Υεμένη: Δραματική αύξηση των θυμάτων και κατάρρευση των νοσοκομείων λόγω της νέας πολεμικής κλιμάκωσης

 
υεμενη

Πηγή Φωτογραφίας: Fawaz Salman, Reuters

Ενημερώθηκε: 29/10/26 - 15:37

Σε τρομακτικά επίπεδα φτάνει το ανθρώπινο κόστος της αναζωπύρωσης των πολεμικών συγκρούσεων στην Υεμένη, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη ραγδαία επιδείνωση της ανθρωπιστικής και υγειονομικής κρίσης στη χώρα.

Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του οργανισμού που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 1.677 θάνατοι και 7.395 τραυματισμοί.

Η κλιμάκωση της βίας υπήρξε ιδιαίτερα σφοδρή στα τέλη Οκτωβρίου, όπου μέσα σε μόλις πέντε ημέρες καταγράφηκαν 559 θύματα, με τον ημερήσιο μέσο όρο να προσεγγίζει τους 93 νεκρούς και τραυματίες.

Οι σφοδρότερες μάχες εντοπίζονται στις επαρχίες Ταίζ, Λαχτζ και Μαρίμπ. Η κατάσταση κρίνεται ιδιαιτέρως έκρυθμη στην Ταίζ, την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας που παραμένει διαιρεμένη ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες Χούθι.

Το νοσοκομείο Αλ-Θάουρα της πόλης δέχθηκε πυρά, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό στρατιωτών και ενός ασθενούς, ενώ η έλλειψη νερού, καυσίμων, φαρμάκων και η πλημμελής διαχείριση των απορριμμάτων αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο εξάπλωσης επιδημιών.

Έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια εν μέσω συνεχιζόμενων εχθροπραξιών

Απέναντι στην κατάρρευση των υποδομών, ο ΠΟΥ κατάφερε να διοχετεύσει στην Ταίζ 30 τόνους ιατροφαρμακευτικού υλικού και 56 εξειδικευμένα κιτ πρώτων βοηθειών και τραύματος για την ενίσχυση τριών νοσοκομείων και ενός κέντρου υγείας.

Παράλληλα, ο οργανισμός προειδοποιεί ότι στην επαρχία Μαρίμπ μόλις έξι από τις 31 κινητές ιατρικές μονάδες παραμένουν λειτουργικές, αφήνοντας χιλιάδες εκτοπισμένους και αμάχους χωρίς πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας.

Η νέα αυτή στρατιωτική κλιμάκωση, που ξεκίνησε το καλοκαίρι, προστίθεται στη μακρόχρονη τραγωδία της Υεμένης, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου από το 2014, όταν οι Χούθι κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά, προκαλώντας τη στρατιωτική επέμβαση της αραβικής συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία το 2015.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ