Μουσείο για την Τροία 15 εκατ. στην Τουρκία (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Μουσείο για την Τροία 15 εκατ. στην Τουρκία (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)
Ενημερώθηκε: 24/04/18 - 17:57

Την άνευ προηγουμένου καπηλεία της αρχαιοελληνικής ιστορίας συνεχίζουν οι Τούρκοι με τον Τρωικό πόλεμο, μετά τους Σκοπιανούς (Μέγας Αλέξανδρος) και του Αλβανούς (Αχιλλέας).

Οι Τούρκοι προσπαθούν να οικειοποιηθούν λίγη από την αίγλη της αρχαίας Ελλάδας προκαλώντας την χώρα μας και σε ιστορικό επίπεδο με την ανακήρυξη του 2018 από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «έτος Τροίας» αποτελεί μία συντονισμένη ενέργεια διεθνούς πολιτισμικής και τουριστικής προβολής της Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: «Μύλος» με τις φρεγάτες Fremm - Ο Φ. Κουβέλης ανακοίνωσε τη μίσθωση πριν την υποβολή αιτήματος;

Εδώ και τρεις ημέρες το επετειακό αεροσκάφος Airbus Α-321 του εθνικού αερομεταφορέα της Τουρκίας, «Turkish Airlines«, με τον «δούρειο ίππο» ζωγραφισμένο στην άτρακτό του πετά σε όλο τον κόσμο προβάλλοντας το «έτος Τροίας». Το γύρο του κόσμου, μέσω των επίσημων διαδικτυακών τόπων του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού, κάνουν και οι εικόνες με τις Τουρκάλες ντυμένες ως Ωραία Ελένη και τους Τούρκους να ποζάρουν με χιτώνες και χλαμύδες ως Πάρις μπροστά στο δούρειο ίππο του Οδυσσέα και φόντο την τουρκική σημαία.

Το πρόγραμμα, «2018-έτος Τροίας», είναι πλέον γεγονός για τους Τούρκους, βασιζόμενο αποκλειστικά στην εκμετάλλευση και προβολή του Τρωικού πολέμου, όπως αυτός εξιστορείται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

Στόχος η προσέλκυση εκατομμυρίων τουριστών τα επόμενα χρόνια στα Δαρδανέλια, όπου ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλίμαν, ανακάλυψε το 1872 την ομηρική Τροία. Πρόκειται για την υλοποίηση της κεντρικής στόχευσης του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού στην κατεύθυνση αποκόμισης οικονομικών κερδών αλλά και πολιτισμικής αίγλης μέσου του διεθνούς brand name «Τροία».

Ανοίγει το «Μουσείο της Τροίας»

Στο πλαίσιο αυτό, ανοίγει τις πύλες το αμέσως προσεχές διάστημα το νέο εντυπωσιακό «Μουσείο της Τροίας» για να φιλοξενήσει τους «θησαυρούς της Τουρκίας», όπως αναγράφεται σε μεγάλες πινακίδες στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Τροίας, που βρίσκεται στον λόγο Χισαρλίκ.

Το νέο μουσείο έχει εμβαδόν 10.000τμ και η ανέγερσή του κόστισε 15εκατ. δολάρια. Το κτίριο έχει μινιμαλιστική σχεδίαση φιλοδοξώντας να εμπνεύσει στον επισκέπτη, που θα βρεθεί μπροστά από τις προθήκες των εκθεμάτων, εικόνες από τη μονομαχία Αχιλλέα - Εκτορα, που, κατά τον Όμηρο, έλαβε χώρα πίσω από τη δυτική πύλη του.

σ

Διαπραγματεύτηκαν επιστροφή αρχαιολογικών ευρημάτων

Η τουρκική κυβέρνηση για πολλές δεκαετίες διαπραγματευόταν με μουσεία 44 χωρών αλλά και συλλέκτες έργων τέχνης την επιστροφή αρχαιολογικών ευρημάτων από την Τροία, που είχαν κλαπεί κατά την διάρκεια των ανασκαφών τον 19ο αιώνα.

Τελικώς το 2012 οι τουρκικές αρχές κατάφεραν σε συνεργασία με τις αντίστοιχες αμερικανικές να φέρουν πίσω ώστε να εκτεθούν στις προθήκες του νέου μουσείου της Τροίας 24 χρυσά στολίδια, μερικά εκ των οποίων ανήκαν στην περίφημη συλλογή της Ωραίας Ελένης και επί 125 χρόνια φιλοξενούνταν εκτός Τουρκίας. Η σπουδαιότερη αρχαιολογική ανακάλυψη της Τροίας όμως, ο επονομαζόμενος «θησαυρός του Πριάμου», μία συλλογή από εντυπωσιακά χρυσά αντικείμενα, όπλα ακόμα και ποτήρια, τα οποία πήρε μαζί του ο Σλίμαν στο Βερολίνο εξακολουθεί να εκτίθεται έως σήμερα στο μουσείο καλών τεχνών Πούσκιν στη Μόσχα.