Νέες πιέσεις Ερντογάν για τον Γκιουλέν-Έστειλε στοιχεία «φωτιά» εναντίον του στις ΗΠΑ!

Νέες πιέσεις Ερντογάν για τον Γκιουλέν-Έστειλε στοιχεία «φωτιά» εναντίον του στις ΗΠΑ!
Ενημερώθηκε: 30/06/18 - 20:45

Λίγο μετά τον θρίαμβό του στις πρόωρες εκλογές της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να ασκεί νέες πιέσεις για την περίπτωση του Φετουλάχ Γκιουλέν στέλνοντας στοιχεία καταπέλτες εναντίον του για την ανάμειξή του στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, το υπουργείο Δικαιοσύνης έστειλε νέα στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες που αποδεικνύουν πως ο Γκιουλέν ήταν ο… ενορχηστρωτής του πραξικοπήματος.

Τα νέα στοιχεία, λοιπόν, για τις εντολές και τις οδηγίες που έδινε ο Γκιουλέν για το πραξικόπημα, εντοπίστηκαν στα κινητά των Χακάν Τσιτσέκ και Κεμάλ Μπατμάζ. Πρόκειται για τους δύο “πολιτικούς ιμάμηδες” – όπως χαρακτηρίζονται από τις τουρκικές αρχές- οι οποίοι κατηγορούνται ότι βρίσκονταν στη βάση «Ακιντζί», που χρησιμοποιήθηκε ως στρατηγείο για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Η... αποκωδικοποίηση

Όπως υποστηρίζει η Άγκυρα, ο Τσιτσέκ είχε απευθείας επικοινωνία με τον Γκιουλέν, μέσα από διάφορες ειδικές εφαρμογές για κινητά και με την κωδική ονομασία “Φαρμακοποιός Αμπντί”. Οι έρευνες οδήγησαν στην πραγματική ταυτότητα του μέλους της οργάνωσης με αυτήν την κωδική ονομασία. Ήταν ο Φετουλάχ Γκιουλέν.

Στις 23 Ιουνίου 2016, ο Τσιτσέκ έστειλε μήνυμα στον “Φαρμακοποιό Αμπντί”, στο οποίο έγραφε “Μεσημεριανή συζήτηση με τον Η.”. Την ίδια ημέρα επικοινώνησε με τον κληρικό. Σύμφωνα με το περιεχόμενο των επικοινωνιών τους, ο Γκιουλέν ενημερωνόταν συνεχώς για την απόπειρα πραξικοπήματος και έδινε οδηγίες.

Όπως αναφέρουν τουρκικά δημοσιεύματα, οι αρχές βρήκαν επίσης πως ο Τσιτσέκ επικοινωνούσε και με ένα άλλο άτομο στην Πενσυλβάνια, το οποίο ζούσε με τον Γκιουλέν. Η επαφή ήταν αποθηκευμένη στο κινητό του με την κωδική ονομασία “Hkn Ada Avukat” (σ.σ. Avukat σημαίνει δικηγόρος). Οι διαπραγματεύσεις γίνονται μέσω εφαρμογών στο ίντερνετ, ώστε να μην εντοπιστούν από τις αρχές.

Το ταξίδι του Μπατμάζ

Παράλληλα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, ο έτερος “πολιτικός ιμάμης”, Κεμάλ Μπατμάζ, βρισκόταν στις ΗΠΑ το διάστημα 11 με 13 Ιουλίου 2016, ύστερα από πρόσκληση του Αμπντουλχαντί Γιλντιρίμ, του γαμπρού του Αντίλ Οκσούζ.

Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι ο Οκσούζ θεωρείται από την Άγκυρα ως ο κύριος σύνδεσμος μεταξύ του Γκιουλέν και εκείνων που πραγματοποίησαν το πραξικόπημα, ταξιδεύοντας μεταξύ Τουρκίας και Πενσυλβάνια για να παραλαμβάνει και να μεταδίδει τις παραγγελίες του κληρικού.

Πρόκειται για έναν 50χρονο καθηγητή Θεολογίας, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως “ιμάμης της πολεμικής αεροπορίας”. Οι τουρκικές αρχές εκτιμούν πως η πρόσκληση εστάλη από τον Αμπντουλχαντί Γιλντιρίμ, ώστε να κρύψουν τον πραγματικό λόγο του ταξιδιού του Μπατμάζ στις ΗΠΑ.

Πηγές: Hurriyet, CNN Turk