Παραδοχή του δημάρχου των Σκοπίων: Ο Μέγας Αλέξανδρος μπήκε στη ζωή μας την τελευταία δεκαετία

 
Δήμαρχος Σκοπίων: «Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν ποτέ κομμάτι της ιστορίας μας-Θέλω με τον φίλο μου Ζόραν Ζάεφ, να λύνουμε προβλήματα και όχι να δημιουργούμε»

Ενημερώθηκε: 12/02/18 - 00:10

Μετά την ιστορική «ντρίπλα» ανατροπής που επιχείρησε ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, ένας στενός του φίλος, ο δήμαρχος των Σκοπίων αποτάσσεται τον Μέγα Αλέξανδρο.

Μεγάλου Αλεξάνδρου

Κατά την διάρκεια συνέντευξης σε τηλεοπτικό δίκτυο των Σκοπίων ο Ζόραν Ζάεφ είχε εκφράσει την ετοιμότητα της χώρας του να εγκαταλείψει την πολιτική των προκλήσεων και της οικειοποίησης της ελληνικής ιστορίας,με πρώτη υλοποίηση να αφήσει στην άκρη τις αξιώσεις της για την καταγωγή του .Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο στενός συνεργάτης και φίλος του πρωθυπουργού της χώρας, Πέτρε Σιλέγκοφ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Documento», ο Σιλέγκοφ ξεκαθαρίζει τα πράγματα πλήρως, λέγοντας πως όταν μιλά κάποιος για τέτοιου είδους εθνότητες, κράτη και λαούς, αναφέρεται στα τελευταία τριακόσια χρόνια, ενώ ο Μέγας Αλέξανδρος υπήρξε δυο χιλιάδες τριακόσια πριν, και υπογραμμίζει πως ο ίδιος προτιμά να τον βλέπει περισσότερο ως τον ηγέτη που εκπολίτισε όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Ο δήμαρχος των Σκοπίων και αντιπρόεδρος των Σοσιαλιστών στα Σκόπια εκφράζει τη βούληση τόσο του ίδιου όσο και του φίλου του, όπως τον αποκαλεί, Ζόραν Ζάεφ να λύνουν προβλήματα και όχι να δημιουργούν.

«Αυτή είναι η συμπεριφορά, η στάση μας, εκείνου ως πρωθυπουργού κι εμένα ως δημάρχου Σκοπίων: είναι καλύτερο να λύνεις προβλήματα παρά να τα αγνοείς», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, διέκρινε διάθεση και βούληση να λυθεί το ζήτημα και από τις κυβερνήσεις τόσο των Σκοπίων όσο και της Αθήνας.

Πρόβλημα των Σκοπίων ο Γκρουέφσκι 

Αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι χαρακτήρισε το λόγο του εθνικιστικό και σημείωσε πως ίσως στην αρχή της πολιτικής του καριέρας να φαινόταν κατά έναν τρόπο ελκυστικός, αλλά σύντομα κατάλαβαν ως κοινωνία ότι αποτελεί πρόβλημα, και ακόμη περισσότερο ότι αυτός έχει μετατραπεί σε δικό τους πρόβλημα που πρέπει να λύσουν.

Ερωτηθείς για τις αλυτρωτικές διαθέσεις των Σκοπίων, υποστηρίζει πως η χώρα του άλλαξε το Σύνταγμα όσον αφορά αυτό το θέμα το 1992 και ότι δεν υπάρχει άρθρο που να υποστηρίζει κάτι τέτοιο για καμιά χώρα. Μάλιστα, προσθέτει, υπάρχει άρθρο που λέει ότι δεν έχουμε εδαφικές απαιτήσεις προς τις γειτονικές χώρες και συμπαιρένει πως αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί απειλή για κανένα στην Ελλάδα.

Τέλος, ο κ. Σιλέγκοφ, αναφερόμενος στα οφέλη από την εξεύρεση λύσης στο ονοματολογικό με την Ελλάδα, τόνισε πως θα βοηθήσει τη χώρα του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ.