Ρωσικός δάκτυλος πίσω από τα «Κίτρινα Γιλέκα»;

Έρευνα για τον «πολλαπλασιασμό ψεύτικων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποσκοπούσαν να ενισχύσουν τις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων» έχουν ξεκινήσει οι γαλλικές αρχές με υπόνοιες για την Ρωσία
Ενημερώθηκε: 09/12/18 - 23:57

Μια μεγάλη έρευνα για τον «πολλαπλασιασμό ψεύτικων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποσκοπούσαν να ενισχύσουν τις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων» έχουν ξεκινήσει οι γαλλικές αρχές, ωστόσο έντονα ακούγεται και το σενάριο οι ψεύτικοι λογαριασμοί να προέρχονται από την Ρωσία.  

Τον συντονισμό της σχετικής έρευνας ανέλαβε, η Γενική Γραμματεία Άμυνας και Εθνικής Ασφαλείας. Οι γαλλικές υπηρεσίες δεν βρίσκονται ακόμα σε θέση να σχολιάσουν τους ισχυρισμούς της βρετανικής εφημερίδας The Times, ότι εκατοντάδες ψεύτικοι λογαριασμοί που προήλθαν από τη Ρωσία στόχευαν να ενισχύσουν την εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων»,σύμφωνα με πηγή που βρίσκεται πολύ κοντά στις εξελίξεις της υπόθεσης.

Τι αναφέρουν οι Times

 

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα,περίπου 200 λογαριασμοί Twitter αναπαρήγαγαν φωτογραφίες και βίντεο ανθρώπων σοβαρά τραυματισμένων από την αστυνομία, που φέρονται να ανήκουν στο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων ενώ αυτές οι εικόνες χρονολογούνται από γεγονότα που δεν έχουν σε τίποτε να κάνουν με τις διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα εδώ και εβδομάδες στη Γαλλία.

Το Bloomberg, επικαλούμενο τη Συμμαχία για την Θωράκιση της Δημοκρατίας (Alliance for Securing Democracy), μια οργάνωση που ανήκει στο German Marshall Fund των ΗΠΑ και ελέγχει αυτούς τους λογαριασμούς και άλλες δραστηριότητες της Μόσχας, τόνισε ότι ανάμεσα σε 600 λογαριασμούς Twitter που είναι γνωστοί ότι προωθούν τις απόψεις του Κρεμλίνου το κορυφαίο hashtag ήταν χθες το #giletsjaunes (κίτρινα γιλέκα).

Η απάντηση της Ρωσίας μέσω των ΜΜΕ 

 

Από την άλλη πλευρά, η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, διευθύντρια του RT (Russian Today) και του ρωσικού πρακτορείου Sputnik τόνισε χθες ότι Γάλλοι πολίτες έστειλαν βίντεο από τις χθεσινές διαδηλώσεις στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, καθώς έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης της χώρας τους.