Ονομασία ΠΓΔΜ: Πέντε ώρες διήρκησε η σύσκεψη στα Σκόπια - Τι συζήτησαν;

 
Ονομασία ΠΓΔΜ: Πέντε ώρες διήρκησε η σύσκεψη στα Σκόπια - Τι συζήτησαν;

Ενημερώθηκε: 28/01/18 - 08:48

Ονομασία ΠΓΔΜ: «Πυρετός» διαβουλεύσεων και συναντήσεων επικρατεί από χτες (27/1) τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Σκόπια.

Ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας ενημερώσει την Παρασκευή (26/1), τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στην ονομασία της γειτονικής χώρας, ενημέρωσε χτες (27/1) και τους πολιτικούς αρχηγούς, δίχως όμως να λάβει την πλήρη στήριξη που ευελπιστούσε.

Μάλιστα, την ίδια ημέρα που ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενημέρωνε και συναντούσε κατ' ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, πληροφορούσαν σε σύσκεψη και τη δική τους πολιτική ηγεσία.

Η εν λόγω συνάντησή τους μάλιστα κράτησε παραπάνω από πέντε ώρες. Στόχος της η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, ενώ εξετάστηκε το πλαίσιο που παρουσίασε στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο Πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι και ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, DUI, Αλί Αχμέτι.

Η συνάντηση διεξήχθη με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και σε αυτήν έδωσε το παρών και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Όταν ολοκληρώθηκε η σύσκεψη, όπως φαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, διευκρινίστηκε ότι δεν θα γίνονταν δηλώσεις προς τον Τύπο.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός τόνισε: «Απαιτείται πολιτική θέληση και κουράγιο από την πλευρά μας, αλλά η λύση είναι πιθανή αν υπάρχει τέτοια πολιτική θέληση και από την ελληνική πλευρά. Ενημέρωσα τους μετέχοντες στη σύσκεψη ότι αυτή η διαδικασία θα είναι πολύ υπεύθυνη και αποφασιστική. Στόχος μας να διασφαλίσουμε την πρόοδο και την προστασία των εθνικών συμφερόντων».

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τόνισε ότι η χώρα θα υιοθετήσει μία θέση που δεν θα πλήξει τα συμφέροντα των πολιτών της χώρας. «Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών μας ενημέρωσαν για τις προτάσεις και τις θέσεις των δύο πλευρών».

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, επεσήμανε ότι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έπρεπε να γίνει νωρίτερα και αρνήθηκε- και αυτός- να αποκαλύψει τις προτάσεις για το όνομα. «Περιμένουμε τώρα τα επόμενα βήματα αυτής της διαδικασίας, της οποίας θέλουμε να είμαστε μέρος».

Τέλος ο Αλί Αχμέτι, αρχηγός του αλβανικού κόμματος DUI, χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική. «Εκτιμώ τον διάλογο και την εξεύρεση λύσης. Είναι η αρχή της διαδικασίας, είναι σημαντικό η χώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, για την ειρήνη και τη σταθερότητα», συμπλήρωσε.