλονία, καθώς κατηγορείται για κακοδιαχείριση δημοσίου χρήματος. Για αυτό μένει σε ένα ξενοδοχείο της βελγικής πρωτεύουσας, το τριών αστέρων Chambord, όπου πληρώνει 70 ευρώ τη βραδιά για το δωμάτιο ακούγοντας τον θόρυβο του μετρό των Βρυξελλών! 

Με λίγες ανέσεις ο Κάρλες Πουτζδεμόν, προσπαθεί να διαφύγει από τα βλέμματα των δημοσιογράφων που έχουν… «στρατοπεδεύσει» απέναντι από την είσοδο. Αν και δημοσίευμα της καταλανικής εφημερίδας La Vanguardia ήθελε ο καθαιρεθείς πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας να επιστρέφει στη Βαρκελώνη, εκείνος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη (31/10) διεμήνυσε ότι δεν θα γυρίσει στην Ισπανία αν δεν του δοθούν εγγυήσεις.

Πάντως, τόσο ο Πουτζδεμόν όσο και 13 από τους υπουργούς του, καλούνται να παρουσιαστούν την Πέμπτη ή την Παρασκευή για να τους απαγγείλουν κατηγορίες. Ο γενικός εισαγγελέας έχει ζητήσει να τους ασκηθεί δίωξη για στάση και αποσχιστική δράση, ενώ στη συνέχεια δικαστής θα αποφασίσει αν θα ζητήσει την προφυλάκισή τους.

Μάλιστα, έφτιαξε και ιστοσελίδα: president.exili.eu. ανακοινώνοντάς το σήμερα (1/11) μέσω των λογαριασμών του στα social media.

«Πονοκέφαλος» για τις βελγικές αρχές

Εκπρόσωπός τους δηλώνει πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να του παρασχεθεί ειδική προστασία. «Ευπρόσδεκτο και φίλο» χαρακτήρισε τον Πουτζντεμόν ο Μπαρτ Ντε Βίβερ, εθνικιστής ηγέτης του βελγικού κόμματος N-VA, καθώς «δεν εγκαταλείπει τους φίλους του όταν έχουν προβλήματα» την ώρα που ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ παίρνει αποστάσεις.

Στον αντίποδα, ο Βέλγος δικηγόρος του καθαιρεθέντος προέδρου της Καταλονίας δήλωσε ότι δεν θα μεταβεί στη Μαδρίτη στο πλαίσιο της κλήτευσής του από την ισπανική Δικαιοσύνη αύριο Πέμπτη και θα ζητήσει να δώσει κατάθεση από το Βέλγιο. «Δεν θα πάει στη Μαδρίτη και εγώ πρότεινα να του πάρουν κατάθεση από εδώ στο Βέλγιο. Είναι δυνατόν, είχα κατά το παρελθόν υποθέσεις σαν κι αυτήν κι ο ύποπτος είχε ανακριθεί στο Βέλγιο», εκφράζει ο Πολ Μπέκερτ στο TV3.

Πάντως, δυο υπουργοί του πήραν την απόφαση να γυρίσουν στην Καταλονία και ο ένας τους, ο Ζοακίμ Φορν, που είχε το υπουργείο των Εσωτερικών, αποδοκιμάσθηκε στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης από αντίπαλους της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, που τον χαρακτήρισαν «προδότη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σκληρή απάντηση Πουτζδεμόν από Βρυξέλλες για Καταλονία και άσυλο