Σόιμπλε: «Ναι» Μακρόν σε μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

 
Σόιμπλε: «Ναι» Μακρόν σε μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Ενημερώθηκε: 24/01/18 - 16:53

Σύμφωνος στην εξέλιξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο φαίνεται πως είναι ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γερμανικής Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine», ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, ερωτηθείς για την κριτική της Γαλλίας στο σχέδιο του Βερολίνου περί Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, απαντά ότι «σε πολλές περιστάσεις είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Emmanuel Macron για τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».

Απειλεί η Άγκυρα ότι θα αποσυρθεί από τη συμφωνία για το προσφυγικό

«Ποτέ δεν άκουσα κάποια αντίρρηση επί της αρχής. Αλλά ασφαλώς θα πρέπει να συνεννοηθούμε για τις λεπτομέρειες», συμπλήρωσε ο Γερμανός πολιτικός. Από την πλευρά του ο Φρανσουά Ντε Ράγκι επισημαίνει ότι στηρίζει προσωπικά τους μηχανισμούς αλληλεγγύης και τη λογική της κοινοτικοποίησης στην Ευρώπη.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιες χώρες πρέπει να αποκηρύξουν τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες, αυτό πρέπει να είναι σαφές. Αλλά έχουμε όλοι συμφέρον να διατηρηθεί ένα σταθερό ευρώ που δεν θα απειλείται από υπερβολικά χρέη. Ένας καλύτερος συντονισμός στην Ευρωζώνη με κοινό υπουργό Οικονομικών υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Στην ίδια συνέντευξη ο Σόιμπλε τονίζει ότι πάντα η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση περνούσε μέσα από τη συνεργασία Γερμανίας – Γαλλίας αναφέροντας πάντως πως υπάρχουν μια σειρά από θέματα που αφορούν το κάθε έθνος χωριστά, όπως για παράδειγμα η διατήρηση της γλώσσας.

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Απαιτούνται αλλαγές αλλά όχι αυτές που υποστηρίζει ο Μακρόν

«Η Ευρώπη δεν θα προχωρήσει μόνη της, αλλά με τη βούληση των εθνικών κρατών. Είναι αδύνατον να σημειώσουμε επαρκή πρόοδο, όταν εξαρτώμαστε από τη συναίνεση των 27 κρατών-μελών (28 με τη Βρετανία). Για αυτό χρειάζεται η πρωτοβουλία ορισμένων χωρών, που αναπτύσσουν μία ευρωπαϊκή δυναμική», υπογράμμισε ο Γάλλος πολιτικός.