Κρίσιμες ώρες: Οδηγούνται στις κάλπες οι Ιταλοί;

Κρίσιμες ώρες: Οδηγούνται στις κάλπες οι Ιταλοί;
Ενημερώθηκε: 27/05/18 - 22:06

Ένα πολιτικό θρίλερ σε πλήρη εξέλιξη στην Ιταλία. Ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματταρέλλα συναντήθηκε την Κυριακή για λιγότερο από μια ώρα με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Τζουσέπε Κόντε. Αλλά οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν. Επέμεινει στην άρνησή του να δεχτεί την τοποθέτηση του ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα στη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Σχεδόν μια ώρα αφού έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κόντε, έγινε γνωστό ότι ο υποψήφιος πρωθυπουργός «επέστεψε» την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που του είχε δοθεί. Το επιβεβαίωσε ο γραμματέας της προεδρίας. Οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών, έπεσαν στο κενό. Η Ιταλία πλέει ξανά σε αχαρτογράφητα νερά, αφού ο Ματταρέλλα δεν έχει ανακοινώσει αν θα προκηρύξει νέες εκλογές ή θα κάνει ακόμη μια προσπάθεια συμβιβασμού.

Όλα δείχνουν πως η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, δεν θα αποφύγει τη νέα προσφυγή στις κάλπες. Την οποία άλλωστε ζήτησε ήδη ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά πρότειναν τον Σαβόνα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, αλλά ο πρόεδρος της χώρας επέμεινε στο «βέτο». Όμως οι ακροδεξιοί της Λέγκας δεν δέχονται την απόφαση του προέδρου. Και ο ηγέτης τους ήδη ζητά νέες εκλογές!

Η θέση του Κόντε

Ούτε μια ώρα δεν έμεινε στο Κυρηνάλιο (σ.σ. το Προεδρικό Μέγαρο) ο Τζουσέπε Κόντε. Από τη στιγμή που ο Σέρζιο Ματταρέλλα δεν δέχτηκε τον Σαβόνα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, μόνο μία λύση του έμενε: να παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Και το έκανε.

Φεύγοντας από το Προεδρικό Μέγαρο ο Κόντε δεν είπε πολλά.«Ευχαριστώ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους επικεφαλής της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων. Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια σε κλίμα πλήρους συνεργασίας με τις πολιτικές δυνάμεις που με υπέδειξαν» ήταν η σύντομη δήλωσή του.

Τι λέει ο Ματταρέλα

Μετά το ναυάγιο, ο Ματταρέλλα εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν στο να μην κάνει πίσω για τον Σαβόνα. Είχε μιλήσει υπέρ της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη είπε. Και έκρινε πως η επιλογή του στέλνει ένα μήνυμα για την ίδια την κυβέρνηση. Διευκρίνισε δε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τον ρόλο του εγγυητή και για τον υπουργό Οικονομικών.

Όπως είπε, έπραξε ό,τι μπορούσε για διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης και ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι ο ίδιος μπλόκαρε την διαδικασία. «Οι απώλειες στις αγορές αφαίρεσαν οικονομίες από τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες», είπε ο Ιταλός πρόεδρος. Και σημείωσε ότι οφείλει να διαφυλάξει τις οικονομίες των Ιταλών.

«Η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι θεμελιώδους σημασίας για την Ιταλία», πρόσθεσε. Όσο για τα επόμενα βήματα; Ο Ματταρέλλα είπε πως θα περιμένει για να αποφασίσει εάν θα προκηρύξει νέες εκλογές. Οι όποιες αποφάσεις, πάντως, θα ληφθούν σύντομα.

Και στο βάθος... εκλογές!

Οργισμένος από τις εξελίξεις εμφανίστηκε ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι. Και άφησε αιχμές για τον πρόεδρο της χώρας, σημειώνοντας πως… κουμάντο κάνουν οι Γερμανοί κι άλλες εθνικότητες! Γι’ αυτό και θέλει νέες εκλογές στην Ιταλία.

Η κυβέρνηση πρέπει να είναι σε θέση να ορίσει τους υπουργούς που θέλει, είπε ο Σαλβίνι, σημειώνοντας πως «τώρα οι ψηφοφόροι έχουν και πάλι τον λόγο». Ο ηγέτης της ακροδεξιάς δεν δέχτηκε το βέτο του Ιταλού προέδρου και φέρεται να δήλωσε πως «αν τίθενται όροι, δεν θα υπάρξει κυβέρνηση».

«Εάν έχουμε έναν υπουργό που δεν εγκρίνεται από το Βερολίνο, αυτό σημαίνει ότι είναι ο σωστός υπουργός…στην Ιταλία, αποφασίζουν οι Ιταλοί», δήλωσε ο Σαλβίνι. «Σε μία δημοκρατία, εάν είμαστε ακόμη δημοκρατία, υπάρχει μόνο ένα πράγμα μπορεί να γίνει, να αφήσουμε τους Ιταλούς να μιλήσουν», είπε.

«Μαζί με τα Πέντε Αστέρια εργαστήκαμε μέρα και νύχτα για να γεννηθεί η κυβέρνηση, αλλά υπάρχει μια αρχή που είναι απαράβατη», είπε. Σημειώνοντας πως «για την Ιταλία αποφασίζουν Ιταλοί, και όχι Γερμανοί, ή άλλες εθνικότητες».

«Αν μπορούμε να δουλέψουμε ελεύθερα, αύριο εγώ θα αρχίσω να δουλεύω στο υπουργείο Εσωτερικών και θα αρχίσουν οι απελάσεις των λαθρομεταναστών. Διαφορετικά, θα πρέπει να ξαναδώσουμε, με εκλογές, τον λόγο στους Ιταλούς», είπε επίσης.