Μήνυμα- χαστούκι της ENI στην Τουρκία: Συνεχίζουμε σταθερά έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Κόντρα στις προκλήσεις των Τούρκων η ιταλική ENI: «Θα προσπαθήσουμε ξανά και ξανά και ξανά στην κυπριακή ΑΟΖ»
Ενημερώθηκε: 25/04/18 - 18:03

Σταθερά,παρά τις προκλήσεις των Τούρκων είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις γεωτρήσεις της η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως ξεκαθάρισε ο εκτελεστικός διευθυντής της, Κλαούντιο Ντεσκάλτζι.

Παρά τις απανωτές ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος των πλοίων της ENI τον περασμένο Φεβρουάριο στο οικόπεδο 3 , κάτι που οδήγησε σε αποχώρηση το γεωτρύπανο που θα διενεργούσε τις έρευνες, η ιταλική εταιρεία δεν σκοπεύει να το βάλει κάτι και εμφανίζεται αποφασισμένη να παρακάμψει τις τουρκικές προκλήσεις και να συνεχίσει κανονικά τις έρευνές της.  

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη, ο κ. Ντεσκάλτζι σημείωσε ότι η εταιρεία έχει επένδυση 700 εκατ. ευρώ εντός της ΑΟΖ. Οι γεωτρήσεις, είπε, θα ξεκινήσουν εντός της χρονιάς και θα συνεχιστούν το 2019. Για το οικόπεδο 6 ο διευθυντής της ΕΝΙ είπε ότι χρειάζεται επιβεβαιωτική γεώτρηση.

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, εξέφρασε ικανοποίηση για τις προθέσεις της εταιρείας, αλλά και για τα όσα είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της ΕΝΙ στη συνάντηση με τον Ν. Αναστασιάδη.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι στην Αίγυπτο και ενδεχόμενος να υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα πώλησης φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη».

Παράλληλα, ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον υπουργό Ενέργειας, ο Κλαούντιο Ντεσκλάζι ανέφερε ότι η εταιρεία ξόδεψε 700 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τώρα και τόνισε ότι θα προσπαθήσουν ξανά μέχρι να επιτύχουν.

«Θα προσπαθήσουμε ξανά και ξανά και ξανά μέχρι κάποιος να κουραστεί. Δεν αφήνω τα λεφτά μου εκεί», δήλωσε ερωτηθείς για το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Τόνισε επίσης ότι το τεμάχιο 3 όπως και τα τεμάχια 9,2, 8 και 11 αποτελούν μέρος της δραστηριότητας της εταιρείας και ότι κατά το 2018-2019 θα κάνουν γεωτρήσεις και μελέτες για τα περισσότερα από αυτά.

Ανέφερε, δε, ότι για να προσδιορίσουν καλύτερα τις ποσότητες στο τεμάχιο 6 και το κοίτασμα «Καλυψώ» θα προχωρήσουν σε επιβεβαιωτική γεώτρηση.