Ρωσική Εκκλησία: Το Φανάρι έχασε το δικαίωμα να είναι το κέντρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ξεκαθάρισε ότι το Φανάρι έχει χάσει κάθε δικαίωμα να αποτελεί το κέντρο συντονισμού της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Ενημερώθηκε: 16/10/18 - 19:13

Αμέσως σχεδόν μετά την διακοπή των σχέσεων με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ξεκαθάρισε σήμερα ότι το Φανάρι έχει χάσει κάθε δικαίωμα να αποτελεί το κέντρο συντονισμού της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει χάσει το δικαίωμα να αποτελεί το κέντρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας», υποστήριξε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ και επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, Ιλαρίων.

Πώς επηρεάζει την Ελλαδική εκκλησία η ρήξη Μόσχας - Φαναρίου

 

«Τώρα αντιμετωπίζουμε μια νέα εκκλησιαστική πραγματικότητα: Δεν θα έχουμε πλέον ένα ενιαίο κέντρο συντονισμού της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και θα πρέπει να το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό. Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης έχει αυτο-καταστραφεί ως ένα τέτοιο κέντρο» τόνισε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «The First Channel».

Η Ρωσική Εκκλησία κόβει κάθε δεσμό με το Οικουμενικό Πατριαρχείο

 

«Έχοντας εισβάλει στα κανονικά σύνορα μίας άλλης τοπικής Εκκλησίας, έχοντας νομιμοποιήσει τους σχισματικούς, (σ.σ. το Οικουμενικό Πατριαρχείο) έχει χάσει το δικαίωμα να αποκαλείται ως το συντονιστικό κέντρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας» έσπευσε να προσθέσει.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανάκλησης των πρόσφατων αποφάσεων του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων ισχυρίστηκε τα εξής: «Η ευκαιρία για μετάνοια είναι πάντα παρούσα. Ωστόσο, η λογική των τελευταίων ενεργειών δεν υποδηλώνει την πραγματοποίηση βημάτων προς την αντίθεση κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη πραγματικά ευελπιστούμε ότι ο νους θα κερδίσει».

Πηγή:sputniknews.gr