Κρίσιμη βδομάδα για την ΠΓΔΜ - Ξεκινά η συζήτηση για τις Συνταγματικές Αλλαγές - Όλα είναι ρευστά

 
Κρίσιμη βδομάδα για την ΠΓΔΜ - Ξεκινά η συζήτηση για τις Συνταγματικές Αλλαγές - Όλα είναι ρευστά

Ενημερώθηκε: 15/10/18 - 07:43

Ξεκινά σήμερα Δευτέρα 15 Οκτωβρίου στην Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ η συζήτηση για την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας, θα διαρκέσει το μέγιστο 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία για την οποία τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Συμφωνία των Πρεσπών

Το Υπουργικό Συμβούλιο έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα στον πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι πρόταση για τέσσερις τροποποιήσεις (το συνταγματικό όνομα, το προοίμιο και δύο άρθρα), όπως προβλέπει η , συνοδευόμενη και από το πνεύμα της κατεύθυνσης που θα έχουν αυτές οι τροποποιήσεις.

Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ και στην ψηφοφορία που ακολούθησε, δέκα βουλευτές (της συμπολίτευσης) ψήφισαν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ και επτά (της αντιπολίτευσης) κατά.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια, σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας, θα διαρκέσει μέχρι 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος με βάση τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης. Για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Από αυτήν την άποψη, η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια είναι αυτή που θα κρίνει αν η κυβέρνηση μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων για την τροποποίηση του Συντάγματος. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα ακολουθήσει η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών – πιθανότατα στις 2 ή στις 9 Δεκεμβρίου.

Ζόραν Ζάεφ

Η πρόταση της κυβέρνησης του για αλλαγή του Συντάγματος φέρεται να υποστηρίζεται από 72 βουλευτές και για να εξασφαλιστεί πλειοψηφία δύο τρίτων χρειάζεται η συγκατάθεση οχτώ βουλευτών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, το οποίο διαθέτει 48 έδρες στη Βουλή.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι έχει αναφέρει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες ότι κανείς βουλευτής του κόμματός του δεν θα υποστηρίξει τροποποίηση του Συντάγματος, που οδηγεί σε αλλαγή της ονομασίας της χώρας.

δημοψήφισμα

Γεγονός όμως είναι ότι από το και μετά υπήρξαν έντονες διεργασίες, ζυμώσεις και παρασκηνιακά παζάρια ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Ζ. Ζάεφ, και τους βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, διαμορφώνοντας ένα ρευστό σκηνικό. Προς το τέλος της βδομάδας έδιναν και έπαιρναν οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, κυρίως από αλβανόφωνα ΜΜΕ των Σκοπίων, πως ο Ζάεφ έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους βουλευτών της αντιπολίτευσης και ότι «είναι εφικτή» τις επόμενες μέρες η έγκριση των συνταγματικών αλλαγών στο Κοινοβούλιο.

Ρόλο επιπρόσθετου μοχλού πίεσης ανέλαβε αυτήν τη βδομάδα και το υπουργείο Εσωτερικών, που ανακοίνωσε τη διενέργεια έρευνας σε σχέση με τις «απειλές και εκβιασμούς» που δέχονται βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, οι οποίοι φέρεται πως θέλουν να αγνοήσουν την κομματική γραμμή κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και είναι έτοιμοι να ψηφίσουν τις επόμενες μέρες τις αλλαγές στο Σύνταγμα.

Τέλος, δεν είναι αμελητέα και η «παρέμβαση» του διεθνούς παράγοντα, συνεχείς είναι οι δηλώσεις που απευθύνονται στις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να δείξουν «στάση υπεύθυνη» και να υπερψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές.