Το «φάντασμα» του Σόιμπλε απειλεί την Ιταλία

 
Το «φάντασμα» του Σόιμπλε απειλεί την Ιταλία

Ενημερώθηκε: 10/10/17 - 09:41

κυβερνήσεις

Ιταλία

ΕSM

Μπορεί ο Βόφλγκανγκ Σόιμπλε να αποχωρεί μετά από 8 χρόνια στον «θρόνο» του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που καθόριζε την οικονομική πολιτική της Ευρώπης, αλλά το «φάντασμά» του θα πλανάται για χρόνια ακόμα πάνω από την «Γηραιά Ήπειρο». Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο ο απερχόμενος Β. Σόιμπλε ζήτησε με «non paper» να αφαιρεθεί, βαθμιαία, ο έλεγχος των προϋπολογισμών των χωρών μελών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και να ανατεθεί στο ESM (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας).

Η ιταλική εφημερίδα La Stampa αναφέρει ότι ο στόχος του Γερμανού υπουργού είναι να δοθεί μεγαλύτερη δύναμη στους τεχνοκράτες και να αφαιρεθεί από τους πολιτικούς ιθύνοντες, ώστε να μειωθούν οι δυνατότητες και τα περιθώρια ευελιξίας.
«Βάσει του σχεδίου αυτού «θα είναι οι που θα ελέγχουν τους εταίρους, με μια αυτόματη εφαρμογή των κανόνων, αποκλείοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία βαθμιαία, μαλακώνει τους κανόνες της ΕΕ», γράφει η εφημερίδα La Repubblica.

H εφημερίδα της Ρώμης προσθέτει ότι «για την θα ήταν «ένα εφιαλτικό σενάριο, το οποίο όμως, είναι πολύ πιθανό να μην βρει ποτέ εφαρμογή». Διότι, όπως υπενθυμίζει, όλοι συμφωνούν στο να μετατραπεί ο σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αλλά σήμερα το απόγευμα στο Λουξεμβούργο, μόνον μια μειοψηφία στήριξε την γερμανική πρόταση για μετατροπή του σε «ελεγκτή των εθνικών προϋπολογισμών».

Η La Repubblica, παράλληλα, αναφέρει ότι «προέκυψε και μια σαφή πλειοψηφία κατά της αυτόματης αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους των χωρών που στο μέλλον θα ζητήσουν ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια». Η εφημερίδα γράφει , επίσης, ότι ο στόχος των Γερμανών είναι, όπως φαίνεται, να μπλοκάρουν κάθε μεταρρύθμιση του ενιαίου νομίσματος, κάτι που θα αύξανε το βάρος των πολιτικών στην φάση της λήψης αποφάσεων.

H εφημερίδα Corriere della Sera αναφέρει ότι «η Γερμανία θέλει να εφαρμοσθεί το σχέδιό της, πάση θυσία» και ότι «μεταξύ των άλλων, στο κείμενό του, ο απερχόμενος Γερμανός υπουργός Οικονομικών «αρνείται κάθε μορφή κοινού προϋπολογισμού, για τις χώρες της ζώνης του ευρώ».

«Ο Σόιμπλε, ουσιαστικά, λέει: "Εγώ φεύγω, αλλά η παρακαταθήκη μου, μένει"» γράφει, τέλος, η «Corriere».