Λίγη ώρα πριν συναντηθεί με τον Τραμπ ο Ερντογάν στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ραντεβού με τον Πούτιν!

Λίγη ώρα πριν συναντηθεί με τον Τραμπ ο Ερντογάν στη Νέα Υόρκη ανακοίνωση ραντεβού με τον Πούτιν!

Ενημερώθηκε: 21/09/17 - 19:53

Τεντώνει το «σχοινί» στις ήδη τεταμένες αμερικανο-τουρκικές σχέσεις ο Ερντογάν και λίγη ώρα πριν συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης που γίνεται στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και ύστερα από εισήγηση του επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ΜακΜάστερ, ο Ερντογάν ανακοίνωσε νέο ραντεβού με τον Πούτιν.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έχουν ενταθεί σε τέτοιο βαθμό που η Ουάσιγκτον να κατηγορεί την Άγκυρα για αντισυμμαχική συμπεριφορά την ώρα που παρατηρείται σύσφιγξη των σχέσεων της Τουρκίας με την Ρωσία.

Ο Ερντογάν μάλιστα, σε μια κίνηση τακτικής και για να πιέσει ακόμα περισσότερο την Ουάσιγκτον, λίγο πριν συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο ανακοίνωσε ο ίδιος ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχει ραντεβού με τον Βλαντιμίρ Πούτιν με ατζέντα τους S-400, τις εξελίξεις στη Συρία και το δημοψήφισμα των Κούρδων στο Β. Ιράκ για δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδιστάν.

Η Ουάσιγκτον απαιτεί την ακύρωση της συμφωνίας με τη Ρωσία και για την προμήθεια του πυραυλικού συστήματος S-400 και η Άγκυρα απαιτεί από τις ΗΠΑ τον τερματισμό της στρατιωτικής ενίσχυσης των Κούρδων της Συρίας (YPG), οι οποίοι πολεμούν τους Τζιχανιστές του Ισλαμικού Κράτους. Και οι δύο χώρες έχουν ένα κοινό όμως… Δεν υποχωρούν από τις θέσεις τους.

Η συμπεριφορά του Ερντογάν έναντι των ΗΠΑ είναι τόσο συγκρουσιακή σε σημείο που έγιναν σκέψεις από την αμερικανική πλευρά να αναβαλλόταν η συνάντηση Ερντογάν-Τραμπ, εάν η Τουρκία δεν ακύρωνε τη συμφωνία με τη Ρωσία για τους S-400.

Όμως επικράτησαν δεύτερες σκέψεις και προτιμήθηκε να ζητηθεί επίσημα, από τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο στον Ερντογάν η ακύρωση αυτής της αγοραπωλησίας… και έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον να φανεί που θα οδηγηθούν οι εξελίξεις, ειδικά όταν οι Τούρκοι τα έχουν «σπάσει» παράλληλα με την ΕΕ και τις μισές χώρες του ΝΑΤΟ και διαρκώς κάνουν βήματα προσέγγισης με την Ρωσία.

Σχετικά Θέματα:

“Με τους S-400 θα ρίχνουμε αμερικανικά αεροσκάφη” πανηγυρίζουν οι Τούρκοι!